FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Vitaminerna som kan öka risken för cancer

03 maj, 2021 UPPDATERAD 10 aug, 2022
kvinna stoppar vitaminpiller i munnen
Vitaminer kan skydda våra celler mot skador. Men de kan också skydda cancerceller och hjälpa dem att sprida sig, visar forskning. De här fem ska man vara försiktig med!
Annons

Vitaminer är livsnödvändiga för hälsan. Men helst ska vi få i oss dem via mat. Vitaminer som kosttillskott kan, i för höga doser, istället göra oss sjuka. Framförallt gäller det vitaminer och mineraler som också fungerar som antioxidanter. De har visat sig hjälpa cancerceller att sprida sig snabbare.

– Det finns en idé om att ju mer vitaminer man tar, desto bättre skydd får man mot sjukdomar, säger Martin Bergö, professor i molekylärmedicin på Karolinska Institutets webinarium En Dag för Cancerforskning.

Se också: 13 viktiga vitaminer – och varför de är livsviktiga för oss

13 viktiga vitaminer och varför de är livsnödvändiga för ossBrand logo
13 viktiga vitaminer och varför de är livsnödvändiga för oss

”Cancersjuka är storkonsumenter av kosttillskott”

Det var Martin Bergö med kollegor som först visade att antioxidanter kan stimulera spridning av lungcancer. Hans forskning fick vitaminbranschen att gå i taket. Bland annat blev han mordhotad. Tidigare har man istället hävdat att antioxidanter förebygger cancer. Och den tron lever kvar hos många än idag:

Martin Bergö
Martin Bergö, professor i molekylär medicin vid institutionen för biovetenskaper och näringslära vid Karolinska Institutet.

– Cancerpatienter är ofta storkonsumenter av kosttillskott, säger Martin Bergö.

Antioxidanter är för de flesta av oss kända för att skydda våra celler genom att neutralisera så kallade fria radikalerna, som skadar cellernas DNA.

Annons

– Problemet är att de här antioxidanterna skyddar både friska och sjuka celler.

De här vitaminerna kan hjälpa cancern att sprida sig

Det innebär att om en person som har en oupptäckt cancer i kroppen tar ett tillskott med vissa antioxidanter, kan det snabba på utvecklingen och spridningen av cancern.

De som anses problematiska är kosttillskott med antioxidanterna och vitaminerna A, C och E. Även selen och betakaroten är antioxidanter som i höga doser kan hjälpa cancer att sprida sig i kroppen.

– Är man i en riskgrupp för att få cancer ska man undvika kosttillskott med antioxidanter. Det räcker att äta en balanserad kost med frukt och grönt, säger Martin Bergö.

På frågan om en frisk person kan få cancer av kosttillskott säger Martin Bergö så här:

– Nej, troligen inte. Men kosttillskott behövs inte. Det är oftast inte skadligt men du kan använda pengarna bättre, säger han.

Här kan du läsa mer om forskningen om antioxidanter och cancer.

Foto: TT

Annons