FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

5 minuters andning kan sänka blodtryck lika effektivt som träning

08 jul, 2021 
Andning är ett effektivt sätt att sänka blodtrycket på
Att andas fem minuter om dagen kan sänka blodtryck lika effektivt som daglig träning eller till och med mediciner, enligt en ny studie.
Annons
5 sätt att sänka blodtrycket utan medicinBrand logo
5 sätt att sänka blodtrycket utan medicin

Har man högt blodtryck men svårt att få till träningspass så kan man, enligt forskare vid University of Colorado, välj att lägga fem minuter på att ägna sig åt styrketräning för andningsmuskler i alla fall.

Det här ska vara så gott som lika effektivt som att träna eller medicinera, visar nya studien. Även om man såklart inte ska ersätta mediciner med andningsövningar utan fortsätta lyssna på sin läkare. Och träning gör ju även gott på andra sätt än bara sänker blodtrycket …

Andningsövningen IMST tar fem minuter att göra

Andningsövningen som alltså tar fem minuter ska förutom att sänka blodtrycket även förbättra kärlhälsan minst lika mycket som träning eller mediciner.

Studien, som publicerats i Journal of the American Heart Association, visar att äldre kan ha stor hjälp av att ägna sig åt övningen som kallas för IMST, som står för High-Resistande Inspiratory Muscle Strength Training och alltså är en slags styrketräning för andningsmusklerna.

Annons

Metoden kom till på 1980-talet för att hjälpa kritiskt sjuka patienter med andningssjukdomar att stärka sina membran och andra muskler kopplade till andning.

andningsövning mot högt blodtryck
Att träna andning fem minuter om dagen kan kännas lättare än att få till dagliga träningspass.

Den går ut på att man andas in kraftigt genom en enhet som man håller i handen, som ger motstånd. Känslan blir ungefär som att man suger in luft kraftigt genom ett rör som också ger ett visst sug tillbaka.

Sex veckor med IMST gav tydlig förbättring

I studien fick personer göra den här övningen i sex veckor. Man såg en tydlig förbättring efter den här tiden. Bland annat såg man en ökning av kväveoxidnivåer, något som sjunker hos oss naturligt när vi blir äldre. Med ökade kväveoxidnivåer utvidgas artärer lättare när de stimuleras.

Forskarna tror att den här övningen kan bli en framgångsfaktor då det är lätt att göra hemma, på kort tid, och att chansen att man faktiskt gör den ofta ökar då.

I Sverige har ungefär en tredjedel av alla vuxna i Sverige högt blodtryck och många tar läkemedel för att sänka det.

Källa: Science Daily Foto: TT

Annons