Kan man äta för mycket vitaminer? De ska du inte ta för mycket av

18 sep, 2021 
för mycket vitaminer
Kan man överdosera vitaminer? Ja, en del sorter kan vi faktiskt få i oss skadliga mängder av via tillskott. Här är vitaminerna som du ska vara extra uppmärksam på.
Annons
13 viktiga vitaminer och varför de är livsnödvändiga för oss
13 viktiga vitaminer och varför de är livsnödvändiga för oss

Kan man få i sig för mycket vitaminer? Ja, en del vitaminer kan faktiskt vara skadligt för oss att få för mycket av. Men det är inte så vanligt att det händer.

Först och främst så ska vi ju absolut alltid äta vitaminer. De behöver vi för att kroppen ska fungera som det är tänkt, och för att vi ska må bra.

De allra flesta vitaminer får vi oss genom att äta en bra och varierad kost, men vitamin D får vi också till stor del i oss från att vistas i solljus sommartid. D kan därför vara en vitamin som man kan behöva hålla koll på att man får i sig tillräckligt av, inte minst vintertid är i Norden.

Kan man äta för mycket, överdosera, vitaminer?

Eftersom det är nödvändigt för oss att få i oss vitaminer så kan det vara lätt att tro att ju mer vitaminer vi äter – desto bättre. Men dels finns det idag inget stöd för att extra vitaminer skulle vara en fördel att äta för personer som redan är friska.

Annons

Dessutom kan det faktiskt vara skadligt att få i sig för mycket av en del vitaminer, och då handlar det om dem som kan lagras i kroppen. För en del vitaminer som vi får i oss för mycket av kommer ett överskott i regel helt enkelt ut i urinen igen. Men vitamin A, vitamin D och till viss del även vitamin E kan lagras i kroppen.

Att äta för mycket tillskott av vitamin A, D eller E kan vara skadligt för oss. Ett för högt intag av vitamin B6, under en längre tid kan vara dåligt för oss, även om det är ovanligt. Att äta för mycket vitamin C kan också ge lättare negativa effekter i extremare fall.

Kan man äta för mycket vitamin A?

Vitamin A finns bland annat i matfett, ost, ägg, grönsaker och animaliska livsmedel. Här i Sverige är det sällan någon får brist på det, men på andra platser i världen är det ett problem. Att få brist på vitamin A kan ge nedsatt förmåga att stå emot infektioner, och nattblindhet.

Annons

Om man äter för mycket A-vitamin, vilket i så fall framför allt brukar ske genom att man får i sig det via kosttillskott, kan risken för benskörhet och frakturer öka.

Gravida ska vara försiktiga så de inte överdoserar A-vitamin då ett för högt intag av retinol, en typ av A-vitaminet, kan ge fosterskador.

I Nordiska näringsrekommendationerna är den övre gränsen för hur mycket retinol man kan äta i kosttillskott satt till 3 mg om dagen för vuxna, men kvinnor i klimakteriet bör inte äta mer än 1,5 mg i kosttillskott på grund av den högre risken för benskörhet och frakturer som kommer då.

Kan man äta för mycket vitamin D?

Utöver att vi får i oss D-vitamin genom att exponera huden för solljus så får vi också i oss en del via mat. Främsta källan för vitamin D är fet fisk som lax, makrill och sill. Men vitaminet finns även i berikade mjölkprodukter med mera, samt i ägg och kött.

Äter man inte kosttillskott med D-vitamin så kan man inte överdosera det. Men tar man tillskott kan man få i sig mer än vad som är bra för oss. För mycket vitamin D kan ge för höga nivåer av kalcium i vårat blod. Det kan i sin tur leda till att vi lagrar kalcium i njurarna och till njursvikt.

Annons

Den övre gränsen för intag av D-vitamin är enligt europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten 100 mikrogram per vuxen och dag.

Vitamin D ska vi inte ta för mycket tillskott av
Vitamin D får vi till stor del i oss genom att exponera huden för solljus.

Kan man äta för mycket vitamin E?

E-vitamin får vi framför allt i oss via frön, gröna bladväxter, vegetabiliska oljor, ägg och fullkornsprodukter.

Studier har kopplat ett högt E-vitamin intag via kosttillskott till negativa hälsoeffekter. Bland annat till ökad dödlighet. Men forskningen har inte kommit tillräckligt långt för att man ska kunna dra konkreta slutsatser i dagsläget.

Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten har satt en gräns på intag av tillskott med vitamin E till högst 300 mg per dag och vuxen.

Kan man äta för mycket vitamin B6?

Genom animaliska livsmedel som kött, fågel, ägg och mjölk får vi i oss vitamin B6. Det finns även i spannmål, potatis och bär med mera.

Annons

Skulle man äta för mycket vitamin B6 under en längre tid så kan det vara skadligt för oss. Risken är väldigt låg, men det finns en koppling mellan för mycket B6 och nervsjukdom.

För vitamin B6 har Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten satt en övre gräns för intag på 25 mg per vuxen och dag.

Vitaminer kan hjälpa cancerceller att spridas, visar forskning

Kan man äta för mycket vitamin C?

I paprika, citrusfrukt, grönsaker och bär, med mera finns vitamin C.

Det här är i regel ett vitamin som vi kissar ut överskott av, utan att det har effekt på oss, och det finns idag inget som tyder på att ett överskott kan ge några allvarliga skador.

Men väldigt höga intag kan ge diarré och möjlighet njursten, hos extra känsliga.

Källa: Läkemedelsboken, Livsmedelsverket Foto: TT

Annons