HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

6 livsmedel som får ditt kiss att lukta (utöver sparris)

13 jun, 2022 
kvinna letar livsmedel i kyl/kvinna på toaletten
Har du känt att kisset luktar annorlunda efter att du ätit sparris? Här är fler livsmedel kan du också känna lukter av, på vägen ut.
Annons

Du har kanske känt en svag lukt av något när du kissat efter att ha ätit sparris? Förutsatt att du känner den typen av lukter, vilket tidigare studier visat att inte alla gör.

Se även: Magdoktorns tips för att bäst ta hand om magen

Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblemBrand logo
Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblem

Varför luktar kisset illa?

Det är hur som helst sparrissyran i sparrisen, som i matsmältningsprocessen gör att svavelliknande kemikalier – metantiol och S-metyltioestrar bildas. Vilka alltså luktar och gör att många påminns om att de ätit sparris när de senare går på toa.

6 saker vi äter – som kan få kisset att lukta

Men det finns fler livsmedel än sparris som kan göra att vi reagerar genom att rynka på näsan när vi kissar. Här är sex livsmedel som är exempel på det, enligt Wellandgood.

Annons

Kaffe kan lämna lukt i urinen

Dricker du flera koppar kaffe om dagen? Då kanske du känner en viss lukt när du kissar ut det igen? Det är metaboliter som blir kvar när kaffet bryts ner i kroppen, som vi kan känna lukten av när det runnit igenom.

Brysselkål får kisset att lukta metantiol

När brysselkålen gått igenom matsmältningen finns, precis som efter sparris, metantiol, kvar. Det är en gas som inte brukar lukta allt för angenämt. Det är alltså den gas vi känner lukten av när vi kissar efter att ha smaskat brysselkål.

Lök och vitlök ger får både andedräkt och kiss att lukta

Det är inte bara andedräkten som kan lukta mindre angenämt efter att vi har ätit mycket lök eller vitlök. Precis som i brysselkål är det lukt från metantiol som näsan kan registrera.

Spiskummin innehåller svavelföreningar som ger lukt

Spiskummin, som bland annat finns mycket av i currykrydda, kan få urin att lukta. Det är då olika svavelföreningar i kryddan som vi känner av.

Annons

Alkohol bryts ner och kan få urinen att lukta

När vi druckit alkohol startar en förbränning där toxiner i alkoholen bryts ner. Det här andas vi sedan ut, svettas ut och ja - kissar ut. Vilket alltså även kan kännas på lukten.

Ananas kan få kisset att dofta sött

Det behöver faktiskt inte bara handla om oangenäma lukter efter att man har ätit olika livsmedel. Ananas, till exempel, kan göra att urinen luktar lite sötare. Liksom andra söta frukter.

Källor: Well & good, Forskning & framsteg Foto: TT

Annons