FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Blåa eller lila naglar – det kan vara förklaringen

30 okt, 2020 
AvMinna Wallén-Widung
Kvinna som biter på naglarna.
Har dina naglar en blå eller lila färgton? Det behöver inte alls betyda något allvarligt – men kan också vara tecken på sjukdom. Här listar vi olika orsaker som kan förklara varför dina naglar är blå eller lila.
Annons
6 enkla steg för en lyckad manikyrBrand logo
6 enkla steg för en lyckad manikyr

Våra naglar kan faktiskt avslöja mer än vi tror om vår hälsa. Förändringar i naglarnas färg, form eller yta kan vara tecken på allt från vitaminbrist till hudsjukdom, blodbrist och allvarliga sjukdomar. I den traditionella kinesiska läkekonsten har man länge använt sig av så kallad nageldiagnostik, för att läsa av hur patienten mår.

Om dina naglar ändrar färg kan det finnas en mängd olika förklaringar till det. Gula naglar kan exempelvis tyda på en gall- eller leversjukdom, men det kan också bero på missfärgning från nikotin eller brist på E-vitamin. På samma sätt kan det finnas flera olika förklaringar till att dina naglar plötsligt antagit en blå eller lila ton.

Se också8 vanliga fel vi gör som ger oss sköra naglar.

Blåa naglar kan bero på syrebrist

Om dina naglar plötsligt blivit bestående blå eller lila till färgen, kan det tyda på syrebrist i blodet och dålig blodcirkulation. Akrocyanos kallas ett tillstånd där hela fingrar och tår, men också näsan eller örsnibbarna, kan bli blåfärgade en längre tid.

Annons

Det beror, enligt 1177 Vårdguiden, på att blodcirkulationen i de minsta blodkärlen är långsammare än normalt. Det gör att blodet inte får tillräckligt med syre för att kunna ge fingrar och naglar dess vanliga färg, och de färgas då istället blå eller lila. Tillståndet brukar också förvärras vid kyla.

Akrocyanos är i för det mesta inte farligt, men i vissa fall kan det bero på någon underliggande sjukdom. Därför är det bra att alltid uppsöka vård och bli undersökt om man visar upp symtom på akrocyanos.

Blå naglar kan höra ihop med lungsjukdom

Blåa naglar kan alltså tyda på syrebrist och dålig blodcirkulation.

Ihop med andra symtom, som exempelvis hosta eller andfåddhet, kan det dessutom vara ett tecken på att du lider av en kronisk lungsjukdom eller av hjärtsvikt. De här symtomen är emellertid ganska diffusa och vanligt förekommande hos framför allt äldre personer. Om du har blåa naglar och dessutom hostar eller är andfådd är det därför viktigt att du söker vård och får träffa en läkare som gör en undersökning och ber dig beskriva dina besvär.

Annons

Blå pigmentfläckar under nageln

Förutom att hålla uppsikt över naglarnas färg, kan det också vara bra att vara uppmärksam på förändringar under nageln.

– Det man ska vara särskilt uppmärksam på är nytillkomna pigmentfläckar i brunt, svart eller mörkblått under naglarna. Det kan vara hudcancer. Kontakta vårdcentralen om du får sådana plötsliga missfärgningar, har professorn och dermatologen Lennart Emtestam tidigare sagt till Expressen.

Foto: TT

...

Läs mer:

Vanligaste felen vi gör med våra naglar

Så lyckas du med pedikyren hemma

Därför ska du inte bita på naglarna under corona - 3 tips för att sluta

Annons