SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Svensk studie: Kaffe minskar risken för allvarlig cancerform

28 apr, 2017 
AvHelena Sjögren
Grattis alla kaffeälskare! Nu har forskare vid Karolinska institutet hittat ännu fler hälsofördelar med att dricka kaffe, skriver Upsala Nya tidning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tidigare forskning har visat att kaffedrickande minskar risken för bröstcancer hos kvinnor. Nu kommer en ny studie till kaffedrickandets favör.

Studien publicerades nyligen i Journal of the National Cancer Institute, JNCI. Och resultatet tyder på att storkonsumenter mer än halverar risken för att insjukna i cancer i gallblåsan.

Forskarna har låtit 72 680 svenskar mellan 45 och 83 år i Uppsala, Västmanlands och Örebro län svara på frågor kring sina mat- och dryckesvanor. När studien startade var ingen sjuk i cancer. Under de drygt 13 år som forskarna följde dem drabbades 74 personer av dem av cancer i gallblåsan, skriver Uppsala Nya Tidning.

Professorn: ”Halverad risk”

När forskarna granskade resultatet kunde de se att inbitna kaffedrickare insjuknat i betydligt lägre grad än de som drack någon enstaka kopp kaffe eller inget kaffe alls.

Läs också: Så gör du ditt kaffe ännu nyttigare!

– Trenden var att risken för cancer i gallblåsan fortlöpande sjönk med stigande kaffekonsumtion. För dem som drack mest kaffe, fyra koppar eller mer per dag, såg vi en statistiskt säkerställd mer än halverad risk för att insjukna i denna cancerform jämfört med för dem som drack högst en kopp kaffe per dag, säger Alicja Wolk, professor vid Karolinska institutet, till tidningen.

Annons

Flera tidigare studier har visat på att kaffe minskar risken för att insjukna i gallstenssjukdom. Kaffe minskar även oxidativ stress, enligt Alicja Wolk, vilket skulle kunna bidra till minskad risk för cancer.

Läs också: Har du genen som gör att du älskar kaffe?

En nationaldryck i Sverige

En svaghet i studien, enligt professorn Alicja Wolk, är att deltagarna själva fått uppskatta sina dryckesvanor. Ändå talar mycket för att kaffe verkligen kan skydds mot cancer i gallblåsan, säger hon.

Så kanske är det på tiden att börja rekommendera kaffedrickande – av hälsoskäl förstås?

– Ja, kanske det är dags. Redan i dag drack cirka 90 procent av deltagarna i vår studie två kaffekoppar eller mer per dag. Man kan nästan säga att kaffe är en nationaldryck i Sverige, säger Alicja Wolk till Upsala Nya tidning.

Foto: Shutterstock

Fortsätt fika! 6 anledningar att ta en kaffepaus

6 fördelar med en kopp kaffe
Att starta dagen med en kaffe är inte bara uppiggande – det kan både öka dina träningsresultat och minska risken för cancer och depression.

Läs också: Fortsätt fika! 6 anledningar att ta en kaffepaus

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons