Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Får du ofta urinvägsinfektion? Expertens svar på vanliga frågor

21 nov, 2022 
AvBirgitta Lindvall Wiik
en kvinna framför en toalett
Alla som någon gång drabbats av urinvägsinfektion vet att det kan vara riktigt besvärligt. Här svarar barnmorskan och uroterapeuten Natasha Kostamo på vanliga frågor om urinvägsinfektioner.
Annons

Svider det och gör ont när du kissar? Misstänker du att du fått urinvägsinfektion? Att drabbas av urinvägsinfektion är ganska vanligt och kvinnor får det oftare än män.

Natasha Kostamo är barnmorska och uroterapeut vid kvinnoklinken på Sunderby sjukhus. Här svarar hon på vanliga frågor om urinvägsinfektioner.

Se också: 5 smarta tips för att städa badrummet

5 smarta tips för att städa badrummetBrand logo
5 smarta tips för att städa badrummet

Varför drabbas man av urinvägsinfektion?

– Tarmbakterier tar sig in i urinröret och vidare upp i urinblåsan. Där förökar sig bakterierna snabbt och för att försvara sig reagerar kroppen med en inflammation. Kvinnor får sjukdomen oftare än män, och det beror på att vårt urinrör är kortare än männens. Tarmbakterierna finns naturligt i mellangården och avståndet till urinröret är ganska kort, vilket också är en orsak till att vi drabbas oftare.

Annons

Vilka är symtomen på urinvägsinfektion?

– Täta trängningar, du behöver gå på toaletten ofta. Sveda och illaluktande urin är också vanligt. Man kan känna sig trött, kissa blod, ha ont i magen och ryggen. Vissa drabbas även av feber.

Kan en urinvägsinfektion förväxlas med andra åkommor?

– Ibland kan torra slemhinnor förväxlas med en urinvägsinfektion, på grund av sveda. Det är särskilt vanligt i klimakteriet.

Vilka är det som drabbas?

– Man kan drabbas i alla åldrar men det är extra vanligt bland sexuellt aktiva kvinnor och i klimakteriet, efter menopaus. Med nya sexualpartners kommer man i kontakt med en ny bakterieflora, vilket förklarar varför sexuellt aktiva kvinnor får infektionen oftare. I klimakteriet blir slemhinnorna skörare och det gäller även slemhinnorna i urinrör och urinblåsa. Urinröret sluter inte lika tätt som tidigare. Sköra slemhinnor är tunna och har sprickor där bakterierna lättare får fäste.

Annons

Kan en urinvägsinfektion gå över av sig själv?

– Ja, den går ofta över av sig själv inom en vecka, du kissar helt enkelt ut bakterierna. Drick mycket vatten, det hjälper kroppen att driva ut bakterierna. Man kan använda receptfria värktabletter, de fungerar både smärtstillande och inflammationshämmande.

När ska man söka sig till vården?

– Om din urinvägsinfektion inte går över efter tre dagar. Om infektionen påverkar vardagen och du måste stanna hemma från jobbet. Om du kissar blod och har väldigt ont i ryggen. Urinvägsinfektion med feber ska alltid behandlas av läkare.

Natasha Kostamo
Natasha Kostamo är barnmorska och uroterapeut.

Vad händer om man inte behandlar en urinvägsinfektion?

– I värsta fall vandrar bakterierna upp till njurarna och orsakar en njurbäckeninflammation. Då behöver man oftast bli inlagd och behandlas med antibiotika intravenöst, via dropp.

Annons

Om man är osäker på om man drabbats, är det någon idé att ta ett självtest?

–På apoteket finns tester att köpa för hemmabruk som kan påvisa bakterier i urinen. Positivt testresultat är en säker indikation på urinvägsinfektion och anledning att kontakta läkare för behandling.

Vad finns det för behandling mot urinvägsinfektion?

– Infektionen behandlas med olika slags antibiotikakurer. För den som drabbas av återkommande besvär i samband med samlag kan doktorn skriva ut en förebyggande behandling som består av en enda tablett, som tas i samband samlag. Den skyddande effekten finns kvar i ett dygn.

– Om du drabbats av återkommande urinvägsinfektioner i samband med klimakteriet och menopaus brukar hormonbehandling vara effektiv. I första hand kan man pröva lokalt verkande salva eller vagitorier. Hormonbehandlingen, som används i slidan, bygger upp och stärker slemhinnan i såväl slida som urinrör och urinblåsa. Dessa är receptfria men det är bra att rådfråga doktorn före behandling eftersom behandlingen avråds för exempelvis den som behandlats för hormonberoende bröstcancer.

Annons

Vad kan man göra själv för att förebygga problem?

– Gå på toaletten regelbundet, håll dig inte utan gå direkt när du känner dig kissnödig. Töm blåsan ordentligt, så att du sköljer ut bakterierna. Kissa efter samlag. Efter toabesök är det viktigt att torka sig framifrån och bakåt, så att du inte för bakterierna mot slida och urinrör. Bakterier trivs inte i sur miljö och vissa upplever att de blir hjälpta av att dricka tranbärsjuice. Det är värt att testa!

Källa: Natasha Kostamo, barnmorska och uroterapeut vid kvinnoklinken på Sunderby sjukhus.

Foto: TT och privat

Annons