Corona: 4 smittohärder på stormarknaden – så duckar du dem

Kvinna handlar coronasäkert på stormarknad.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det är mycket vi inte kan/ska göra för tillfället. Vi ska inte gå på restauranger, biografer, konserter eller föreläsningar, inte shoppa i affärer och inte gå på fest.

Det vi fortfarande måste göra är dock att handla mat och gå på apoteket. Och även om vi försöker att undvika tider när det är som mest folk i matbutikerna är det väldigt sällan tomt, och du kan räkna med att det rör sig en hel del människor i butiken när du inte är där – som kanske hostar, nyser och tar på samma ytor du kommer att ta på.

Studier har visat att coronaviruset kan överleva på olika ytor olika länge, men betydligt längre än vi hade önskat. Här är några exempel:

 • Plast: Upp till 72 timmar.
 • Rostfritt stål: Upp till 72 timmar.
 • Papp: Upp till 24 timmar.
 • Koppar: Upp till fyra timmar.
 • Luft: Upp till tre timmar.

En australisk studie visade senare att viruset kan överleva på hårda ytor i upp till 28 dagar under optimala förhållanden. Det som påverkar hur länge viruset överlever är bland annat temperaturen, luftfuktigheten och mängden virus som hamnat på ytan.

Men det finns en hel del du kan göra för att minska risken att smittas när du handlar på en stormarknad – förutom att hålla avstånden och tvätta händerna både före och efteråt.

Här är några saker att ha i bakhuvudet nästa gång du ska storhandla!

1. Vid varukorgarna eller vagnarna

Många människor använder samma korgar och vagnar varje dag och studier har visat att bakterier och virus som kan göra dig sjuk kan finnas på i alla fall hälften av handtagen.

Lösning:

Kan du bära varorna i famnen? Eller börja använda butikens självscanning och packa ner varorna i en egen påse (gärna en tygkasse som du kan tvätta i 60 grader och använda igen). Du kan också desinficera handtagen med en lösning som innehåller 62-72 procent alkohol.

2. Vid kyl- och frysdiskarna

Det kan vara svårt att hämta mat från kyl- eller frysdiskarna utan att ta i handtagen, men även här är risken stor för att bakterier och virus, även coronaviruset, befinner sig. Vad gäller covid-19 gäller det att komma ihåg att viruset inte smittar genom huden, utan tar sig in i kroppen genom exempelvis mun, näsa och ögon.

Lösning:

Pilla dig inte i ansiktet – framförallt inte innan du tvättat händerna efter butiksbesöket! Om möjligt: Använd handsprit direkt efter att du tagit i diskdörrarna. Rör bara vid de varor du tänker köpa.

3. Vid kortterminalen

Mynt, sedlar och betalkort är bra platser för virus och bakterier att existera enligt studier, och knapparna på kortterminalen ser många fingrar varje dag. Enligt WHO är det dock inte kontanter vi behöver oroa oss mest över i den rådande pandemin.

Lösning:

Använd kontaktlösa betalningar i den mån det går. Blippa betalkortet eller betala med mobilen om det är ett alternativ. Behöver du slå in koden på kortterminalen? Använd en penna eller kortets hörn för att trycka på knapparna. Använd handsprit efteråt.

4. På kundtoaletten

Behöver du besöka toaletten under ditt besök? Studier visar att upp till 95 procent missar att tvätta händerna ordentligt (i 20 sekunder med tvål och varmt vatten) efter sina toalettbesök, vilket orsakar att viruspartiklar ofta samlas Ppå offentliga toaletter.

Lösning:

Kan du hålla dig till du kommer hem? Gör det! Undvik framför allt toaletter som inte har sensorstyrda vattenkranar och tvålbehållare. Ju färre ytor du behöver ta på desto bättre. Tvätta händerna noga i 20 sekunder och torka med pappershanddukar. Använd en pappershandduk för att öppna och stänga toalettdörren.

Enligt Livsmedelsverket behöver du inte skölja frukt och grönsaker extra noggrant i hopp om att inte smittas av coronaviruset – risken att smittas via maten är väldigt liten.

Handla i coronatider? Tänk på detta:

 • Stanna hemma om du tillhör en riskgrupp!
 • Går det att handla digitalt och få hemkörning?
 • Hur är läget i butiken just nu?
 • Kan du handla till en behövande samtidigt?
 • Undvik trängsel och handla ensam
 • Håll avstånd – minst 1,5 meter
 • Ta med egna kassar och handsprit
 • Ta eventuellt med handskar eller munskydd

Källa: Illustrerad Vetenskap, SVT, Livsmedelsverket, Svensk handel Foto: TT

...

Läs mer:

MSB:s coronaråd inför julen: Laga julmaten tidigt och frys in!

Här är nya corona-restriktionerna inför jul – FHM skärper tonen!

Förbundet larmar: Det är för trångt i butikerna

Redaktionens tips
Dela på: