Intimtvål – torkar det ut underlivet? Doktorn Emma Frans reder ut

Doktor Emma Frans och kvinna som håller för underlivet
TV: SVTs storsatsning Sanningen om hudvård reder ut vilken hudvård som fungerar bäst
0:29

Efter reklamen: TV: SVTs storsatsning Sanningen om hudvård reder ut vilken hudvård som fungerar bäst

(0:29)

Slå på ljud

”No Poo”-, ”Water Only”- och balsammetoden är tre snabbt växande trender när det kommer till att tvätta håret. Dessa handlar på ett eller annat sätt att skippa själva rengöringsprodukten – schampot. Detta eftersom man tror på kroppen som naturligt renande, och att de kemikalier man tvättar sig med snarare stjälper än hjälper.

Samma debatt finns kopplat till hudvård och vårt intimområde. Hur tar vi bäst hand om vårt känsliga underliv? Detta säger vetenskapen om att tvätta könet med tvål.

Så tar du bäst hand om ditt underliv

Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, förklarar i Utbildningsradions radioprogram Hjärta och hjärna att det finns vetenskapligt stöd för att man helst ska undvika att tvätta underlivet med tvål. Men också att man inte ska tvätta för ofta med vatten.

"Det här använder jag i stället för schampo och balsam – och mitt hår har aldrig mått bättre"

– Det är lagom att tvätta dom yttre könsorganen en gång om dagen med ljummet vatten. Inne i slidan behöver man inte tvätta alls eftersom man har flytningar, vilka har som funktion att hålla slidan ren och göra den fuktig, säger hon i programmet. Hon fortsätter:

– Slemhinnorna kan bli torra om man tvättar sig för mycket eller använder tvål. Slemhinnorna blir ömtåliga och det kan bli små sprickor i dem, och det här då i sin tur kan leda till att man får problem. Det kan svida, det kan göra ont när man exempelvis cyklar, rider eller har slidsamlag.

Intimtvål inte farlig – men kanske onödig

Det finns en uppsjö intimprodukter som utlovar både det ena och andra. Emma Frans menar att dessa inte nödvändigtvis är dåliga för oss, eftersom de är framtagna för att fungera i underlivet, men att de troligtvis är onödiga.

– Ibland när man går in på sådana här apoteks hemsidor så har ju dom sina egna experter som kanske menar att man visst kan använda de här mer skonsamma varianterna för rengöring, men när man tittar på andra typer av källor där det kanske inte finns det här kommersiella intresset, då menar man på att vatten duger, förklarar Emma Frans.

Bli din snippas bästa vän! Här är 4 sunda underlivstips

Undvik den vanliga "riviga" tvålen

Men så finns ju folk som gärna vill använda produkter, och då menar hon vidare att intimtvålen så klart är att föredra framför vanlig tvål.

– Man kan använda oparfymerad olja eller kräm om huden är torr, och liksom rengöra med olja i stället. Men sen finns ju intimtvålar som är mer skonsamma, så de är ju då ett bättre alternativ till tvål, så om man absolut vill ha någon typ av tvål i underlivet så är ju de här alternativen bättre än den här ”riviga” tvålen.

Källa: UR

Foto: UR/Unsplash.

TV: 5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt dem
1:47

Efter reklamen: TV: 5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt dem

(1:47)

Slå på ljud

Utvald läsning