BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Okända kryddan som kan maxa din förbränning

14 mar, 2017 
Chili, ingefära och kanel har du säkert hört kan hjälpa en med vikten – men vad vet du om bockhornsklöver? Fredrik Paulún förklarar varför du borde köpa hem kryddan direkt!
Annons

När vi pratar om kryddor som gynnar fettförbränningen eller som har andra nyttiga egenskaper är det ofta tal om chili, ingefära, kanel och gurkmeja. Jättebra kryddor allihop!

Men faktum är att forskningen kring kryddor och deras påverkan på hälsan har varit begränsad. Antagligen för att det inte finns lika stora ekonomiska intressen kring kryddor som kring läkemedel och bantningspiller.

Men enligt näringsfysiologen Fredrik Paulún kommer fler kryddor att hyllas för sina hälsoegenskaper i framtiden, och nästan varje krydda man börjat undersöka har visar sig ha potential åt något håll. Nu senast var det svartpeppar som visade sig ha liknande effekter som capsaicin för vikten.

Läs också: Kryddorna som gör dig smalare – 5 heta tips

En krydda han vill lyfta fram i boken ”50 genvägar till fettförbränning” är bockhornsklöver. En krydda som inte många av oss har hemma eller ens vet hur den ser ut eller smakar – men ändå har ätit tack vare att den oftast inkluderas i currykryddor i bland annat indiska maträtter. Men den går att inkludera i allt från brödbaket till grytan och blandat med ris – i lagom dos.

Annons

Bockhornsklöver används redan traditionellt mot diabetes typ 2 och även som stimuli för mammor som har svårt att producera mjölk till amning. Forskning visar också att kryddan kan jämna ut blodsockret och förbättra blodfetterna hos personer med diabetes typ 1 – vilket även borde fungera på samma sätt hon friska personer.

Läs också: Forskare: Därför ska du äta mer spiskummin

Två olika studier har dessutom visat att bockhornsklöver kan hämma aptiten och få personer som äter det att äta mindre resten av dagen.

Källa: Fredrik Paulúns ”50 genvägar till fettförbränning”

Foto: Thinkstock

Forskare: ämnet som får kroppen att bränna fett snabbare!

Het mat förlänger livet!

Läs också: Forskare: ämnet som får kroppen att bränna fett snabbare!

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons