Då kan kaffe vara dåligt för dig

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Kaffe är en av världens vanligaste drycker och vi skandinaver dricker i genomsnitt runt tre koppar per dag – mest i hela världen.

De positiva hälsoeffekterna är många och den främsta är att vi genom att dricka tre koppar per dag, enligt en ny studie i Annals of Internal Medicine, förlänger livet. Drycken minskar nämligen risken att drabbas av matsmältnings- och cirkulationssjukdomar.

Men kaffe är inte enbart bra för dig. Veckans affärer har pratat med en av världens allra främsta koffeinexperter – professor Peter J Rogers vid Bristol University i England. Han menar att för den som är pressad och stressad kan mycket kaffe snarare stjälpa än hjälpa.

– Vi har sett att intag av stora mängder kaffe snarare leder till ökad ångest och stress. För att dra nytta av kaffets positiva egenskaper ska man dricka max 2-3 koppar per dag, säger han till Veckans Affärer.

Läs också: 5 saker du inte visste att du kan göra med kaffesump

Kaffet klassas som en drog och ju mer vi dricker desto högre blir toleransen. Peter J Rogers menar att vi tillslut har svårt att uppnå den uppiggande effekt som kaffet påstås ha.

– Kaffedrickare upplever visserligen att man blir mer pigg och alert på morgonen, men då jämför man med det abstinensliknande tillståndet. Sanningen är faktiskt att den som dricker kaffe på morgonen inte blir mer alert än en person som inte brukar dricka kaffe, säger han till Veckans Affärer.

Det kan dessutom bli väldigt besvärligt om man ska dra ner eller sluta med det helt. Eftersom knappt någon dricker kaffe under nätterna kan man, om man lider av ett beroende, vakna på grund av abstinensbesvär.

Vissa kan också få magsmärtor av kaffe, men ännu är det inte fastställt varför. Att det skulle vara på grund av koffeinet är Peter tveksam till. Han menar att det troligtvis beror på någon annan substans i kaffet.

Källa: Veckans Affärer

Artikeln publicerades först i MåBra.

 

 

 

Redaktionens tips
Dela på: