Artikeln innehåller reklamlänkar
HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Sköra naglar? Här är 8 vanliga fel vi gör

08 aug, 2018 
Fixa starka naglar med dessa fiffiga tips!
Naglar som går av vid minsta lilla – finns det något mer irriterande? Här har vi samlat några tips för hur du stärker naglarna igen, och får de snygga fingertoppar du alltid drömt om!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har du naglar som går av, flikar sig eller är väldigt mjuka? Det är vanliga problem, och de kan faktiskt säga en del om din hälsa. Till exempel kanske du har brist på något ämne i kroppen.

Här listar vi, med hjälp av Prevention, några saker dina naglar kan försöka säga dig.

Du äter för lite järn

Om dina naglar är konkava, alltså att de djupnar mot mitten och kanterna pekar uppåt, kan det vara ett tecken på att du behöver mer järn eller lider av blodbrist, anemi. Järnet behövs för bildandet av hemoglobin i blodet, som ser till att de röda blodkropparna kan transportera syre till nagelroten.

Har du denna konkava form på naglarna kan det vara läge att uppsöka läkare för ett blodprov och kanske fylla på järndepåerna med mat som bönor, spenat och blodpudding!

Läs också: Här är vegetariska maten som innehåller mest järn!

Du textar non-stop

Det smattrande ljudet när långa naglar slår mot ett tagentbord eller en smartphone-skärm är inte bara irriterande för omgivningen – det kan dessutom skada dina naglar. Det ständiga knappandet kan få naglarna att splittas, gå av eller naggas i kanterna.

Annons

Har du ett jobb där du skriver på datorn, eller håller på med mobilen hela dagarna, så kan det vara en idé att hålla naglarna kortare, så att du slår på tagenterna med själva fingertopparna istället för med nagelkanten.

Du smörjer för sällan

Smörjer du endast extremtorra händer, och kanske bara en gång om dagen? Enligt experter bör vi smörja in händerna med handkräm varje gång vi har tvättat dem. Detta för att vatten och tvål torkar ut händerna, och om händerna är torra, särskilt huden kring nagelbanden, så blir nagelroten torr också – vilket gör att den odlar en nagel som har lätt att gå av eller få sprickor.

Tipset: Hitta en handkräm som går snabbt in i huden, som denna från Indy beauty (reklamlänk), och applicera flera gånger om dagen, med extra omtanke kring nagelbanden.

Indy Beauty handkräm

Du lämnar nagellacket på för länge

Den här känner många av oss igen oss i… Men faktum är att alla nagellack innehåller uttorkande ämnen som gör nageln torrare och skörare – även efter att lacket har torkat. Inte ens de lack som säger sig vara giftfria och vattenbaserade är helt snälla mot nageln

Annons

Det bästa du kan göra är helt enkelt att aldrig låta samma lack sitta i mer än fem dagar. Låt sedan naglarna återhämta sig några dagar innan du drar på ett nytt lager.

Du målar med baslack

Trots sitt namn, och vad du antagligen har hört innan, är inte det bästa att grunda med ett baslack innan du drar på själva huvudlacket. Det kanske får lacket att sitta bättre och längre, men det är lika skadligt för dina naglar.

Experterna tipsar istället om ett knep som låter omvänt – BÖRJA med handlotion. Genom att smörja in naglarna först lägger sig krämen som ett skydd i mikroskopiska repor och hål på nagelns yta. Lite som en primer, samtidigt som den återfuktar nageln och skyddar den från vad du lägger på efteråt. Låt krämen torka in, torka bort eventuella rester och sen kan du måla som vanligt.

Läs också: Maten som ger vackra naglar

Du klipper nagelbanden

Klipper du höga nagelband med en tång eller sax? Eller petar du ned dem med ett vasst föremål? Sluta med det! Nagelbanden är som en barriär som hindrar vatten och bakterier att ta sig in mellan nageln och huden och orsaka infektioner. Rätt bra, med tanke på hur mycket bakteriefyllda ytor och saker vi rör vid med våra händer varje dag.

Annons

Är nagelbanden bångstyriga? Ta istället och peta ner dem varsamt med en tvätthandduk när du har duschat.

Du har brist på B-vitamin

Eller ett särskilt B-vitamin i alla fall – biotin. Biotin är en känd stärkare av både hår och naglar, något som vetenskapen också har bevisat. Om du märker av flagnande naglar eller små kanter på längden på nageln så kan du behöva mer biotin. Men håll till godo – det kan ta 6-9 månader innan du ser resultat när du börjat äta biotintillskott.

Vill du få i dig biotin genom kosten ska du satsa på lax, mandlar, ägg, nötkött och sötpotatis.

Du använder gammal nagellacksborttagning

Som lukten kan avslöja är nagellacksborttagning ingen hälsokur – inte heller för dina naglar. Aceton som finns i många gamla borttagningsmedel löser även upp de naturliga oljor som finns på nageln, tillsammans med lacket, och gör naglarna torra. Även många acetonfria produkter innehåller lösningsmedel som torkar ut.

Leta efter en sojabaserad, acetonfri produkt – som den här från Priti NYC. Läs mer här!

Priti nagellacksborttagning

Källa: Prevention Foto: Unsplash

Annons