"Det här använder jag i stället för schampo och balsam – och mitt hår har aldrig mått bättre"

Annica Lindberg tvättar håret med aleppotvål

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:06

Efter reklamen: Här är frisyrerna som kan leda till håravfall

(1:06)

Fler väljer att utesluta kemikaliska produkter från sina skönhets- och rengöringsrutiner. Metoder som ”balsammetoden” – där man skippar schampot och "WO" – Water only, där man utesluter både schampo och balsam, blir alltmer förekommande.

MåBra-läsaren Annica Lindberg har inte gett upp schampo och balsam helt, men har hittat alternativ till de produkter vi för det mesta hittar i butik.

Aleppotvål och surskölj – i stället för schampo och balsam

Annica berättar för MåBra hur hon i jakt på en ”kortare innehållsförteckning” – efter mycket research och prövande – till slut hittade två produkter som kom att förbättra hennes hårhälsa för alltid: Aleppotvål och surskölj. Och vad är då det?

– Aleppotvål är en tvål som består av olivolja och lagerbärsolja. Tvålen finns olika procenthalter av lagerbärsolja. Den är helt underbar till både kroppen och håret, förklarar Annica och fortsätter:

– En surskölj är en hårsköljning som fungerar som balsam efter att du tvättat håret med en tvål. Efter tvätten så är hårbotten och håret basiskt och för att reglera tillbaka det till surt, sköljer du håret med en surskölj. Det kan exempelvis vara en blandning mellan vatten och äppelcidervinäger.

”Försluter hårstråna och ger glans”

Hon förklarar att doften försvinner när håret torkar, så man behöver inte vara orolig för att gå runt och lukta surt. Om man ändå känner sig orolig kan man välja att i stället göra en blandning av vatten och hibiskus, som luktar mer neutralt.

– Med en surskölj känns håret renare. Den får också en del produktrester att lossna från håret, försluter hårstråna och ger glans.

Annica menar att hon såg resultat av produktskiftet nästan omedelbart. Då hade hon innan försökt sig på balsammetoden.

– Jag hade innan prövat balsammetoden, och då var håret fett i ungefär en veckas tid. Sen började jag med aleppotvålen och då såg jag resultat med en gång, övergången kändes inte alls.

Frisörens 10 sekunders-knep för att ta reda på hur mycket hår som ska klippas

Hårbotten mår bättre och håret växer mer

Efter en tids användning fortsatte Annica att chockas med de nya produkternas många fördelar.

– Efter ett tag så märkte jag av att jag fick lockigt hår, håret blev tjockare och mer volym. Hårbotten slutade klia, innan kunde jag få perioder av mjäll men det får jag inte längre. Det känns som att hår och hårbotten mår otroligt mycket bättre nu.

Hon fortsätter:

– Nu räcker det att tvätta håret ungefär en gång i veckan. Håret blir inte fett längre och det känns bra. En fördel till är att håret växer mer nu. Jag tror det är all massage av hårbotten från när man tvättar håret.

Redaktionens tips

Därför kan det vara bra för håret att dricka kaffe

Dela på: