FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Därför är högt blodtryck så skadligt för hela kroppen

14 jun, 2020 
Ett högt blodtryck skadar inte bara våra blodkärl. Det skadar också hjärta, hjärna och njurar. Det här kan du göra för att stärka dina blodkärl och hålla trycket nere!
Annons

Hypertoni, det vill säga ett förhöjt blodtryck, är den största riskfaktorn för sjukdom i hela västvärlden. I Sverige räknas det som en folksjukdom – nästan hälften av alla svenskar över 65 år är drabbade.

När trycket är för högt kan det ge skador på blodkärlens väggar. På sikt kan det också skada hjärta, hjärna och njurar – så mycket vet man. Men hur de här skadorna uppstår vet man inte i detalj.

– Det har inte betraktats som angeläget att ta reda på hur skadorna på blodkärlen uppstår. Den ståndpunkten måste omvärderas, säger Karl Swärd, professor i fysiologi, i en artikel från Lunds universitet.

Han leder en forskargrupp som nu arbetar med att ta reda på hur det höga blodtrycket skadar kärlen.

– Om vi kan kartlägga de bakomliggande orsakerna, kan vi förhoppningsvis förhindra eller reparera kärlskador som uppkommit på grund av att blodtrycket varit för högt, säger han.

Så påverkas hjärnan av ett högt blodtryck

I hjärnan kan det höga blodtrycket leda till små blödningar som kan påverka minnet och tankeverksamheten, vilket på sikt kan leda till demens. Hjärnan åldras helt enkelt i förtid när man har ett högt blodtryck.

Annons

Njurarnas funktion försämras också, samtidigt som hjärtmuskeln försvagas. I värsta fall kan man få både njursvikt och hjärtsvikt.

Ett blodtryck över 140/90 räknas som högt. Och det är höjden på det övre, systoliska trycket som gör mest skada.

Symtom på att du har för högt blodtryck

Vårt blodtrycket stiger naturligt med åldern. Efter 50 år ökar det övre blodtrycket brantare, vilket beror på att våra kärl blir stelare. Därför är det extra viktigt att kolla sitt blodtryck regelbundet när man är i 50-årsåldern. De allra flesta med högt blodtryck känner nämligen inte av det och det enda sättet att hålla koll är att regelbundet mäta det, antingen på vårdcentralen, apoteket eller med blodtrycksmätare hemma.

  • Högt blodtryck, när trycket är över 140/90 mm Hg, räknas som en folksjukdom i Sverige.
  • Det är först vid riktigt högt blodtryck som man får symtom.
  • Trötthet, illamående och svår huvudvärk kan vara symtom på för högt blodtryck. Tillståndet kallas då för malign hypertoni.

Så får du starkare kärl – och lägre blodtryck!

Har man ett förhöjt blodtryck brukar man i första hand rekommendera livsstilsförändringar. Här är de som har bäst bevisad effekt:

  • Dra ner på saltet, till exempel genom att undvika charkprodukter och hel- och halvfabrikat som färdiga köttbullar och färdigrätter. Det är därifrån vi får i oss det mesta av saltet.
  • Var måttlig med alkohol – det höjer blodtrycket direkt och på sikt!
  • Regelbunden träning gympar inte bara kroppen, utan kärlen också. Motion sänker också blodtrycket efteråt. Välj gärna en motionsform som tränar konditionen.
  • Viktnedgång kan sänka trycket hos den som är överviktig.
  • Sund kost, som medelhavskost med mer frukt och grönt, fisk, nötter, omättade fetter och minskat intag av rött kött och feta mejeriprodukter.
  • Om livsstilsförändringar inte räcker ända fram brukar man sätta in en kombinationesbehandling med läkemedel. Oftast får man statiner, som sänker kolesterolnivån i blodet, och blodtryckssänkande läkemedel, som dämpar hjärtats pumpförmåga.

Foto: TT

Läs mer:

Varför skenar mitt blodtryck? Doktorn svarar

Så många steg behöver du gå för att sänka blodtrycket

Medelhavskost och DASH-dieten: Ät för ett långt liv

Annons