Annonssamarbete med La Roche-Posay
FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Har du hudhunger? Du behöver fysisk beröring!

12 feb, 2018 
https://image.mabra.com/image-2623785?imageId=2623785&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=80.92&x=0&y=0
Sofia Carlberg
Smekning- Foto: La Roche Posay
Beröring är så viktigt för oss att vi riskerar att bli deppiga utan det. Här är tips som kan hjälpa dig i vardagen för att stilla din kropps hudhunger.

Så får du finare hud – 5 tipsBrand logo
Så får du finare hud – 5 tips

Om du varit utan fysisk beröring en längre tid vet du hur skönt det känns när någon plötsligt lägger en hand på din arm eller ger dig en efterlängtad lång kram. Att du hungrar efter beröring är helt naturligt, livsnödvändigt och kallas hudhunger.

Forskning från bland annat Göteborgs universitet visar att utan det riskerar vi att bli deprimerade och sjuka. Och precis som den som är hungrig söker sig efter mat, söker den som är hudhungrig sig till fysisk kontakt, berättade Kerstin Uvnäs Moberg, läkare och professor i fysiologi och författare till flera böcker om kroppens eget må-bra-hormon oxytocin nyligen till hemmets.se.

Beröring är inte bara skönt för stunden utan hjälper dig också att stärka immunförsvaret och sänka blodtrycket. Det lindrar smärta och får dig mer lugn inombords. Att kramas med nära och kära är ett bra tips, men i ett land där allt fler lever i singelhushåll kan det vara skönt att veta att det finns fler sätt. Experterna på beröring är eniga och tipsar om allt från massage och bakning till gosande med husdjur och pardans.

7 tips på hur du bäst tar hand om din hudhunger

1. Ta en varm dusch eller ett bad

Vatten kan skapa känslan av en lätt beröring, så hoppa in i en varm dusch och låt vattnet smeka din hud eller kryp ner i ett varmt bad. Använd gärna en duschkräm som är bra för huden och inte torkar ut. Lipikar Syndet AP+ från hudvårdsmärket La Roche-Posay passar särskilt den med känslig hud.

2. Använd dina händer mer

Dina händer är fulla av beröringsreceptorer så använd dem så mycket du kan. Varför inte rulla chokladbollar, plantera om dina blommor eller smörja in dig med en skön kroppslotion? Ett bra alternativ är den fuktgivande cremen Toleriane riche från La Roche-Posay, som innehåller källvatten och verkar lugnande på huden. För kroppens mest irriterande områden finns Cicaplast Balm B5, ett skyddande balm som lugnar och stärker irriterad hud.

3. Unna dig en behandling

Om du har möjlighet gå på massage, ansiktsbehandling eller boka in ett besök hos frisören och njut av schamponeringen.

4. Låna ett husdjur

Passa grannens husdjur, gosa med ditt eget eller volontärjobba på ett kattstall. När du klappar ett djur frigörs oxytocin vilket lämnar dig med en lugn sinnesstämning. Enligt en undersökning gjord av den ideella organisationen Manimalis uppger 45 procent att de anser sig ha bättre hälsa tack vare sin hund.

5. Sängmys mer

En varm temperatur framkallar också ämnet oxytocin så testa att ha en värmekudde i sängen och att sova under ett tyngre täcke.

6. Dansa och lyssna på musik

Om du inte tycker det är jobbigt med beröring från främlingar anmäl dig till en danskurs eller besök en dansklubb. Att lyssna på musik du gillar hjälper också kroppen att frigöra oxytocin.

7. Kramas mera!

En kvinna smörjer in sig. Foto: La Roche Posay

Ha som vana att krama dina kompisar när ni ses. Om du lever i en relation berör varandra ofta och mycket! Och glöm inte bort att gosa med dina barn om du har.

Och trots att din egen beröring inte kan mäta sig med den som någon annan kan ge dig, kan du ha som vana efter duschen att verkligen ta hand om din egen hud. Att smörja in sig med härliga och vårdande krämer som huden älskar kommer göra dig gott. För om du känner dig återfuktad, len och mjuk så kommer det få dig att känna dig mer bekväm i ditt eget skinn.

La Roche-Posay vill göra livet bättre för alla med känslig hud och erbjuder 100% hypoallergena produkter, speciellt utvecklade för känslig hud och rekommenderade av dermatologer över hela världen. Låt inte känslig hud vara ett hinder för beröring, ta hand om din hud.

Besök La Roche-Posay och få fler tips för känslig hud.