Därför ska du inte bita på naglarna under corona - 3 tips för att sluta

bita på naglarna corona

Om det är någon gång i livet som du ska försöka öva bort din dåliga vana att bita på naglarna så är det nu. Experter från olika håll varnar nämligen för att infektioner sprider sig under naglarna, och så även coronaviruset.

Folkhälsomyndigheten uppmanar till förebyggande åtgärder som handtvätt och social distansering men också att hålla händer och fingrar borta från ansikte, ögon och mun. Det sistnämnda kan vara en utmaning för alla nagelbitare.

– Vi uppmuntrar människor som arbetar inom sjukvården att hålla naglarna korta, eftersom naglar i allmänhet kan samla på sig mycket bakterier, säger Purvi Parikh, en allergi- och infektionssjukdomspecialist vid New York Universitys Langone Medical Center till tidningen The Cut.

Noga handtvätt gäller

Under naglarna samlas bakterier, virus, smuts och skräp och det är alltså noga handtvätt som gäller för att bli av med smittan. Om all smuts under naglarna lämnas kvar sprider de sig till ditt ansikte varje gång du rör vid det och du riskerar att bli sjuk, berättar Purvi Parikh.

bita på naglarna corona

Det är hög tid att bryta den dåliga ovanan med att bita på naglarna.

Att bita på naglarna, och därmed också på smutsen det medför, ökar risken för smitta ytterligare.

– Det är det enklaste sättet du kan drabbas av en infektion, säger Purvi Parikh till The Cut.

Evan Rieder, biträdande professor i dermatologi vid New York University säger till tidningen Web MD att det krävs motivation till att bryta en vana som nagelbitande, men att det inte är omöjligt. Här ger han tre tips för att bryta vanan.

Så slutar du bita på naglarna

1. Hitta din motivation

Om du inte vill sluta bita på naglarna kommer det att bli svårt. En önskan om att bryta vanan är det första steget mot att lyckas. Bittert nagellack för nagelbitare, som till exempel finns att köpa på apotek, kommer inte mirakulöst att bryta din vana men det kan hjälpa dig att öka din uppfattning om hur mycket du biter och få dig att vilja ändra ditt beteende.

2. Öka din medvetenhet

Om du biter på naglarna utan att ens registrera att du gör det kan det vara svårt att bryta vanan. Skriv ner när du biter på naglarna: vad är klockan, vad gör du just då och hur känner du dig? Detta kan göra att du kan identifiera situationer eller platser som ökar risken för ditt nagelbitande.

3. Byt ut beteendet

Tänk ut ett annat beteende som motsvarar nagelbitandet men som inte kan göra dig sjuk. När du är på väg till munnen med handen kan du tvinga den åt ett annat håll, till exempel till att klämma en gång på din öronsnibb eller liknande. Det kan få dig att sakta bryta vanan och bli mer medveten.

Källa: WebMD, The Cut Foto: TT

LÄS MER: 

Folkhälsomyndigheten förtydligar riktlinjer kring sex under corona

Därför är en ny hobby precis vad du behöver under corona

Lista: Hälsoföretagen som anmälts för falsk reklam under corona

Utvald läsning