Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Coronaviruset: 6 viktiga saker du ska tänka på om du handlar i butik

09 apr, 2020
AvMåBra
matvarubutik
Det är några saker som är extra viktiga att tänka på just nu.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Fem vanliga frågor och svar om covid-19Brand logo
Fem vanliga frågor och svar om covid-19

Vi vet att vi ska undvika folksamlingar och hålla oss hemma när vi är sjuka. Men med vetskapen om att många kan vara smittade utan några direkta symtom – och att trängsel är svårt att undvika i en butik – kan det kännas olustigt att handla.

Det här gäller i butiken under corona

Så här skriver Svensk Handel i sitt informationsmaterial till svenska butiker, som de vill att butikerna ska förmedla vidare:

Vi har just nu följande regler i butiken:

• Håll avståndet till varandra i butiken (1,5 meters mellanrum).

• Vid köbildning vid kassan, stå på anvisade markeringar på golvet (1,5 meters mellanrum).

• Håll avståndet till kassören, stå på anvisade markeringar på golvet (1,5 meter från kassan).

På flera håll har också ett skyddande glas satts upp mot butikspersonalen i kassan, samt mellan packhyllorna.

Handla i coronatider? Tänk på detta:

  • Stanna hemma om du tillhör en riskgrupp!
  • Går det att handla digitalt och få hemkörning?
  • Hur är läget i butiken just nu?
  • Kan du handla till en behövande samtidigt?
  • Undvik trängsel och handla ensam
  • Håll avstånd – minst 1,5 meter
  • Ta med egna kassar och handsprit
  • Ta eventuellt med handskar eller munskydd

6 tips för dig som ska handla i butik i coronatider

Ica-butiken håller extra öppet för riskgrupper för corona
Ica-butiken håller extra öppet för riskgrupper för corona

För dig som ska ut och handla har vi satt ihop vägledande tips som kan vara smarta att läsa igenom innan du ger dig iväg.

Annons

1. Stanna hemma om du tillhör en riskgrupp!

Om du tillhör en riskgrupp ska du undvika att handla. Be familj, vänner och grannar om hjälp. Kan de inte hjälpa bör du lyssna med din kommun. Det finns också en mängd ideella initiativ, som exempelvis Facebookgrupper och coronakartan.se som listar eller kopplar ihop behövande med rätt hjälp.

Många kedjor erbjuder också hemkörning om du handlar via nätet.

2. Undvik trängsel – och kom ensam!

När är det mest folk i butiken? Beroende på var i landet du bor och vilken butikskedja du handlar på så hittar du den informationen på olika ställen – men den finns! Har din handlare en Facebook-sida kan informationen finnas där, annars kan du prova att ringa butikens kundtjänst.

Ett enkelt sätt att minska antalet personer är att lämna resten av familjen eller sällskapet hemma när du handlar. Många butiker uppmanar till just detta och har även särskilda öppettider.

Annons

3. Håll avståndet – minst 1,5 meter

Butiken du besöker bör löpande kontrollera hur många besökare som vistas i lokalen för att undvika trängsel. Enligt Folkhälsomyndigheten bör butiken också ta fram alternativ till kassaköer och anvisningar som gör att kunderna inte köar för tätt. Markeringar i golvet vid kassorna gör det enklare att köa.

Coronaviruset sprids i första hand som en droppsmitta. När en smittad person andas ut sprider sig virusdropparna via luften och smittar den som andas in dem. Dropparna klarar av att färdas 1,5 meter innan de faller till marken. Detta är alltså det minsta säkerhetsavstånd du bör hålla.

Och håll avstånd till alla, inte bara personer som hostar, snörvlar eller nyser eftersom det finns risk att smittade personer är symtomfria och därmed själva inte valt att stanna hemma eller håller försiktighetsavstånd till andra.

4. Ska jag bära handskar?

Har du handskar på dig minskar du risken att du petar dig i ansiktet, ögonen eller munnen. Men handskarna i sig är inget skydd mot viruset, eftersom det hamnar på tygets yta. Skulle du gnugga dig i ögonen med handskarna är risken stor att du blir smittad, så det gäller att ta av sig dem och i så fall tvätta dem (och händerna) när du är hemma igen.

Annons

5. Ska jag bära munskydd?

Olika länder har olika rekommendationer och till och med regler kopplade till munskydd. Tidigare har man i Sverige sagt att de endast behövs i vårdkedjan. Men i helgen när Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, var med i SVT-programmet Agenda gav hon andra besked. Hon uppgav då att munskydden skulle kunna ge ett visst skydd.

– Man har de senaste dagarna sett i publikationer att munskydd kan ge ett visst skydd. Vi får ny kunskap hela tiden. Nu finns det data som visar att de kan hjälpa i smittsituationer. Munskydden kan ha en viss roll när det gäller att exempelvis dämpa hostningar och nysningar.

Att bära munskydd hindrar dig dessutom för att röra vid munnen och näsan, men kan ge en falsk trygghet i att inte utsättas eller inte utsätta andra för smitta.

En viktig aspekt är också att munskydd behövs allra bäst för personer inom vården. Är det brist på dem behöver de prioriteras där.

Annons

6. Ta gärna med egna kassar och handsprit

Även om du håller avstånd kommer du sannolikt röra vid korg- och vagnhandtag. Att ha egna flergångskassar med sig är bra för både plånbok, miljö och färre kontaktytor. Att kunna sprita händerna löpande är också en god idé.

Källor: Folkhälsomyndigheten, SVT

Läs mer:

Törs man använda linser under corona? Så säger optikern!

Coronaviruset: 9 saker vi fortfarande inte vet om covid-19

Coronasmittad bebis får intensivvård i Uppsala

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vad är status på smittspridningen, varför är viruset farligare för män än kvinnor och vad är skillnaden mellan vanlig influensa och corona? Här har vi samlat alla artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

 

Annons