HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

10 oväntade saker som triggar stress och kan leda till utmattning

20 maj, 2021 
Olika stresstriggare som kan leda till utmattning
Det behöver inte vara på jobbet vi blir mest stressade. Det finns många saker som kan trigga stress, och i värsta fall leda oss in i utmattning. Här är några av dem.
Annons
Är du farligt stressad? 10 tidiga tecken på utmattningBrand logo
Är du farligt stressad? 10 tidiga tecken på utmattning

Alla blir vi stressade då och då. Det är helt naturligt, ofta till och med bra, och det är så vi fungerar. Det viktiga är att vi balanserar upp stressen med återhämtning.

Får vi inte tillräckligt med återhämtning däremot så riskerar vi att samla på oss för mycket negativ stress – och det kan i sin tur leda till utmattning om det får gå för långt.

Ofta tänker man att det är jobb eller superstressande livssituationer som gör att vi blir utmattade. Men det finns väldigt mycket mer som kan stressa oss, som vi kanske inte tänker lika mycket på.

10 saker som triggar stress

Här är några saker som ofta kan trigga mer stress än vi kanske tänker på, enligt Health. Ofta utsätts vi också för flera av dem samtidigt.

Annons

Ditt förhållande

Även om man älskar personen som man är tillsammans med så kan det fortfarande vara saker som man måste diskutera fram kompromisser kring och hitta lösningar på tillsammans.

Det här kan vara väldigt stressande. Speciellt om man har svårt att hitta ett bra sätt att kommunicera på. Eller om ni inte är överens kring större frågor, som ekonomi eller hur ni ska agera som föräldrar till exempel.

Eller – om du till exempel känner att det är du som sköter större delen av hushållssysslorna och pusslar ihop vardagen.

Här gäller det att hitta bra sätt att kunna prata och diskutera med varandra, och att ge varandra tid och uppmärksamhet och kärlek. Och att hjälpas åt och hitta lösningar tillsammans.

stress i ett förhållande

Irritationer i vardagen

Små saker som skapar irritation i vardagen kan byggas upp till väldigt dåligt humör om vi låter dem störa oss. Det bygger upp stress som sätter sig i kroppen på oss och bara fortsätter byggas på om vi inte sätter stopp för den.

Annons

Försök släppa saker som du inte kan påverka och låt inte saker komma åt dig – om du kan så välj att framför allt se möjligheter och allt som är positivt. Kan du förändra något som irriterar dig och hitta andra lösningar?

Andras stress

Om du har stressade människor omkring dig så påverkas du sannolikt av deras stress, studier visar att stress högsta grad är smittsamt. Vi sympati-stressar.

Stress från andra kan också handla om att någon i ens närhet går igenom något svårt. Du kan bli stressad över hur det ska gå för hen, eller få oros-tankar för hur det ska gå för dig.

Försök ta en dag i taget och att inte tänka katastroftankar. Och har du många stressade människor omkring dig så försök ta pauser i andra miljöer.

Distraktioner i livet

Att ständigt skifta sin uppmärksamhet mellan olika saker gör att hjärnan får gå på högvarv, och det skapar stress i oss. Multitasking eller distraktioner kan skapa stor stress. Vi behöver låta hjärnan vila emellanåt, den behöver också återhämtning.

Annons

Har du mycket att tänka på så tänk också på att låta hjärnan vila emellanåt, till exempel med mindfulnessövningar.

Ditt förflutna

Att ha varit med om traumatiska saker i det förflutna, som man inte bearbetat ordentligt, kan göra oss stressade, länge. Vår barndom kan alltså förfölja oss även i vuxen ålder. Hur vi blivit uppfostrade kan också påverka hur vi känner ångest.

Föräldrars beteende kan göra att barn lättare utvecklar ångest, till exempel om barnen får för mycket kritik eller om de känner brist på värme och känslor.

Att göra upp med sitt förflutna, för att komma vidare, kan alltså vara något som på sikt gör oss mindre stressade.

För höga förväntningar

Om du blir arg eller upprörd när saker inte går som du vill så kan det tyda på att du är mer stressad än du kanske tänkt på. Samtidigt kan du bli mer stressad av att ha förväntningar som du inte kan nå upp till.

Det är bra att ha mål och förväntningar, men jobba med realistiska bilder som du kan leva upp till utan att skapa mer stress.

hälso-stress

Din hälsa

Något som skapar stor stress hos många är oro över sin hälsa på olika sätt. Det kan vara stress över att hålla sig i form, oro över sjukdomar eller press att leva hälsosamt.

Annons

Det är viktigt att ta hand om sig och att hitta en nivå när det gäller kost och träning som känns bra. Oroar man sig för sjukdomar ska man alltid kolla upp det, så man får hjälp om man behöver eller kan släppa oron sen.

Osäkerheter i livet

Att inte veta vad som ska hända och ofta känna osäkerhet skapar stress och kan bidra till ångest. Du blir på din vakt, precis som vi blir när vi förbereder oss på hot. Det kan handla om ekonomisk stress, osäkerhet kring arbete, din bostad eller kring relationer.

Försök göra upp en plan ordet är något som går att skapa större säkerhet kring. Samla fakta där du kan och försök släppa tankar på sådant du inte kan påverka. Fokusera istället på det du kan påverka.

Ljud och buller

Buller och störande ljud är något som kan stressa oss och dessutom leda till sömnsvårigheter, visar studier, som i sin tur leder till mer stress. Ljud som stressar oss mest är oförutsedda och höga ljud, som buller. Det stör vårt fokus.

Annons

Om du vet att du reagerar med stress på ljud så försök undvika det och ta pauser från ljud, till exempel med hörlurar som stänger ute ljud.

Klagande och gnällande

Att få ur sig det som irriterar är visserligen bra, men att fastna i negativa tankar kommer göra att du upplever samma stress för att du blir upprörd – om och om igen.

Fundera på vad du kan göra för att förändra situationen och fokusera på det du kan påverka.

Se också5 knep att ta till när livet känns mer stressigt än roligt.

Källa: Health Foto: TT

Annons