7 tecken på att du dricker för mycket kaffe

Tecken på för mycket kaffe.

För en del är den där första koppen kaffe det enda som får en ur sängen på morgonen, för andra en välbehövlig paus på en stressig arbetsplats. Och kaffe verkar vara en av få mänskliga laster som varken innehåller socker, fett, alkohol eller nikotin – och dessutom är BRA för hälsan!

Inte bara väcker den liv i måndagströtta kontorshjärnor – kaffe kan dessutom minska risken för diabetes typ 2, bröstcancer och cancer i gallblåsan, öka din fettförbränning, hjälpa mot förstoppning och ge lägre risk för hjärtsjukdom, demens och leversjukdom, enligt tidigare studier.

Men för mycket av det goda är sällan bra – och det gäller även koffein. Enligt KIT kan man dö av en dos på 150 mg/kilo kroppsvikt – vilket skulle motsvara att en person på 70 kilo dricker 150 koppar kaffe på en dag. Och det är väldigt mycket kaffe, för den som undrar.

Men hur vi påverkas av koffeinet skiljer sig från person till person, vissa kan dricka tio koppar på en dag utan att känna av något, medan andra får hålla sig till en-två koppar om dagen för att inte börja må dåligt.

Här är några tecken på att du kanske borde testa att dra ner på ditt intag av koffein.

Du har ångest

Ångest kommer oftast från andra saker än just kaffe, men en väldigt hög koffeindos kan förstärka den obehagliga känslan. Exempelvis får personer med GAD, generaliserat ångestsyndrom, ofta rådet att dra ner på sitt intag av både koffein, nikotin och alkohol för att inte göra ångesten värre. Enligt Livsmedelsverket är just ångestkänslor ett vanligt symptom på koffeinöverdos

Du har hjärtklappning

Slår ditt hjärta ovanligt hårt eller ovanligt snabbt? Det kan bero på hjärtklappning. Förutom att det kan kännas väldigt obehagligt och skrämmande så kan hjärtklappningen också leda till yrsel och svimningar. Hjärtklappning är också ett vanligt symptom för den som fått i sig alldeles för mycket koffein (eller för mycket nikotin eller ibland även alkohol). Ett tydligt tecken på att du kanske ska byta till grönt te ett tag!

Du har magproblem

Kaffe sätter fart på magen för många, men inte alltid på ett bra sätt. För mycket kaffe kan leda till att produktionen av magsyra stimuleras, vilket kan förvärra funktionell dyspepsi – det vi kallar stressmage. Du som upplever problem med sura uppstötningar eller halsbränna kan testa att se över dina koffeinvanor. Magont och diarré kan också vara symptom på en överdos av koffein.

Du har sömnbesvär

Som vi skrev ovan är koffeinets påverkan olika från person till person. Det gäller inte minst när det kommer till sömnen – vissa måste sluta med kaffet kl 16 för att kunna somna kl 22, medan andra kan ta en kvällskopp en kvart innan läggdags utan problem. Men studier visar att koffeinet finns kvar i kroppen i cirka 10 timmar efter intaget – och hur mycket det påverkar oss styrs av våra gener. Så upplever du att du har svårt att somna på kvällen – testa att tidigarelägga dagens sista kopp kaffe.

Du har ofta huvudvärk

Koffein i liten dos kan hjälpa den med huvudvärk genom att lindra smärtan. Men för mycket koffein kan istället göra det motsatta, genom att ge abstinensbesvär i form av just huvudvärk, men även extrem trötthet. Framförallt gäller detta för personer som får i sig 500 mg koffein eller mer per dag (ca fem koppar kaffe) under en längre tid. Dricker du ofta kaffe för att undvika huvudvärk? Fasa ut genom att dricka mindre koppar eller färre, och kurera huvudvärk med milda värktabletter istället i framtiden.

via GIPHY

Du har darrningar

Kaffe må ha en uppiggande effekt på många, men det kan också gå till överdrift om vi får i oss för mycket koffein. Du kan till exempel uppleva att dina muskler rycker okontrollerat, eller att du darrar. Det beror på att koffeinet snabbar upp ditt centrala nervsystem. Dra ner på kaffet!

Du är stressad

Det finna många anledningar till att man kan känna sig stressad idag, både på jobbet och på fritiden. Och något som inte hjälper ett dugg är alldeles för mycket kaffe. Man kan kanske tro att kaffet är något som hjälper en att orka med, men faktum är snarare att kaffet hindrar dig från att känna hur trött du verkligen är. Precis som med ångest kan kaffe även förvärra känslan av stress och få dig att må ännu sämre till slut.

En bättre lösning än att hinka kaffe när du är stressad är att försöka dra ner på tempot och ta några djupa andetag. Kanske kafferasten kan bli en paus för meditation?

Källa: The Healthy, Livsmedelsverket, MåBra Foto: TT

Läs mer:

Ny studie: Du kan dricka betydligt mer kaffe än du trott!

Kaffesugen? Vi vet hur snabbt koffeinet får effekt

Hjälper koffein mot huvudvärk eller inte? Så säger experterna

Utvald läsning