Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckTäta bröstHudcancerKlimakteriet

Sov bättre med kiwi!

04 jul, 2014 
Har du svårt att somna på kvällarna? Ät kiwi! Den syrliga gröna frukten har nämligen visat sig kunna hjälpa mot sömnproblem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kiwifrukter är kända för att vara fullproppade  med c-vitamin och antioxidanter, och har ofta en självklar plats i fruktsalladen eller som dekoration på sommarens gräddtårtor. Nu visar forskning att vi borde äta den ludna gröna frukten oftare än så – lite kiwi varje dag ger nämligen positiva effekter på nattsömnen.

I studien undersöktes 22 kvinnor och män mellan 20 och 55 år som alla hade sömnproblem innan testet. Under en period på fyra veckor fick de äta kiwi en timme innan läggdags. Resultatet visar att sömnen förbättrades för testpersonerna på flera sätt:

  • De somnade snabbare. Tiden det tog att somna minskade med drygt 35 procent.
  • När de vaknade upp under natten kunde de somna om snabbare än tidigare.
  • Sömnkvalitén ökade.
  • De sov längre – sovperioden ökade med 13 procent per natt.

Höga halter antioxidanter och serotonin

Varför kiwin påverkar sömnen positivt är forskarna ännu inte helt säkra på. Troligtvis beror det på att frukten innehåller höga halter av antioxidanter och serotonin, ett må bra-hormon som får oss att känna oss nöjda och lugna. Tidigare studier har visat att personer med låga nivåer av antioxidanter oftare drabbas av sömnproblem. Serotonin reglerar vårt humör, vår aptit, och påverkar också sömnen och uppvaknandet.

Källa: Psychology Today

 

Vill du sova extra gott i natt? Testa ett hälsosamt kiwi-recept från MåBra redan i kväll!

5 smarriga kiwi-recept

Kiwis är fulla av c-vitamin och antioxidanter, och kan enligt en ny studie dessutom få dig att sova bättre. Här är fem syrliga och sunda recept att testa i sommar!

Till recepten: 5 smarriga kiwi-recept

 

AV: Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock

 

Annons