Experterna: Därför ska du sitta på golvet om du vill leva längre

7 vanor som ökar chansen att leva länge och väl
1:41

Efter reklamen: 7 vanor som ökar chansen att leva länge och väl

(1:41)

Slå på ljud

Okinawa i Japan är en så kallad Blue Zone, vilket innebär områden där befolkningen lever tills de är över 100 år utan några stora hälsoproblem. Enligt experten Dan Buettner, som har grundat uttrycket Blue Zones, gör befolkningen i Okinawa något som har klara hälsofördelar – de har nämligen minimalt med möbler, vilket innebär att de mestadels sitter på golvet.

Dan Buettner menar att detta kan vara receptet för ett långt liv.
– De längst levande kvinnorna i världens historia bodde i Okinawa, och jag vet av personlig erfarenhet att de satt på golvet. Jag tillbringade två dagar med en 103-årig kvinna och såg henne gå upp och ner från golvet 30 eller 40 gånger, så det är ungefär 30 eller 40 knäböj dagligen, säger han.

Fler experter pekar på hälsofördelarna

Dan Buettner är inte den enda experten som pekar på hälsofördelarna med att sitta på golvet. Att kunna ställa sig utan stöd från att ha suttit med benen i kors på golvet har visat sig vara en markör för lång livslängd. Människor som hade svårast att slutföra denna rörelse hade fem eller sex gånger större risk att dö än de som bäst kunde slutföra uppgiften. Detta enligt en studie som publicerades i European Journal of Preventive Cardiology.

Värk eller stel i sidan av baken? Testa övningar mot piriformis syndrom

Att flera gånger per dag resa sig från att sittande på golvet har flera hälsofördelar. Rörelsen stärker till exempel balansen och coremuskulaturen. Detta kan bland annat hjälpa dig från att ramla och skada dig när du blir äldre, vilket är en av de vanligaste dödsorsakerna för personer över 65 år.
– När du kan sitta ner på golvet och ställa dig upp relativt lätt, är det ett bra tecken på övergripande bra skeletthälsa och muskelbalans, säger specialisten Lauren Roxbourgh.

Hur sitter man bäst på golvet?

Det finns dock saker att tänka på när du sitter på golvet. Tänk på att sträcka på ryggen, om du inte gör det så riskerar du att få ont i nedre delen av den. Tänk också på att centrera din vikt över höfterna så att du minskar belastningen på dina anklar och fötter. Enligt Roxbourgh är det bäst att sitta på en kudde, en vikt filt eller en pilatesboll.
– Detta hjälper till att höja dina höfter så att du är rak i kroppen, säger hon.

Källa: Well + Good

Utvald läsning