Elin Härkönen om insikterna efter Elitstyrkans hemligheter

Elin Härkönen om Elitstyrkans hemligheter
Elin Härkönen, om utmaningarna i Elitstyrkans hemligheter Sverige
Slå på ljud

I tredje avsnittet av Elitstyrkans hemligheter i TV4 kunde man se träningsprofilen Elin Härkönen, 26 år, föras till sjukhus med ambulans.

Elin Härkönen i olycka i Elitstyrkans hemligheter

Det var efter en tävling i kallt vatten det hände. Tävlingen gick ut på att två lag skulle försöka få tag på samma däck och släpa det över lagets mållinje. Lagen ”slogs” om däcket.

Deltagarna är trötta, nerkylda och har inte ätit på länge när olyckan sker. Elin blir tacklad från två håll och faller ner på alla fyra i vattnet.

– Det blev en smäll från två håll, min nacke hamnade emellan, berättar Elin.

Elin Härkönen strax före olyckan i Elitstyrkans hemligheter

En av de minst sagt tuffa tävlingarna i Elitstyrkans hemligheter, strax före Elins olycka.

Elin Härkönen har tidigare brutit nacken i en hästolycka och är redan stelopererad. Hennes nacke var alltså skör redan innan den nya olyckan. I programmet ser man Elin hålla i sitt huvud med händerna, på väg till ambulansen.

– Tack och lov så klarade sig min gamla nackskada, men muskler och ligament fick sig en rejäl smäll. Så jag fick whiplash och kraftig hjärnskakning, säger hon.

Var tvungen att bryta och lämna programmet

Senare meddelas de andra deltagarna i Elitstyrkans hemligheter att Elin Härkönen inte kommer att komma tillbaka till tävlingen, att hon tvingats bryta och ligger kvar på sjukhus.

– Idag mår jag bra men det har varit ett par tuffa månader … Framför allt eftersom hjärnskakningen och whiplash-skadan har påverkat min vardag med jobb, träning och sömn, säger Elin, som också är besviken över att hon behövde bryta:

Elin Härkönen fick åka till sjukhuset efter en tävling i Elitstyrkans hemligheter

Elin fick ledas bort från tävlingen och åka ambulans till sjukhuset.

– Det har också varit jobbigt för att jag är tävlingsmänniska och hade bestämt mig för att gå hela vägen in i mål.

På Elins Instagramkonto @breakitandyouwillmakeit skriver hon också om besvikelsen över att behöva avbryta:

”Det var ju inte såhär det skulle bli. Jag hatar verkligen att misslyckas med mina mål. Jag hade bestämt mig att gå hela vägen i den här utmaningen och vara kvar till slutet... och att inte få göra det tog hårt.”

Insikter efter att ha varit med i Elitstyrkans hemligheter

Att lämna programmet var minst sagt svårt för Elin.

– Att ge upp finns inte i min värld, så att bli bortplockad från programmet av medicinska skäl var tungt. Hade jag fått hade jag fortsatt. Jag förstår att det var rätt beslut, men jag hade så gärna varit kvar till slutet.

På Instagram skriver Elin också om insikterna efter att ha varit med i Elitstyrkans hemligheter:

”I hela mitt liv har jag alltid känt att jag måste pusha mig till max, i allt. Lite mer, lite längre, lite hårdare. Jag har aldrig någonsin känt mig nöjd.

Men under Elitstyrkans hemligheter, när min kropp var som mest nedbruten och ömmade ÖVERALLT och ändå fortsatte prestera så översvämmades jag av en så otroligt stark känsla och insikt.

För första gången i mitt liv kände jag mig tillräcklig. Jag behöver inte bevisa något mer. Jag behöver inte längre pusha mig förbi bristningsgränsen. För jag vet att det inte finns något stopp. Jag vet att jag kan pusha mig och min kropp hur långt som helst.

Jag har bevisat det för mig själv gång på gång. Och det räcker.”

Elin Härkönen i Elitstyrkans hemligheter

Elin Härkönen ville testa sina gränser i Elitstyrkans hemligheter.

Foto: Jakob Dahlstrom/Tv4 press

Elin Härkönen om stödet efter otäcka olyckan

Elin Härkönen tackar också sina följare för all kärlek folk skickat efter programmet. Bland kommentarerna på Instagram syns väldigt många hjärtan och många skriver ”du är bäst”, ”du är grym” och att Elin är en stor inspiration och förebild.

– Jag är så tacksam och blir väldigt rörd av att jag har så många människor som stöttar mig och följer mig och mitt liv. Att få höra att jag är en inspiration är en fantastiskt känsla.

Och även om det har varit en tuff tid efter programmet så ångrar Elin inte att hon var med.

– Nej, jag är så tacksam för allt programmet gav mig. Fina insikter som jag sökt hela mitt liv, men också vänner för livet.

Foto: TT/ Ur programmet Elitstyrkans Hemligheter

Utvald läsning