FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Kan det vi äter påverka svampinfektion? 10 vanliga myter om underlivet

26 okt, 2022 
kvinna med hjärta
Hur ovanligt är det att de inre blygdläpparna syns? Och vad påverkar vaginans doft?
Ina Schuppe Koistinen som skrivit boken Vulva listar 10 vanliga myter om underlivet som du aldrig ska tro på!
Annons

Sen urminnes tider har det funnits myter om kvinnan och kvinnokroppen. Och även på 2020-talet lever sanningar kvar som faktiskt inte alls stämmer.

Video: 5 vanliga problem med underlivet och vad du kan göra åt dem

5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt demBrand logo
5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt dem

Det säger docent Ina Schuppe Koistinen som forskar vid Karolinska institutet. Nyligen släppte hon boken Vulva: fakta, myter och livsomvälvande insikter som tar upp de senaste forskningsrönen kring underlivshälsa.

Finns det några myter idag som många fortfarande tycks tro på? Vi bad forskaren spräcka hål på de vanligaste – helt felaktiga – föreställningarna som finns om underlivet!

Myt 1. Klitoris är den lilla bulan vid urinrörets mynning

En av de mest fantastiska delarna av den kvinnliga anatomin är klitoris. Det är ett organ som enbart finns till för sexuell upphetsning och njutning. Den övre delen av de inre blygdläpparna förenas i klitorishuvan, ett litet hudveck som skyddar klitorisollonet strax ovanför urinrörets mynning. Det är den synliga delen av klitoris. Man skulle kunna säga att det endast är toppen av ett isberg. Större delen gömmer sig inne i din kropp och är ungefär lika lång som en icke-erigerad penis, 8 –10 centimeter. Den består av en kropp, två skänklar (som omsluter urinröret och vaginalöppningen) och svällkroppar. Med cirka 8 000 nervändar finns det inget annat mänskligt organ som är lika känsligt som klitoris. Jämförelsevis har toppen på penis endast cirka 4 000 nervändar.

Ina Schuppe Koistinen
Ina Schuppe Koistinen har skrivit den populärvetenskapliga boken Vulva: fakta, myter och livsomvälvande insikter.

Myt 2. Godis och bröd ökar risken för svampinfektion

En annan myt är att man har högre risk att drabbas av svampinfektioner i vaginan om man äter mycket socker och bröd. Det finns inga vetenskapliga bevis för det. Däremot är svampinfektioner vanligare hos kvinnor med diabetes typ 2. När de insulinproducerande cellerna är skadade eller saknas helt, ökar blodsockerhalten och med det också mängden glykogen i vaginalslemhinnan. Miljön i vaginan förändras och blir mer sårbar för överväxt av svamp. Det är också sannolikt att ett försvagat immunsystem bidrar till högre risk för svampinfektioner hos patienter med diabetes typ 2. Hos friska kvinnor leder däremot inte en godisfrossa eller en söt läsk till ökade blodsockernivåer utan rätt mängd insulin utsöndras då för att cellerna i hela kroppen ska kunna ta upp sockret.

Annons

Myt 3. Det är onormalt att de inre blygdläpparna syns

I en dansk forskningsstudie från 2017 undersöktes blygdläpparna på 244 kvinnor samt deras uppfattning om blygdläpparnas utseende. Studien visade att det är lika vanligt att ha synliga inre blygdläppar som att ha sådana som döljs av de yttre blygdläpparna. Kvinnorna som ansåg sig ha en vulva som inte var normal var dock överrepresenterade i gruppen med synliga inre blygdläppar.

Vad beror detta missförstånd på? Man skulle kunna spekulera kring huruvida det beror på att vi helt enkelt inte har lärt oss att vår vulva förändras med tiden. Hos små flickor är det vanligast att de yttre blygdläpparna täcker de inre, men med puberteten ändras utseendet av vulvan. Alla vet att brösten växer under puberteten och att kroppsbehåringen tilltar, vulvan göms dock undan. Genom att osynliggöra vulvan lever föreställningen kvar, att den borde se ut som hos barnet.

Annons

Den felaktiga bilden att de yttre blygdläpparna ska täcka de inre har lett till att plastikoperationer på vulvan blivit allt vanligare under de senaste åren. De inre blygdläpparna skyddar inte enbart slidmynningen och urinrörsöppningen, de är högkänsliga och fyllda av nerver. Att skära bort en del av dem kan leda till nedsatt känsel och minskad sexuell upphetsning. Dessutom innebär alla operationer risk för ärrbildning och ihållande smärta.

Myt 4. Mat påverkar vaginans doft

Du har säkert sett rubriker i tidningar eller i webbforum som ”Saker du kan äta för att få din vagina att smaka godare” eller ”Ät ananas för en sötare vagina”. Det låter inte bara konstigt, utan rubrikerna visar också på en häpnadsväckande okunskap om våra kroppar. Tyvärr finns i dessa budskap också en portion kvinnoförakt och en hänvisning till att våra kön är smutsiga och behöver parfymeras för att duga. Underliv ska lukta underliv, så enkelt är det. Är du ren och frisk har din vulva och vagina en egen doft som du inte behöver ändra på. Luktar det däremot illa så kan det vara ett tecken på bakteriell vaginos och du bör söka hjälp av vården.

annanas
Nej – inget du äter kan faktiskt påverka doften i vaginan.

Som tidigare nämnts består kvinnans flytningar av vävnadsvätska, avstötta celler från vaginalslemhinnan, sekret från livmoderhalsen, vaginalflorans mikrober och produkterna från mikrobernas ämnesomsättning. Doften skapas framför allt av bakterierna i vaginalfloran på samma sätt som din kroppsdoft skapas av bakterierna på din hud som lever på döda hudceller och svett. All mat du äter bryts ner vid matsmältningen i mage och tarm. Stärkelse och socker bryts ner till kolhydrater, vegetabiliska eller animaliska fetter till fettsyror och proteiner till aminosyror. Nedbrytningsprodukterna tas upp i blodet från tarmen tillsammans med mineraler, vitaminer och andra biokemiska ämnen som finns i maten. Socker och smakämnen från frukter tar alltså ingen genväg från tarmen till vaginan.

Annons

Myt 5. Det är viktigt att rengöra vaginan grundligt med tvål

De flesta tvålar är alkaliska för att lösa upp fett och smuts och reagerar därför på alla våra naturliga hudfetter. Varje gång vi tvättar oss med tvål eller duschkräm förlorar vi kroppens naturliga återfuktande ämnen. Detta blir ännu viktigare att tänka på när man rengör sitt underliv, eftersom pH-värdet där är ännu lägre. Huden på utsidan av vulvan har samma pH som vanlig hud på övriga kroppen, runt 5,5, medan pH-värdet på slemhinnan vid vaginalöppningen är lägre. Det räcker att tvätta sig med ljummet vatten och badda torrt med en handduk. Vid behov kan du använda oparfymerade oljor, både för att lösa upp rester av flytningar eller blod och för att återfukta huden. Använd inte heller antiseptiska produkter som handsprit, våtservetter eller babyservetter för rengöring av vulvan.

Myt 6. G-punkten är en sorts knapp inne i slidan

Annons

2014 publicerade Emmanuele Jannini, professor i endokrinologi och sexologi från Rom, en studie där han hade undersökt pågående vaginala samlag med ultraljud. Studien visade att det finns ett komplext område, som i stället för G-punkten, samverkar vid en orgasm vid penetration: klitoris, dess inre del, vagina och vulva. G-punkten är egentligen ingen punkt utan en erogen zon mellan urinröret och den övre delen av vaginans främre vägg som innehåller en mängd nervtrådar. Området svullnar och blir hårdare vid upphetsning, vilket gör att det är lättare att känna var det ligger. För att stimulera området så krävs en kraftigare beröring än vid stimulering av klitoris. Emmanuele Jannini föreslår att man bör byta ut begreppet G-punkt till clitourethrovaginal complex (cuv) i alla vetenskapliga sammanhang för att komma bort från föreställningen på en specifik punkt. Fast det begreppet får nog stanna inom vetenskapen. Eller skulle någon av er vilja viska fram: ”Älskling, gnugga hårdare på mitt clitourethrovaginal complex!”?

Annons

Myt 7. Det är normalt att uppleva svårt smärta vid menstruation

I en studie från Södersjukhuset skickades det ut en webbaserad enkät till alla flickor födda år 2000 i Stockholms stad. Ungefär hälften av de då 16-åriga flickorna svarade på enkäten. Nio av tio flickor uppgav att de hade mensvärk. 36 procent hade svåra menssmärtor och 14 procent stannade hemma från skolan varje månad på grund av smärtorna. Andra symtom som huvudvärk, trötthet och smärtor vid toalettbesök var också väldigt vanliga. Ändå hade bara 7 procent av flickorna sökt vård för sin mensvärk. Denna normalisering av kvinnors smärta är problematisk. Den leder inte bara till en lägre livskvalitet utan också till att allvarliga sjukdomar som endometrios inte upptäcks. Mensvärk är vanligt, men om den är så stark att receptfria smärtstillande läkemedel inte hjälper eller om smärtsam mens sammanhänger med blödningsstörningar, ska du söka hjälp inom vården. Det är bra att vara förberedd och anteckna hur ont du har och när du blöder i åtminstone två menscykler före läkarbesöket.

Annons

Myt 8. Fertiliteten påverkas negativt av p-piller

Det finns inga studier som visar på att det är svårare att bli gravid efter att man har slutat använda p-piller. P-piller kan dock dölja att man har oregelbunden ägglossning och mens som gör det svårare att bli gravid.

p-piller

Myt 9. Flytningar är ett tecken på att något är fel

Flytningen fyller en viktig funktion för kvinnokroppen. Den ser till att vaginan rengör sig själv och skapar en miljö där vaginalfloran trivs. Om vi inte hade flytningar skulle slemhinnan torka ut. Föreställ dig en mun utan saliv, hur obehagligt skulle inte det kännas? Torra slemhinnor i vagina och vulva skulle spricka och få sår. Penetrerande sex skulle bli väldigt smärtsamt och risken för sexuellt överförbara infektioner skulle öka.

Annons

Dina flytningar är normala om de är klara eller vita, luktfria eller har en svagt sur doft. Vid kontakt med luften förändras de och får då en ljusgul till brunaktig färg. Flytningarna kan variera i mängd och konsistens under menscykeln. Det kan vara bra att lära känna sina flytningar så att du lägger märke till förändringar som kan tyda på obalans i vaginalfloran eller sjukdom. Om du har tjocka, nästan keso-aktiga, vita flytningar orsakas de troligen av en svamp-infektion. Till symtomen hör också att det kliar och svider i underlivet samt att du blir röd och svullen runt vaginalöppningen. Har du fått tunna och gråvita flytningar som luktar väldigt illa kan det tyda på bakteriell vaginos. Besvären blir oftast värre i samband med mens och penetrerande sex utan kondom. Rikligare, gulaktiga flytningar som luktar illa kan vara ett tecken på könssjukdomar som klamydia, gonorré eller mykoplasma. Rikliga skummande, gulgröna flytningar kan orsakas av trichomonas. Om din flytning verkar onormal och du känner andra symtom som klåda eller rodnad bör du söka hjälp inom vården.

Annons

Myt 10. Mödomshinnan

Under generationer har det funnits en villfarelse om att kvinnor har en mödomshinna som går sönder vid penetrerande sex. Att så länge den finns kvar är flickan oskuld. I verkligheten finns ingen hinna som täcker för vaginalöppningen. Det som finns är slemhinneveck som kallas för slidkransen.

Slidkransen kan inte spräckas och de flesta flickor blöder inte första gången de har penetrerande samlag. Lätta blödningar vid samlag beror oftast på att man inte är tillräcklig upphetsad. Då förblir vaginalöppningen trång och slemhinnan torr. Det kan leda till små sprickor som blöder, oavsett om du har sex första gången eller har varit med om det tidigare. Det är helt enkelt omöjligt att se på en flickas vaginalöppning om hon är ”oskuld” eller inte. Begreppet ”oskuld” hänvisar egentligen till om man har haft sin sexdebut eller ej. Indirekt antyder begreppet ”oskuld” att man är skyldig till något när man har haft sex. Det är man inte!

Foto: TT

Annons