Artikeln innehåller reklamlänkar
SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Trött på mörkret? Här ljusterapilamporna att testa hemma

17 nov, 2020 
AvIda Gustafsson
Ljusterapilampor hemmabruk
Med en ljusterapilampa kan du få in lite extra dagsljus som kan pigga upp i vintermörkret. Vi listar de bästa i butik just nu!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En så kallad dagsljuslampa eller en ljusterapilampa kan vara ett sätt att känna sig lite piggare under årets mörkaste månader.

När timmarna med dagsljus blir allt färre under vinterhalvåret är det många som känner sig tröttare än vanligt och en del får till och med årstidsbunden depression, SAD (Seasonal affected disorder). En del människor sover till och med sämre under den mörka årstiden, skriver Folkhälsomyndigheten i en rapport från 2017.

Att vi känner oss tröttare beror på att kroppens produktion av sömnhormonet melatonin stimuleras när det blir mörkare ute vilket får till följd att vi känner oss tröttare.

Ljusterapilampa kan mildra symtom

Att många dessutom har jobb eller skola som kräver att vi spenderar merparten av dagen inomhus bidrar till tröttheten. Det bästa botemedlet mot trötthet och för personer med årstidsbunden depression är förstås att vistas ute när det är ljust. Men det är inte alltid att man hinner eller ens har möjlighet att gå ut under dagen då det är som ljusast.

Annons

Men om man känner sig trött kan man testa en dagsljuslampa en stund på morgonen, enligt studier kan exponering för starkt ljus på just morgonen kan mildra symtomen av årstidsbunden depression, enligt Folkhälsomyndighetens rapport. Det starka ljuset minskar kroppens melatoninproduktion och tröttheten avtar.

Ljusterapilampa på morgonen

Enligt brittiska National Health Service, NHS upplever patienter med diagnosticerad årstidsbunden depression, SAD, att de känner sig bättre efter att ha suttit med en ljusterapilampa i 30 minuter till en timme under morgonen.

För en del kan det även hjälpa med en wake up-light vid sängen, alltså en lampa som gravis bäddar in hela sovrummet i dagsljus innan det är dags att vakna.

En dagsljuslampa eller ljusterapilampa botar inte den årstidsbundna depressionen men om det kan hjälpa lite mot besvären är det inte fel att testa. Ljusterapilampor har ett väldigt skarpt ljus, intensiteten i en dagsljuslampa mäts i lux – ju högre lux desto starkare ljus. Ljusterapilampor ger vanligtvis inga biverkningar men den som är känslig för starkt ljus kan få huvudvärk.Här har vi listat några av de bästa ljusterapilamporna som finns att köpa just nu.

Annons

Ljusterapilampor att testa hemma

Ljusterapi wake up light philips

Wake up-light med stegrande dagsljus och FM-radio från Philips. ANNONS Läs mer och köp här.

Liten ljusterapilampa Beurer

Liten ljusterapilampa på 16,5 x 8,5 cm för hemmabruk med ljusintensitet på 10 000 lux från Beurer. ANNONS Läs mer och köp här.

Annons
ljusterapilampa innolux

Rund ljusterapilampa för hemmabruk från Innolux. ANNONS Läs mer och köp här.

Somneo sleep and wake up light Philips

Lampan Somneo från Philips simulerar både soluppgång och solnedgång för att underlätta sömn och vakenhet. Läs mer och köp här.

Annons
ljusterapilampa beuerer

Rund ljusterapilampa med UV-fritt ljus från Beurer. ANNONS Läs mer och köp här.

Philips Hue Wellnes lampa

Bordslampan Wellner ingår i Philips Hue-system med smarta lampor och går att ställa in så att den simulerar ett kallt dagsljus. Läs mer och köp här.

Annons
ljusterapilampa lucia innolux

Lampan Lucia från Innolux är som en stor skärm och ger ett bra dagsljussken. ANNONS Läs mer och köp här.

Ljusterapilampa Beurer

Kompakt ljusterapilampa 21x 13 cm från Beurer. ANNONS Läs mer och köp här.

Läs mer:
4 saker du gör varje dag – som garanterat förstör din sömn

7 tecken på att du kan ha serotoninbrist

Annons