Här är vitaminerna som kan göra att cancer sprids snabbare

burk med vitaminer på ett bord
TV: Är du trött? Här är vitaminerna som kan ligga bakom
1:59

Efter reklamen: TV: Är du trött? Här är vitaminerna som kan ligga bakom

(1:59)

Slå på ljud

Under pandemiåret 2020 sköt försäljningen av D-vitamin rejält i höjden efter rykten om att brist på vitaminet kunde ge en svårare form av covid-19. En annan klassiker är C-vitamin som är en storsäljare under förkylningssäsongen. Men har tillskott den effekt som vi tror? Det här säger forskningen idag.

1. Vitaminer är ofarliga

Fryst vs färskt? 7 livsmedel du alltid bör köpa fryst

Det är svårt att överdosera vitaminer via mat. Däremot kan man få i sig för mycket via kosttillskott och höga doser kan rubba balansen i kroppen. Man får inte heller samma effekt när man tar höga doser av kosttillskott med vitaminer och mineraler som när man äter mycket frukt och grönt, konstaterar Livsmedelsverket. Man kan alltså inte kompensera en dålig kost med kosttillskott.

2. D-vitamin skyddar mot svår covid-19

Flera studier har pekat på att D-vitaminbrist kan kopplas till en svårare covid-19. Men experterna är inte överens. Vissa hävdar att det är för tidigt att påstå att extra D-vitamin hjälper vid covid-19. Andra menar att vissa riskgrupper, till exempel äldre och mörkhyade, kan behöva ett tillskott. Har man ingen konstaterad brist är det däremot onödigt. För mycket D-vitamin kan bland annat leda till njursvikt.

Maxa energin och stärk immunsystemet - för en pigg och frisk höst

3. Omega-3 är bra för hjärtat

Många tar ett tillskott av omega-3 för att skydda hjärtat. Men på senare år har det kommit flera, stora studier som visar något annat. I en av de större studierna såg man att omega-3-tillskott hade liten eller ingen effekt mot hjärt-kärlsjukdom. Däremot kan det kanske skydda hjärnan hos vissa personer. Alzheimersjuka som ätit omega-3 fettsyror när de blev sjuka gjorde bättre ifrån sig i minnestester, visar en svensk studie.

4. Vi behöver extra selen

I Sverige är marken fattig på grundämnet selen, som är en stark antioxidant. Men enligt Livsmedelsverket är selenbrist ovanligt och trots att selen är livsnödvändigt är det i för höga doser lika giftigt som arsenik. För mycket selen kan påverka mag- och tarmkanalen negativt och försämra tillväxt av hår och naglar.

5. Antioxidanter är bra mot cancer

Vitaminerna E, A och C samt betakaroten är alla antioxidanter som finns i många kosttillskott. Antioxidanter anses skydda våra celler. Men de skyddar både friska celler och sjuka cancerceller. Det innebär att de kan påskynda utvecklingen och spridningen av vissa cancerformer som melanom och lungcancer.

6. C-vitamin hejdar förkylningen

Kan man äta för mycket vitaminer? De ska du inte ta för mycket av

Det här är den kanske mest seglivade myten av alla. Men forskningen är tydlig: C-vitamin skyddar inte mot förkylning men det kanske kan förkorta den något. Och det finns risker. Kvinnor över 50 som dagligen tar brustabletter med C-vitamin har en ökad risk för grå starr, visar forskning.

Källor: Livsmedelsverket, Karolinska institutet, Läkemedelsvärlden

Foto: TT

Se också: 4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttiga
1:04

Efter reklamen: Se också: 4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttiga

(1:04)

Slå på ljud