Elin Härkönen ryter ifrån mot kroppsfrågor och kommentarer

Elin Härkönen som ler mot kameran.

Träningsprofilen Elin Härkönen, 28, har levt ett minst sagt händelserikt liv, med perioder i livet som verkligen testat hennes styrka – både kroppsligt och mentalt.

När hon var 18 år satsade hon till exempel gärnet på att ta sig till VM i Voltige. Men innan hon hann dit kastades hon av en häst och bröt nacken.

För Elin Härkönen har det dock aldrig funnits på kartan att ge upp och vi har sett henne bemästra det ena efter det andra träningsmässig. Hon syntes även i Elitstyrkans hemligheter i TV4, vilket också skvallrar om hennes jävlar anamma.

VIDEO: 5 saker om Elin Härkönen du kanske inte visste

5 saker om Elin Härkönen som du kanske inte visste
1:10

Efter reklamen: 5 saker om Elin Härkönen som du kanske inte visste

(1:10)

Slå på ljud

Får flera gånger i månaden frågan om hon är gravid

Men inte ens personer som har träning som livsstil är förskonade från kommentarer kring sina kroppar. Elin Härkönen sätter nu ned foten i ett uppmärksammat inlägg på sitt Instagram-konto breakitandyouwillmakeit efter att ha fått motta kommentarer kring sin mage. Men hon säger egentligen inte ifrån för egen del – utan för att stärka andra.

I helgens frågestund tog jag upp att jag en vecka i månaden får x antal grattis-hälsningar av personer som dragit slutsatsen att jag skulle vara gravid. För det första förstår jag inte varför man kommenterar någons kropp eller mage överhuvudtaget? För det andra förstår jag inte att man skriver grattis utan att veta säkert? Och för det tredje så hade jag berättat för Er om jag varit gravid”, skriver hon.

Glömmer menscykeln – vanligt att bli svullen om magen

Elin Härkönen beskriver att hon lärt sig att acceptera att magen ser annorlunda ut vid olika tidpunkter i månaden på grund av menscykeln, men att hon för andras skull vill säga ifrån kring att man tar sig sådana absurda friheter som att kommentera någon annans kropp.

Verkar som att många har missat att som kvinna har man något som kallas menscykel som innebär att det sker en hel del saker i kroppen. Bland annat så är det otroligt vanligt att man samlar på sig vätska och blir svullen runt magen (speciellt en vecka i månaden). Det är en helt naturlig process och har med hormoner att göra.”, skriver hon vidare.

Har accepterat förändringarna – men det tog tid

Det tog lång tid för Elin Härkönen själv att lära sig att acceptera de här månadsvisa förändringarna, men det har gått. Nu vill hon inspirera andra till att försöka göra likadant.

Jag vill lyfta detta för jag vet att det är så många som mår dåligt över att kroppen förändras på detta sätt. Det gör mig SÅ ledsen, för jag har också varit där… Tills den dagen jag bestämde mig för att acceptera det.”, skriver hon.

Gravida Carin da Silva ryter ifrån: ”Sluta kalla mig tjockis”

Infoga en "må bra vecka" istället

Elin Härkönen poängterar att det är en helt naturlig process som visar att kroppen fungerar. Hon trycker också på att livet faktiskt blir mycket enklare om man lyckas acceptera det man inte själv kan påverka och gör det bästa av det man har.

Så istället för att hata dig själv denna vecka i månaden prova gör det till en ”må bra vecka”. En vecka där du är extra snäll mot dig och kroppen. En vecka då du skämmer bort dig själv lite extra. Sänker kraven. Lyssnar på kroppen. Tillåter dig själv att vara just låg, känslosam, svullen, trött och hängig om det nu är det den vill. Det är okej. (Vad som däremot inte borde vara okej är att kommentera någons mage och kropp…) Kram och kärlek” avslutar Elin Härkönen.

SE OCKSÅ: Elin Härkönen, om utmaningarna i Elitstyrkans hemligheter Sverige
0:45

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Elin Härkönen, om utmaningarna i Elitstyrkans hemligheter Sverige

(0:45)

Slå på ljud

Laila Bagge har också fått liknande kommentarer

I kommentarfältet är det många som håller med och instämmer i de kloka orden. En av alla som kommenterat är ingen mindre än den nära vännen Laila Bagge, 49.

Hon skriver:

Fattar inte heller varför framför allt kvinnor frågar detta, som vet att man ibland är svullen på grund av mens eller laktos eller andra skäl. Har fått denna fråga 1 000 gånger även av tidningar!

Bikinibilden som väckt starka reaktioner – delar internet i två läger

Källa: breakitandyouwillmakeit/Instagram

Artikelinspiration: Expressen

Foto: Ellen Waldton, Instagram, TT

Utvald läsning