Här är symtomen på ångest – som du trodde var något annat

Kvinna som har ont i huvudet.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
0:55

Efter reklamen: 5 saker att skriva ner för att lindra ångest

(0:55)

Det är inte ovanligt att patienter söker vård för kroppsliga symtom som urinvägsinfektion, magproblem och smärtor i kroppen. Detta utan att läkare hittar någon biomedicinskförklaring till symtomen. Då är det rimligt att överväga om symtomen kan vara ångestrelaterade, det menar psykiatrikern och psykoterapeuten Malin Ljungdahl.
– Får man symtom som man inte känner igen ska man alltid söka vård, men hittar man inte någon medicinsk förklaring kan man börja tänka att det relaterat till ångest, säger hon.

Psykiatrikern och psykologen Malin Ljungdahl.
Psykiatrikern Malin Ljungdahl.

Malin Ljungdahl beskriver ångest som en inre motsvarighet till rädsla. Rädd blir man ofta för någon yttre fara medan ångest utlöses av en inre fara för en känsla, en impuls eller konflikt. Kroppen skiljer inte på om det är en inre eller yttre fara utan reagerar likadant för att skydda sig.

Vilka symtom man får beror, förenklat, på hur hög ångestnivå man har och vilken del av muskulaturen och nervsystemet som på grund av det aktiveras.
– I princip alla symtom kan vara orsakade av ångest, säger Malin Ljungdahl.

Den viljestyrda muskulaturen

Det första vi gör när ett inre hot uppstår, och när ångestnivån ännu är på en hyfsat kontrollerad nivå, är att bli mer vaksamma på vår omgivning. Då använder vi den viljestyrda muskulaturen som armar, axlar med mera. Det är ingen fara att vara spänd under en period men om man är det hela tiden kan man få till exempel smärtproblematik.

10 oväntade saker som triggar stress och kan leda till utmattning

Det autonoma nervsystemet

Om ångesten ökar så aktiveras det autonoma nervsystemet som styr de inre organen, alltså den icke-viljestyrda muskulaturen. Den kan delas upp i en sympatisk och en parasympatisk del, beroende på vilken del som aktiveras som utlöser olika kroppsliga reaktioner.

Sympatiska

När det sympatiska nervsystemet aktiveras gör sig kroppen redo för att fly eller fäkta. När detta händer minskar aktiviteten i stora delar av kroppen, detta för att hjärtat och lungorna och de stora musklerna som till exempel benen ska kunna få all energi och kunna aktiveras. Detta kan till exempel göra att man känner sig kall i händer och fötter.

Parasympatiska

Om ångesten stiger ännu lite till så kan vi, precis som djur, spela döda. Kroppen stänger alltså ner. Detta kan till exempel göra att det känns som att man tappar muskelkraft, får svårt att se och svårt att tänka klart.

Symtom du kanske inte kopplat till ångest

Torra ögon

Ångest kan utlösa torra ögon när det sympatiska nervsystemet aktiveras. När kroppen gör sig redo för att fly eller fäkta då drar den in aktiviteten på allt annat, vilket bland annat innebär minskad tårproduktion.

Urinträngningar

Har du plötsligt börjat få urinträngningar? Det kan vara ångestutlöst. När det parasympatiska nervsystemet aktiveras drar urinblåsan ihop sig och man känner att man behöver kissa.

Tjock i halsen

Känner du dig ofta tjock i halsen och har börjat fundera på vad det är för envist virus som aldrig släpper taget? Det kan vara det sympatiska nervsystemet som är aktiverat och som både orsakar spänningar i halsens muskulatur och torkar ut slemhinnorna.

Du känner dig försvagad i kroppen

Detta kan vara ett tecken på att du har riktigt hög ångest och att din kropp stängt av. Det är inget fysiskt fel på dina muskler men det blir något fel i kopplingen mellan hjärnan och nervsystemet.

Fibromyalgiliknande smärtor

Generaliserad smärta och ömhet är kopplad till den viljestyrda muskulaturen. Om kroppen är spänd hela tiden så kan sådana smärtor utsöndras. Trots att det är viljestyrt kan det vara så att man inte tänker på att man går omkring och spänner sig.

6 seglivade myter om fibromyalgi

Magproblem

När ångestnivån blir väldigt hög och kroppen gör sig redo att spela död så slappnar stora delar av systemet av. Det kan till exempel göra att din mage blir överaktiv.

Redaktionens tips

Alexander Abdallah: ”Jag mådde skitdåligt under Snabba Cash”

Anders Hansen: Därför mår vi så dåligt fast vi har det så bra

Hypokondrisk? Så blir du av med din hälsoångest

Dela på: