Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Dr Gunilla: Det här ska du alltid söka vård för – trots corona

04 nov, 2020
AvVivvi Alström
Gunilla Hasselgren och kvinna med ont i halsen.
Många undviker att söka vård i onödan under pandemin. Men vad är egentligen i onödan? MåBra-doktorn Gunilla Hasselgren berättar när du alltid ska gå boka tid hos doktorn – och vad du kan göra med egenvård hemma.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Just nu undviker många att röra sig ute i samhället i onödan. Vilket är bra. Men det innebär också att vi inte alltid söker vård för saker vi i normala fall skulle söka för, allt för att inte belasta sjukvården mer än nödvändigt. Men vilka krämpor SKA man alltid söka hjälp för?

– Tumregeln är att man ska söka hjälp för alla nytillkomna symtom som inte går över inom 14 dagar, säger MåBra:s doktor Gunilla Hasselgren, som är allmänläkare på vårdcentralen i Kil utanför Karlstad.

Även vissa symtom från hjärtat bör kollas upp:

– Känner man obehag i bröstet, har extraslag, hjärtklappning, andnöd och yrsel ska man alltid höra av sig till vården för säkerhets skull.

8 symtom som kan vara cancer

Det finns också vissa, och kanske till synes harmlösa, krämpor som ibland kan vara tecken på cancer. De här larmsymtomen ska du söka hjälp för:

  • Ändrad avföring, till exempel att du utan orsak drabbas av förstoppning eller diarré som inte ger med sig.
  • Blödningar från slidan, ändtarmen, blod i urinen eller när man hostar.
  • Långvarig feber utan orsak.
  • Långvarig hosta eller heshet.
  • Sväljsvårigheter som inte beror på halsinfektion.
  • Knölar i bröst, armhålor, hals och ljumskar som inte är kopplade till en pågående infektion.
  • Oklar viktnedgång och försämrad aptit.
  • Hudförändringar, till exempel födelsemärken som ändrar färg och form eller börjar blöda och klia.

Så håller du koll på blodtrycket hemma

Gunilla Hasselgren menar att den som i övrigt är frisk och inte har några bakomliggande sjukdomar kan hålla koll på hälsan med hjälp av egenvård.

Annons

– Har man ärftliga livsstilssjukdomar i släkten, till exempel högt blodtryck, hjärtsjukdom eller diabetes, kan man köpa eller låna en blodtrycksmanschett och ta sitt blodtryck hemma. Så länge blodtrycket är normalt, och man inte har några andra symtom, kan man känna sig lugn.

Det räcker att mäta blodtrycket vid tre olika tillfällen inom ett par veckors tid. Vila innan du mäter. Om trycket ligger under 140/90 vid alla mätningar kan man vänta och ta ett nytt blodtryck efter ett år. Ligger det över 140/90, kontaktar man vården för en bedömning.

Man kan också ta för vana att ta sin puls ibland. Normalt ska det ligga runt 60 till 80 slag i minuten. Om pulsen är högre i vila kan det betyda att hjärtat är ansträngt.

– Det kan också vara ett tecken på högt blodtryck. Men hög puls kan även tyda på blodbrist eller för mycket sköldkörtelhormon. Be om en bedömning på vårdcentral, säger Gunilla Hasselgren.

Annons

Ta ett hemmatest av blodfetter

Idag finns det många tester att köpa på apotek eller att beställa på nätet. Det gäller till exempel blodfetter och blodsocker. Båda kan vara bra att hålla ett öga på, särskilt om man har diabetes eller hjärtsjukdom i släkten. Skulle testet avvika från det normala kan man gå vidare och boka tid hos sin läkare.

Foto: TT, MåBra.com

Läs mer:

10 tidiga tecken på att du håller på att få diabetes typ 2

8 oväntade tecken på att du kan ha hjärtproblem

Så kan du själv testa dina lungor – och se om du är på väg att få KOL

Annons