HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Elin Härkönen: Jag överlevde – men förlorade hela mitt liv

22 jan, 2021 
Elin Härkönen i exklusiv intervju med MåBra
I en exklusiv intervju med MåBra berättar Elin Härkönen om motgångarna som gjort henne starkare – och om den tuffa utmaningen som väntar.
Annons
Elin Härkönen, om utmaningarna i Elitstyrkans hemligheter SverigeBrand logo
Elin Härkönen, om utmaningarna i Elitstyrkans hemligheter Sverige

När Elin Härkönen, idag 26 år, var 18 hade hon siktet inställt på VM i Voltige, en avancerad sport där man gör gymnastikövningar på galopperande hästar. Planen var att komma bland topp tre det året, 2013, och att vinna året efter. Hon skulle bli bäst i världen.

Men det blev inget VM, istället blev det först sex månader liggandes i en sjukhussäng – och en lång tid med rehabträning efter det.

– Det var på ett träningspass det hände, det som inte får hända, säger Elin, och fortsätter berätta om olyckan som helt och hållet vände upp och ner på hennes liv och planer.

Elin Härkönen om när hon bröt nacken

– Jag skulle träna in en ny häst, och precis innan vi ska avsluta träningen så blir den skrämd av någonting. Den springer iväg samtidigt som den bockar. Hur mycket jag än hade tränat på att hoppa av hästar innan man ramlar av före det så hann jag inte reagera den här gången. Jag kastades av.

Elin landar på huvudet och efter det kan hon inte röra sig. Hon känner inte kontakt mellan huvud och kropp. Hon har inget annat val än att ligga och vänta på ambulansen, som kommer efter en halvtimme.

Annons

– Sen låg jag och väntade på sjukhuset i 30 timmar, de var överbelastade. När jag väl fick träffa läkaren så fick jag veta att jag brutit nacken.

Men det hade Elin väldigt svårt att tro på. ”Bryter man nacken så dör man ju. Det har man ju sett på tv.”

– Sen sa de att det var ett mirakel att jag brutit just den kotan som det handlade om, att det är den enda man kan bryta och det fortfarande kan gå förhållandevis bra. Men de sa också att det var för att jag var så vältränad och stark. Musklerna räddade mig.

"De kunde lika gärna sagt att livet var över"

Före olyckan tränade Elin 6–7 timmar om dagen. Hon har varit aktiv och tränat hårt så gott som hela livet, jobbat extra och tränat andra för att själv kunna träna och tävla sedan hon var tolv. Nu sa läkarna att de inte visste om hon skulle kunna gå igen, om hon någonsin kommer kunna springa, eller kunna träna igen.

– De kunde lika gärna ha sagt till mig att livet var över. För det var så det kändes, säger Elin.

Annons

Elin kunde verkligen inte acceptera vad läkarna sa.

– De sa att jag måste ligga helt still i sjukhussängen men jag kunde inte ta in vad de sa. Jag vägrade lyssna. Istället testade jag hela tiden vad jag kunde göra med kroppen. Jag kunde röra på benen. Och jag försökte göra situps i sängen, i smyg.

Före olyckan var Elin ofta på träningsläger i Tyskland. När hon fick lämna sjukhuset lyckades hon få plats på ett rehab-center i Tyskland som hon hade hört talas om.

– Där fick jag träffa personer som verkligen hjälpte mig. Jag fick ett helt team med läkare och sjukgymnaster. Målet för mig var fortfarande att komma tillbaka, till voltigen också.

Lever med ständiga smärtor

Rehabträningen går framåt. Elin är fast besluten om att hon ska tillbaka, att hon ska bli bäst i världen i sin sport igen. Även om det än så länge handlar om att fira de mer aktuella framgångarna – att kunna gå, att kunna lyfta något… och inte minst att kunna stå på händer igen – som hon älskar.

Annons

Men Elin är nu stelopererad och lever med ständiga smärtor. Smärtor som hon kommer att behöva leva med och hantera resten av livet.

– Under hela den här tiden så var det många gånger jag kände att jag orkar inte mer. Jag hade överlevt men förlorat hela mitt liv. Jag kastades mellan de känslorna hela tiden. Men det var bara att ta en dag i taget. När jag inte orkade för min egen skull så tänkte jag att jag åtminstone skulle jobba vidare för att inspirera andra, det gjorde det lite lättare.

När Elin är färdig i Tyskland bestämmer hon sig för att flytta till Australien och studera. Och även om hon inte kunde inte hålla på med voltige själv, kunde hon träna andra. Elin blev tränare för delar av Australiens voltige-landslag.

– Först tyckte jag att det var kul och en bra lösning att åtminstone jobba med det eftersom jag inte kunde göra det själv längre. Men sedan när jag insåg att jag aldrig mer skulle få göra det jag älskade mest själv så kraschade jag.

Annons

Det blev en plåga att se på när andra varje dag gjorde det hon älskade, istället för att det var hon på hästryggen. Elin insåg att om hon skulle ramla av en häst igen så fanns risken att hon inte skulle överleva. Nu gjorde varenda liten stöt från att sitta på en hästrygg redan ont.

– Livet är ju så mycket mer. Det insåg jag då. Jag åkte hem till Sverige och jobbade med mig själv, tog tag i känslorna och insåg att jag kan göra så mycket mer. Så mycket annat. Jag gick i KBT-terapi och fick verktyg för att hantera livet.

"Jag är trotsig, men det driver mig framåt"

Någonstans på vägen väcktes en ny gnista och Elin flyttar tillbaka till Australien för att plugga till personlig tränare. Hon hittar också en ny sport att hålla på med – hinderbanelöpning.

– Här vände livet. Jag startade eget företag och kunde jobba med min passion och började med en sport som inte har så stor skaderisk.

Elin tävlar i EM i hinderbana – och vinner guld.

Annons

– För mig var det så mycket kvitto på pannben. Genom hela den här resan har jag känt att varför ska någon annan tala om för mig hur jag ska göra? Låt mig prova mig fram, det är mitt liv. Jag är trotsig, men det driver mig framåt.

För hade hon lyssnat på läkarna i Sverige så hade ingenting av det här hänt.

– Enligt dem var schack det närmaste sport jag skulle kunna ägna mig åt. Jag tror att det var avgörande att jag var så drivande själv i min rehab-process. Jag tog mig själv till Tyskland där jag fick hjälp och där det fanns personer som trodde på mig. Som såg min vilja och sa att det skulle bra.

Familjen har också varit ett stort stöd, inte minst så är det hemifrån Elin har med sig att om man kämpar hårt så får man resultat. Att om man verkligen vill något så klarar man det.

Elin Härkönen om pappans död och Paolos svek

Men även om man är van vid motgångar i livet så kan man inte förbereda sig på allt som händer, det kommer nya utmaningar. Det vet Elin mycket väl. 2019 förlorade hon sin pappa som hon stod nära. Och i maj 2020 blev hon sviken av sin stora kärlek och partner, Paolo Roberto.

Annons

Det blev dessutom en media-storm kring händelsen och kring uppbrottet mellan dem. På sin blogg skriver Elin om hur svårt det varit att hantera alla andras tankar kring hur hon skulle agera i situationen. Hur hon än gjorde hade folk åsikter om vad som var rätt och fel. Hur hon tvivlade på sig själv för en stund.

”Jag tog på mig skuld och kände mig så obeskrivligt otillräcklig. En känsla av skam.”, skriver hon.

Återigen var det träningen som fick Elin att orka. Och arbetet med sig själv hon gjort tidigare hjälpte.

– Jag är övertygad om att jag inte hade hanterat det så bra som jag ändå gjorde om jag inte redan hade så mycket verktyg att ta till. Jag såg tecken när jag började må dåligt. Jag ville inte göra något men visste att jag behövde röra på mig till exempel. Jag jobbade mycket med mig själv.

Är med i Elitstyrkans hemligheter

För Elin blev det ännu ett kvitto på hur viktigt det är att ta hand om sig.

Annons

– I slutändan är det bara dig själv du har. Jobba med dig själv, för du är den enda du kan lita på till 110 procent. Sedan är det självklart att man vill ha en partner i livet, som kan göra det ännu bättre. Men det viktigaste för mig är att jag vet att jag klarar mig själv också.

Hur mycket Elin kan lita på sig själv och vad hon egentligen klarar av både fysiskt och psykiskt bestämde hon sig för att ta reda på. Hon ansökte till Tv4:s program Elitstyrkans hemligheter, där man får genomgå samma tester som elitsoldater. Otroligt tuffa utmaningar.

– Jag tänkte nog som vanligt ”varför inte – tänk om jag klarar det?” och skickade in min historia. Jag gjorde tester och fick frågan om jag ville vara med. Och jag kan ju inte säga nej till en utmaning. Pannben har jag, så jag tänkte det borde inte vara några problem. Det var i så fall kroppen jag var orolig för.

Hur det gick kan Elin ännu inte avslöja.

– Men jag kan säga att det var fruktansvärt jobbigt och en erfarenhet för livet. Jag fick så mycket insikter om vad som kan hända när man är pressad. Och insikter om mig själv och mina beteenden. Dessutom fick jag vänner för livet.

Elitstyrkans hemligheter går att se på Tv 4 från 24 januari 2021, programmet spelades in hösten 2020.

Elins tips när du känner dig vilsen:

Skriv en enkel och kort lista över vad det är som är viktigt i livet. Ställ dig frågorna om vad som får dig att må bra:

  • Vilka vänner vill jag omge mig med?
  • Hur vill jag leva mitt liv?
  • Vad vill jag göra mer av som får mig att må bra?
  • När du får svaren svart och vitt på papper kan allt bli tydligare. Vi fastnar så lätt i ekorrhjulet. Umgås med gamla gymnasievänner som kanske inte ger så mycket nu, som inte tror på dina drömmar … Det är samma med partners, ibland är det bästa att byta och förändra olika delar av livet. Känn efter vad just DU vill.

Foto: TT

Annons