HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Slipp hälsoångest med lagommetoden – överläkaren om att njuta mer

20 feb, 2022 
kvinna njuter av livet med lagommetoden och undviker hälsoångest
Lagom är bäst. Men ibland kan less vara more. Professorn och forskaren Fredrik Nyström förklarar hur du kan bli friskare genom att göra mindre!
Annons

Glömt att äta dina grönsaker? Kom du inte upp i 10 000 steg idag heller? Lugn, det är inget att få hälsoångest för. Det menar överläkaren Fredrik Nyström som forskar i riskfaktorer för hjärtkärlsjukdomar, fetma och diabetes sedan drygt 20 år tillbaka.

Han är aktuell med boken Radikalt lagom (Volante) där han ifrågasätter många av våra vanligaste och mest välmenta hälsoråd. Som att övervikt är farligt och att vi måste träna mer för att hålla oss friska.

TV: Slipp hälsoångest med lagommetoden – överläkaren om att njuta merBrand logo
TV: Slipp hälsoångest med lagommetoden – överläkaren om att njuta mer

Läkaren Fredrik Nyström "Lite övervikt håller oss friskare"

– Det kan till och med vara tvärtom, att träning gör oss sjukare och att lite övervikt håller oss friskare, säger han.

Detta stöds dels av Fredrik Nyströms egen forskning men även av stora, internationellt erkända studier. Men de här rönen når sällan allmänheten och det är bland annat därför han har skrivit sin bok.

Annons

Han talar också av egen erfarenhet: han har försökt banta ett 30-tal gånger och tränat sig sjuk. Istället för den hälsohets som råder idag borde vi tillämpa det svenskaste vi har, nämligen begreppet lagom.

– Det jag vill få fram är att det inte är bra för hälsan att stressa kring mat, motion och vikt. Många hälsogurus ger bara människor hälsoångest och det blir ingen friskare av. Tvärtom.

Risken är att man får hälsoångest & försöker för mycket

Fredrik Nyström berättar att han sett bland sina egna diabetespatienter att hälsoångest ofta leder till att de försämras i sin sjukdom.

– De som är deppiga och känner skam för att de inte lyckas följa alla hälsoråd har faktiskt en sämre prognos. De patienter som är ”inbillningsfriska”, alltså har en sjukdom men ser optimistiskt på livet, håller sig friskare, trots att de är sjuka.

Mår man bra av att ta en pepparkaka, ska man göra det utan att känna skuld. Ständiga uppoffringar och att aldrig unna sig något leder bara till att man blir olycklig och det påverkar hälsan negativt.

Annons

– Njut mer! Dessutom är det inte farligt att väga för mycket, några kilo för mycket är bara bra för hälsan om man är i medelåldern, säger Fredrik Nyström.

"Motion är ingen mirakelmedicin mot allt"

Vad som däremot är farligt enligt Fredrik Nyström är att plötsligt börja hårdträna inför ett maraton eller Vasalopp.

Han vänder sig mot att motion ofta ses som en mirakelmedicin mot precis allt.

– Du kan inte springa ifrån din ångest eller depression. Forskning visar att mediciner faktiskt ger bättre effekt, åtminstone mot depression. Hård träning kan leda till att man i värsta fall utvecklar hjärtflimmer.

Det här betyder dock inte att vi ska lägga oss i soffan och äta praliner resten av livet. Självklart ska vi röra på oss och tänka på vad vi äter. Men vi ska göra det lagom mycket och utan att hetsa och späka oss.

Självklart ska vi röra på oss – lagom mycket

– När det gäller motion kommer man långt med vanlig vardagsmotion, som skogspromenader. Då tränar du både muskler och balans. Gör sådant du tycker är roligt!

Annons

Att ta trapporna och gå hem med matkassarna från affären istället för att ta bilen är andra exempel på aktiviteter som räknas som träning. Du behöver alltså inte nöta på löpbandet eller köra tuffa crossfitpass.

Men alla studier som visar att vi blir friskare av att röra på oss mer än vi gör då? Fredrik Nyström menar att det kan vara tvärtom: studierna visar kanske i själva verket att den som är frisk rör på sig mer – just för att hen är frisk och kan göra det.

När det gäller kost då? Han sticker ut hakan även här

Han sticker också ut hakan när det gäller kosten. Vi behöver till exempel inte vara rädda för att äta lagom mycket fett, inte ens när det gäller det rödflaggade, mättade fettet. Det enda fett som han avråder oss från att äta är transfetter.

– Annars är våra kroppar byggda för att klara av feta måltider. Och fett mättar bra, så vill man gå ner i vikt är LCHF en bra metod. Man kan också dra ner på kolhydraterna utan att gå på en diet.

Annons

Vill man äta hälsosamt rent generellt rekommenderar han medelhavskost – med ett glas vin till. Detta trots att vi fått lära oss att det inte finns någon säker nedre gräns för hur mycket vin en kvinna kan dricka.

– Det finns en jättestor studie, Predimed, som visar att medelhavskost skyddar kvinnor mot såväl hjärtkärlsjukdom som bröstcancer. I studien ingick vin till maten.

"Man behöver inte tvinga i sig mer fibrer om man inte vill"

Fibrer och frukt kan vi dock skippa, om vi vill. Frukt kallar Fredrik Nyström för ”små sockerbehållare”. Mer fibrer behöver vi inte heller:

– Tycker man om fiberrik mat kan man förstås fortsätta att äta det. Men det gör dig inte friskare. Får man problem med magen av mycket fibrer, vilket många får, kan man dra ner på dem utan dåligt samvete.

Fredrik Nyström berättar om en stor studie gjord på 48 000 kvinnor som fick äta lågfettkost med mycket fibrer från fullkornsprodukter, frukt och grönsaker. Fibrer är en form av kolhydrater som sägs göra oss mätta och få oss att äta mindre. Man såg inte att den här dieten inte gjorde någon skillnad för hälsan.

– Man behöver alltså inte tvinga i sig mer fibrer, om man inte vill det. Har man IBS kan man må bättre av att dra ner på fibrer och andra kolhydrater.

Foto: TT

Se också: Tre anledningar till varför optimister har bättre hälsaBrand logo
Se också: Tre anledningar till varför optimister har bättre hälsa
Annons