Vanligaste felen vi gör med våra naglar

Hand med fina naglar
5 tips för tjockt och glansigt hår
Slå på ljud

Precis som huden, reagerar naglarna på väderomslag. När luften blir kall och torr, blir även naglarna torrare och går sönder lättare. Men går att förebygga att naglar och nagelband tar stryk av vädret – framförallt genom att tillföra extra fukt ofta. Då hjälper du naglarna att hålla sig flexibla och starka. Det finns också vissa misstag vi gör, kanske dagligen, som skadar naglarna helt i onödan. Genom att undvika dem, ökar chansen att du håller naglarna hela.

Se också8 vanliga fel vi gör som ger oss sköra naglar.

Här är nagelmissarna du bör undvika

1. Du utsätter dem för vatten utan att smörja in dem efteråt

Vatten torkar ut naglarna, nagelbanden och huden. Men att dra ner på handtvätt är inget alternativ i pandemitider. Det viktigaste är istället att alltid smörja in händerna med handcrème efter tvätt. Då blir även naglarna återfuktade. Helst ska du smörja in händerna så snart du kan efter tvätten. Handcrèmen lägger sig som ett lock på huden och låser in fukten.

2. Du utsätter dem för stark tvål

Tvål har ett högre pH-värde än huden och det strippar nagelbanden och naglarna på sina egna naturliga skyddsoljor. Välj en återfuktande tvål med ett ph-värde nära 5 (hudens eget pH-värde). Eller tvätta händerna med en duscholja. Det är mer återfuktande.

3. Du utsätter dem för rengöringsmedel

Även diskmedel och rengöringsmedel har ett högt pH-värde. De är konstruerade för att vara effektiva på att lösa upp fett och smuts och vilket kan vara mycket irriterande och uttorkande för nagelband och naglar. Använd alltid städhandskar.

4. Du använder inte handskar utomhus (heller)

Kall, torr luft är uttorkande för händer och naglar. Hård blåst kan också vara mer kylande på händerna än man tror. Handskar eller vantar är alltså en billig försäkring mot trasiga vinternaglar.

5. Du använder inte nagelolja

Minst en gång om dagen, men helst fler, ska du använda en nagelolja. Det säger den samlade kåren av nagelexperter. Oljan gör bland annat naglarna mer motståndskraftiga mot slitage. Tänk på att oljan ska appliceras på nagelband, naglar och under nageltoppen.

6. Du gör fel när du lackar naglarna

Många hoppar över baslacket och går direkt på nagellacket. Vilket kan straffa sig, bland annat som missfärgade naglar. Baslacket skyddar nämligen nageln och gör att lacket fäster ordentligt . Då sitter det längre och du slipper bort resterna med remover som torkar ut naglarna i onödan. Även ett baslack skyddar nagellacket mot att släppa i förtid. Lägg alltså först ett baslack, sedan nagellack och avsluta med ett baslack.

7. Du tar bort lacket fel

Gellack är populärt, både på salong och hemma. Det sitter längre och hård. Ofta räcker inte vanlig remover för att få gellacket att släppa. Alltså drar man bort gellacket, vilket skadar nagelplattan rejält. En del av nageln följer nämligen med lacket. Samma sak händer om du pillar bort vanligt nagellack med våld.

Källor: KK.no, MåBra

Foto: TT

Läs mer:

Så vårdar du dina sköra vinternaglar

8 små handkrämer att ha i handväskan

Så mycket kan naglarna avslöja om din hälsa

Så får du starkare naglar – fem tips
0:49

Efter reklamen: Så får du starkare naglar – fem tips

(0:49)

Slå på ljud

Utvald läsning