Illaluktande urin? Här är 7 möjliga orsaker

Illaluktande urin.
Slå på ljud

Starkt luktande urin kan ha flera orsaker. Det kan bero på något så enkelt som att du har ätit sparris eller druckit för lite vatten, men det kan också vara något allvarligt som orsakar lukten. Enligt Arne Westgaard, överläkare på Radiumhospitalet i Oslo, kan en orsak vara urinvägsinfektion.

– Speciellt hos äldre eller små barn som inte själva säger ifrån om symtom som sveda när de kissar kan stark lukt från urinen var en viktig varningssignal, säger han.

Svullen? Problem med envist fett? Det kan vara lipödem!

Och då är det viktigt att du söker vård och lämnar ett urinprov. Ett annat symtom att kolla om du misstänker urinvägsinfektion är om urinen är lätt rosafärgad eller grumlig.

Se ocksåhur ofta är normalt att kissa? 11 orsaker bakom frekvent kissande.

Symtom på urinvägsinfektion

– Symtomlösa urinvägsinfektioner som varken ger sveda, lukt eller feber behöver ibland ingen behandling. Men det är viktigt att tillägga att detta är något man inte bör avgöra själv, obehandlad urinvägsinfektion kan i värsta fall ge njurbäckeninflammation och blodförgiftning, eller skada njurarna, säger Arne Westgaard.

Men lukten behöver faktiskt inte ha något med urinen att göra.

– Bakteriell vaginos kan man också märka när man kissar även om lukten kommer från slidan.

Bakteriell vaginos eller slidkatarr är en infektion i slidan orsakad av störd bakterieflora. Andra symtom är tunna, gråaktiga eller vita flytningar som den starka lukten egentligen kommer ifrån.

Lukten kommer inte alltid från kisset

Misstänker du detta bör du söka vård för provtagning. Om provsvaret är positivt får du en antibiotikakur på tre till sju dagar. Infektionen kan också gå över av sig själv utan behandling.

Professorn om vad som sker när du kissar i duschen

Andra orsaker till stark lukt från urinen kan, enligt Arne Westgaard, helt enkelt vara att du är uttorkad.

– Mer koncentrerad urin har en starkare lukt.

Då gäller det bara att dricka mer vatten. Andra tecken på att du är uttorkad är huvudvärk och självklart törst. Urinen ska vara ljusgul, varken färgen eller lukten ska vara stark om du dricker tillräckligt med vatten.

Mat som gör att urin luktar illa

Lukten kan också komma från maten du har ätit och då är den helt ofarlig. Sparris ger som bekant en stark lukt. Det beror på att svavelhaltiga föreningar frigörs när maten bryts ner.

Har du aldrig haft några sådana problem när du har ätit sparris? Enligt forskning.no är det inte något fel på dig om du aldrig har lagt märke till detta eller om du är den enda du känner till som har råkat ut för detta. Det är nämligen bara hälften av oss som är genetiskt disponerade för att känna den lukten.

LÄS MER: Så luktar ett normalt underliv

Vill du undvika stark lukt när du äter sparris kan det vara bra att veta att även om man aldrig helt kan bli av med de svavelhaltiga föreningarna minskar de ju längre man tillagar sparrisen.

Illaluktande urin hos diabetiker och gravida

En annan orsak till stark lukt från urinen ser man hos diabetiker.

– Om en insulinberoende diabetiker under en längre tid inte tar insulin kommer blodsockernivån bli så hög att kroppen producerar ketoner för att bli av med sockeröverskottet.

– Aceton är en sådan keton och vi känner igen lukten från nagellacksborttagning, där aceton är huvudingrediensen. Därför kan det lukta aceton från andedräkten och urinen hos en diabetiker som inte har tagit sitt insulin. Men även aceton är något som bara en del av oss kan känna lukten av, precis som med sparris, säger Arne Westgaard.

Tecken på njursjukdom

Långvarig fasta och lågkaloridieter kan också leda till överproduktion av ketoner och att det luktar aceton från andedräkten och urinen. Det kan vara orsaken till sjukdomslukten från små barn som inte fått i sig tillräckligt med näring och från gravida som mår illa och kräks eller utvecklar graviditetsdiabetes.

Gynekologen: 1 av 4 får bakteriell vaginos – sök hjälp!

– Men många gravida blir överkänsliga för lukter och upplevelsen att urinen luktar annorlunda är inte nödvändigtvis detsamma som att något är fel. Men det kan alltid vara bra att söka vård och ta ett urinprov om urinen luktar mysko.

Arne Westgaard utesluter inte att stark lukt kan vara ett symtom på njursjukdom och då är det givetvis viktigt att ta reda på orsaken.

Av: Trine Solberg Översättning och bearbetning: Anette Bülow Foto: TT

Läs mer:

Hälsogranskaren: Tranbär botar INTE urinvägsinfektioner

Svenska kvinnor lider av urinläckage – får inte hjälp

Sätt stopp för inkontinens och urinläckage