Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Var femte som drabbas dör: Så upptäcker du sepsis

12 feb, 2016 
Varje år drabbas 28 000 svenska av det som i folkmun kallas blodförgiftning. Var femte blir så allvarligt sjuk att det leder till döden. En siffra som kan minskas, tack vare svensk forskning.
Annons

Sepsis är vanligare än de tre vanligaste cancerformerna tillsammans. Ändå är det ett okänt begrepp för många. Tidigare kallade man tillståndet för blodförgiftning men det är missvisande, eftersom många av de drabbade inte har bakterier i blodet.

Varje år drabbas ungefär 28 000 svenskar av sepsis och cirka 5 000 av de drabbade avlider.

Adam Linder är docent och överläkare på infektionskliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Tack vare honom finns inom något år ett blodprov som kan rädda många liv, genom att påvisa sepsis i ett tidigt skede.

Vad är det för ämne du har upptäckt?

Det är ett protein från vita blodkroppar som finns i blodet i högre halt hos dem som är på väg att utveckla sepsis. Inom ett år kan vi ha en prototyp av ett snabbtest som ger svar inom en halvtimme.

Vad är sepsis?

Det är ett livshotande tillstånd som beror på att immunförsvaret överreagerar på en infektion i kroppen. Det kan liknas vid att släppa en atombomb i kroppen. Immunförsvaret slår ut de invaderande bakterierna men slår också ut kroppens egna organ.

Annons

Vilka bakterier kan orsaka sepsis?

Det finns 20–30 olika, till de vanligaste hör E coli, pneumokocker och stafylokocker. Oftast har den drabbade först en infektion, som lunginflammation, urinvägsinfektion, halsfluss eller infekterade sår, för att nämna några. Om infektionen inte hålls under kontroll kan det hända att bakterierna börjar producera stora mängder gifter (toxin) och då drar immunförsvaret igång på högvarv.

Hur fort går det?

På 6–8 timmar kan infektionen bli mycket allvarlig. Sedan spelar varje timme roll för utgången, beroende på hur organen påverkas.

Vilka är symtomen?

Feber, skakfrossa, snabb andning, förvirring, eventuellt minskad urinproduktion. Får man flera av dessa symtom ska man åka till akuten.

Av Lilian Ottosson   BILD: Thinkstock

Annons