HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Det här ska du göra efter kaffet för att maxa energin

20 jul, 2017 
Många är vi som vänder oss till kaffemaskinen när tröttheten kommer krypandes på jobbet. Men forskning visar att det finns en sak du borde göra efter kaffekoppen – som kommer ge dig den bästa energiboosten!
Annons

För många av oss är kaffet vår ”go to”-lösning de dagar när det är riktigt svårt att vakna till. Men vissa dagar hjälper det inte – hur många koppar du än bäljar i dig. Det enda du får är en full blåsa och en irriterad mage.

Men det finns en sak du kan testa för att maximera kaffets verkan: Ta en tupplur efteråt.

Det kan låta motsägelsefullt att försöka sova EFTER kaffeintaget, men faktum är att koffeinets verkan inte slår till förrän efter 30 minuter. Alltså har du 30 minuter på dig att sussa sött!

Tupplurer, även kallade power naps, har en välkänd förmåga att pigga upp oss, om vi får den vid rätt tillfälle och i rätt mängd. En halvtimme är perfekt. Och med en kopp kaffe innan kommer du alltså att vakna både utvilad och stimulerad.

Läs också: 5 anledningar att ta en tupplur – varje dag

Det finns också forskning som stödjer teorin om kaffetuppluren.

I en studie som gjordes 1997 och publicerades i Psychophysiology gjorde man ett test på vuxna personer. De fick starka koffeintabletter precis innan de skulle sova en stund. Efter tuppluren fick de göra ett test i att köra bil, och de som tagit koffeintabletter i kombination med lite sömn gjorde bättre ifrån sig än de som bra sovit, eller bara tagit koffeintabletten.

Annons

En annan studie, från Clinical Neurophysiology år 2003, visar också att kaffe+sömn är det mest effektiva. Där fick tio personer utföra olika datoruppgifter. I mitten av uppgifterna blev deltagarna avbrutna för att ta en tupplur. Några fick dricka kaffe innan de sov, några fick skölja ansiktet med vatten när de vaknade och några utsattes för starkt ljus när de vaknade, medan en grupp bara sov. Efter sovstunden var de som gjorde bäst ifrån sig på uppgiften de som fått både kaffein och sömn.

Läs också: Sovit dåligt? Det här hjälper mer än kaffe

Så, vem borde testa en kaffetupplur?

Du som är kaffedrickare och får plats med en halvtimmes sovpaus i ditt dagliga schema.

Vem borde inte testa?

Du som lider av IBS eller känslig mage – testa då grönt te istället. Och om du är väldigt känslig för stimulanter som koffein, och kanske känner dig nervös, stressad och får ökad hjärtfrekvens – då är detta ingenting för dig.

Annons

Läs också: Kaffe minskar risken för allvarlig cancerform

Tänk även på att kaffe för sent på dagen kan störa din nattsömn – och då blir du bara ännu tröttare nästa dag. Cirka sex timmar innan läggdags brukar man rekommendera den sista koppen kaffe att intas.

Och för att förtydliga: Det gäller EN KOPP kaffe och en HALVTIMMES sömn för att maximera energiboosten.

Lär dig bästa kaffetupplursknepen i filmen nedan: 

Källa: Health  Foto: IBL

Här är strumporna som ger sommarfina fötter – när du slappar

Här är världens bästa uppfinning; fotvårdsstrumporna! Allt du behöver göra är att ta på dig strumporna och luta dig tillbaka! På knappt en halvtimme har du mjuka och återfuktade fötter!

Läs mer och beställ här!

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons