Hetaste hälsotrenderna 2022 – det här kommer vi se mer av i år!

hälsotrender 2022

Intresset för hälsa var stort redan innan coronapandemin. Men viruset fick oss också fler att börja fundera på vad hälsa egentligen innebär, hur man tar hand om sin hälsa på bästa sätt och vad man behöver för att må bra på riktigt.

TV: Lista – de hetaste hälsotrenderna för 2022
1:35

Efter reklamen: TV: Lista – de hetaste hälsotrenderna för 2022

(1:35)

Slå på ljud

Så – vilka hälsotrender kan vi då förvänta oss att se mer av nu framöver? Efter att ha samlat och lyssnat på experter från olika branscher inom hälsa, läst trendrapporter från både Sverige och andra länder så har vi sett några hälsotrender som sticker ut lite extra i år.

6 hälsotrender vi får se mer av under 2022

Här är de hälsotrender vi kom fram till att vi kommer få se betydligt mer av under året.

8 heta träningstrender: Så kommer vi att träna hela 2022

Fler fokuserar på sexuellt välbefinnande

Sex och njutning hamnade högt upp på folks prioriteringslista under pandemin och sexleksaker sålde som aldrig förr. Och nu är det kvinnors sexualitet som hamnar allt mer i fokus. Av kvinnor, för kvinnor, kommer böcker om kvinnlig sexualitet och njutning. Och tjänster med erotiska ljudberättelser riktade till kvinnor.

Vägen till större sexuellt välbefinnande har bara börjat och väntas fortsätta blomma under hela året. Det pratas allt mer öppet om sex, det kommer allt fler sexinfluencers som vill lyfta ämnet och det googlas för fullt på tantra. Nyfikenheten på sex syns även i tv-serier där allt fler har huvudfokus sex.

Många väljer att bli semivegetarianer

Många vill dra sitt strå till stacken när det gäller klimatkrisen men är inte redo att ge upp kött helt ännu. Allt fler väljer därför att dra ner på sin konsumtion av kött och att istället äta mer vegetariskt. Till exempel genom att ha en eller några dagar i veckan då man bara äter vegetariskt. Det här kommer garanterat en stor grupp fortsätta med även 2022.

Virtual reality används som behandling

VR-teknik blir allt mer populärt både för att spela olika typer av dataspel men nu även för olika typer av behandlingar inom vården. Har du till exempel någon typ av fobi så kan VR användas för att du ska vänja dig vid det du är rädd för.

Säg till exempel att du har spindelfobi – genom att utsätta dig för spindlar i en virtuell värld och gradvis öka på storlek på spindlar du ”håller i” vänjer du dig. Det kan också handla om träning att våga prata inför människor. Men det kan också handla om träningspass med hjälp av VR. Både för skojs skull och i behandlingssyfte, till exempel träning vid depression.

9 otippade tecken på att du är i klimakteriet

Alla pratar högt om mens och klimakterie

Hormonhälsa är något som vi knappt har hört någon prata högt om – förrän nu på senare tid. Det här är något som absolut inte är färdigdiskuterat och under 2022 kommer vi att höra ännu mer om klimakteriet, förklimakteriet, menscykeln …

Det har kommit många böcker och poddar som tar upp ämnet, det kommer ny forskning och allt fler kvinnor pratar om sina problem med andra. Det här blir året då alla pratar vitt och brett om kvinnohormoner och olika livsstadier.

Immunhälsa hamnar på hyllorna

Aldrig har vi väl kanske varit så medvetna om hur viktigt det är med ett starkt immunförsvar som just nu. Vi kommer garanterat att få se produkter på hyllorna i affärer som säljs som immunstärkande på olika sätt. Till exempel för att gynna tarmhälsa, som i förlängningen kan ge bättre immunförsvar.

Men immunhälsa handlar ju egentligen framför allt om att ta hand om sin hälsa på bästa sätt. Att sova och äta bra, och att röra på sig regelbundet.

Allt fler väljer alkoholfritt

På allt fler restaurangmenyer poppar det upp betydlig fler alkoholfria alternativ till vinlistan. Mocktails, det vill säga alkoholfria cocktails, och andra drinkar utan alkohol serveras i större utsträckning. Och det här syns också på dricka-hyllorna i butiker. Vi ser allt fler goda, och även hälsosamma, alternativ till drycker med alkohol.

Foto: TT

Se också: 5 oväntade och effektiva sätt att träna på – för dig som hatar träning
1:27

Efter reklamen: Se också: 5 oväntade och effektiva sätt att träna på – för dig som hatar träning

(1:27)

Slå på ljud

Utvald läsning