Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

12 livsmedel för sömn – och de som håller dig vaken

11 aug, 2018 
AvMarcus Alm
Mat som ger bättre sömn.
Dags för ett litet kvällsmål innan läggdags? Här är 12 matvaror att satsa på för att garantera en god natts sömn – och 11 du absolut ska undvika!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Matvaror som hjälper dig sova

1. Fikon

Fikon

Fikon är fullpackade med kalium, magnesium, kalcium och järn, enligt Jaclyn London, näringsdirektör på Good Housekeeping Institute. Enligt London stimulerar dessa mineraler blodflödet och muskelsammandragningar i kroppen vilket bidrar till att man somnar. Dessutom har ett fikon gott om protein, så du kommer inte vakna hungrig mitt i natten!

2. Vattenmelon

vattenmelon

Som namnet vittnar om består den älskade melonen till stor del av vatten. Vätskan ser till så att du inte blir uttorkad samtidigt som den minskar hunger och sötsug.

Annons

3. Sötpotatis

Sötpotatis

Jaclyn London tipsar om sötpotatis, gärna på en smörgås, som ett lätt kvällsmål innan det är läggdags. Sötpotatisen innehåller nämligen mineraler som hjälper oss slappna av, som kalium, kalcium och magnesium. Om du är extra sötsugen kan du toppa din smörgås med honung.

4. Pistagenötter

Pistagenötter

De gröna nötterna är ett recept på god sömn! Nöten har gott om protein, vitamin B6 och magnesium – som alla ger en bättre natts sömn. Ät dock inte mer än 30 gram, kalorierna i nötterna kommer annars hålla dig vaken hela natten.

Annons

5. Torkade plommon

torkade plommon

Näringsinnehållet i torkade plommon (vitamin B6, kalcium och magnesium) hjälper kroppen att skapa melatonin. Melatonin är det hormon som styr sömnen. Ät plommonen som de är, eller på fullkornsrikt bröd, en halvtimme innan du drar på dig nattmössan och njut av en god natts sömn.

6. Cantaloupemelon

cantaloupemelon

Vätskebrist är en av de stora orsakerna bakom sömnbrist och svårigheter att somna. Att äta frukt med mycket vätska kan bidra till en balanserad vätskenivå.

Annons

7. Smör från nötter

Jordnötssmör

Jordnötssmör, mandelsmör, egentligen vilket smör gjort på nötter som du känner för, är fullpackat med protein och kan hjälpa dig somna. Du vill dock inte äta för mycket så att du blir för mätt – då blir det svårt att somna. Vi rekommenderar en matsked.

8. Havregrynsgröt

Havregrynsgröt

Spannmålet i gröten stimulerar insulinproduktion, precis som fullkorn. Insulinet höjer blodsockret och får oss att känna oss trötta. Havregrynen innehåller dessutom melatonin som får kroppen att slappna av.

Annons

9. Mandlar

mandlar

Mandlar innehåller tryptofan och magnesium, två ämnen som naturligt sänker muskel- och nervaktivitet samtidigt som de stabiliserar hjärtats rytm. Ät en näve mandlar innan sängen så kommer du somna fort!

10. Körsbär

Körsbär

Melatonin ses allmänt som det viktigaste ämnet för en god natts sömn och körsbär är en av de frukter med absolut mest naturligt förekommande melatonin. Ät körsbär regelbundet för en välfungerande sömncykel.

Annons

11. Mörk choklad

Mörk choklad

Som att vi behövde en anledning att trycka i oss choklad på kvällskvisten! Serotoninet i den mörka chokladen får både kropp och hjärna att slappna av. Mörk choklad har dessutom gott om andra hälsofördelar.

12. Bananer

banan

Magnesiumet och kaliumet i bananer får musklerna att slappna av. Att de dessutom innehåller vitamin B6, som nedbrutet blir serotonin vilket får oss att slappna av ännu mer, är bara ytterligare ett plus för bananen.

Annons

Matvaror som STÖR din sömn

1. Friterad mat

Friterad mat

Mat som blivit friterad kan ligga kvar länge i din magsäck eftersom de tar längre tid för kroppen att absorbera och smälta. Äter du de för nära inpå sängtiden så riskerar du halsbränna.

2. Soja

soja

Ät inte sushi i sängen innan du ska sova! Blott en tesked soja innehåller hälften(!) av ditt dagliga intag av natrium. Om du tänkt äta soja ikväll så gör det minst två timmar innan du går och lägger dig.

Annons

3. Pepparmint

pepparmint

Mint är en stimulant, vilket innebär att den sätter igång kroppen snarare än får oss att slappna av. Undvik att äta godis eller tuggummi med smaken på kvällarna.

4. Hamburgare

hamburgare

Okej, inte bara hamburgare. All mat med högt fettvärde ska undvikas innan sängen eftersom de tar lång tid för magen att bryta ned. Om magen är vaken och jobbar på högvarv kommer du också vara det.

Annons

5. Apelsinjuice

apelsinjuice

Pressad citrus innehåller gott om syror vilket kan få många att uppleva uppstötningar. De kan dessutom leda till en kraftig halsbränna – något som knappast kan sägas vara bra för sömnen.

6. Torkat eller rökt kött

Torkat kött

Gå snabbt förbi delikatessen i affären om du tänkt handla snacks till kvällen. De höga doserna natrium torkar ut kroppen och du kommer vakna törstig mitt i natten.

Annons

7. Kryddstark mat

Kryddstark mat

Ät kryddstark mat tidigt på dagen. Under kvällen riskerar de att leda till halsbränna mitt i natten.

8. Kaffe

Kaffe

Det kanske sa sig själv att kaffe ska undvikas på kvällen. Precis som mint är det en stimulant som gör oss alerta och på helspänn.

Annons

9. Alkohol

alkohol

Trots att många dricker alkohol för att slappna av så gör det motsatsen. Alkoholen hindrar kroppen från att gå in i djupsömn.

10. Tomatsåser

Tomatsås

Ät din pasta några timmar innan det är dags för sängen för att undvika dålig sömn. Tomaten innehåller syror som kan ge uppstötningar och halsbränna.

Annons

11. Energidrycker

energidryck

Förutom att de innehåller koffein, som ju håller oss vakna, så innehåller de flesta energidrycker taurin, en syra som gör oss alerta och höjer blodtryck samt hjärtats frekvens.

Källa: Goodhousekeeping.com  Bild: IBL Bildbyrå

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Annons