FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Bli din snippas bästa vän! Här är 4 sunda underlivstips

23 feb, 2018 
trosor
Så ta du hand om din fiffi på bästa sätt – här är fyra saker att göra för att slippa svampinfektioner, obalans och torra slemhinnor i underlivet.
Annons

Snippa, vulva, fiffi, vagina – vad du än väljer att kalla ditt underliv så ska du veta att det är helt unikt! Visste du till exempel att varje snippa har ungefar 8000 nervbanor?

För att försäkra dig om en bra underlivshälsa gäller det att ta hand om den på rätt sätt, då det är ett känsligt område på din kropp.

Läs också: 4 livsmedel att äta för en frisk snippa!

Menskopptillverkaren Lunette har samlat sina bästa tips och knep för att göra snippan nöjd!

Läs också: Emma Frans om intimtvål – det säger forskningen.

Ren på rätt sätt

Som du läste ovan så är ditt underliv känsligare än många andra delar av kroppen. Det är till exempel inte ovanligt att det är överkänsligt mot vissa material, tvättmedel, sköljmedel eller tvålar. Därför gäller det att vara uppmärksam om underlivet börjar klia, och tänka igenom om du nyligen bytt tvål eller tvättmedel?

Läs också: Därför ska du INTE tvätta underlivet med gurka – experterna sågar nya trenden

Annons

Genom att tvätta fiffin på fel sätt eller med fel produkter riskerar du att torka ut ditt underliv vilket kan ge svera eller klåda. Så tänk på att:

  1. Undvik tvål. Vatten räcker för det mesta, men ska du ändå använda något – ta parfymfri olja.
  2. Inte för ofta – tvätta inte ditt underliv oftare än en gång om dagen.
  3. Mens är inte smutsigt, så du behöver inte tvätta oftare för att du har mens.

Rätt mensskydd

Enligt en Sifoundersokning sager 36 procent av svenska kvinnor, och hela 56 procent i aldersgruppen 16–34, att de nagon gang har fatt besvar på grund av sitt mensskydd.

Det ar darfor viktigt att man anvander sig av ett mensskydd som man kanner sig bekvam och trygg med. Det finns nagra olika att välja bland: Bindor, tamponger, menskopp eller trosskydd är några. Valet av mensskydd beror bland annat av hur mycket du bloder, nar i din cykel du befinner dig och vad som kanns mest bekvamt.

Läs också: 9 orsaker till att du får ont när du har sex

Tampong och menskopp fors in i slidan, medan binda och trosskydd sitter utanfor.

Hår eller inte hår?

Många rakar, vaxar, ansar – eller låter det växa fritt där nere. Inte är rätt eller fel, så länge du mår bra av det. Men för den som rakar finns det några saker att ha i åtanke:

Annons
  1. Anvand en vass rakhyvel.
  2. Undvik att raka mothars (det vill saga mot den riktning som harstrana vaxer).
  3. Anvand en rakgel som ar transparent i fargen for att minska friktion men samtidigt kunna se var man rakar.
  4. Duscha varmt innan for att mjuka upp harstrana och kallt efterat for att stanga porerna och minska risken for att smuts kommer in.

Glöm inte att lufta!

Om du aldrig låter dina privata delar se dagens ljus och få lite luft ökar risken för svampinfektioner. Det är en bra idé att sova utan trosor – ha hellre ett par lösa pyjamasshorts om du inte vill sova naken (vilket är bra av flera anledningar). Undvik också att alltid ha tajta kläder, och välj gärna trosor av bomull som är ett material som är både naturligt och självventilerande.

Läs också: 10 frågor och svar om cancer i underlivet

Källa: Lunette Foto: IBL

Annons