Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Fryst vs färskt? 7 livsmedel du alltid bör köpa fryst

21 okt, 2021 
fryst broccoli, björnbär, lax
Minska matsvinnet genom att frysa in matrester och handla livsmedel i fryst form. Här är en lista på matvaror du med fördel kan skippa att köpa färskt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Är det bra eller dåligt att värma maten i mikron? Här får du svaretBrand logo
Är det bra eller dåligt att värma maten i mikron? Här får du svaret

Många tänker nog fortfarande att färska livsmedel alltid är bäst. Och så kan det vara – om man äter dem när de nått sin fulla mognad och innehåller maximalt med näringsämnen.

Det man dock inte får glömma att ta hänsyn till är att skördetillfället och processen efteråt påverkar näringsvärdet – och i många fall kan därför produkter som direkt fryses in behålla dessa bättre.

Här är sju livsmedel du med fördel kan köpa frysta – av flera skäl.

7 livsmedel du tjänar på att köpa frysta

1. Hallon, jordgubbar, blåbär

Eller alla sorters bär egentligen! Då det inte är säsong på bär året runt i Sverige är risken stor att de färska bären är importerade. Detta innebär också att tiden det tar från det att de plockas, till att du köper dem och äter dem är ganska lång.

Annons

Jämför det med frysta bär som vid användning innehåller samma mängd viktiga vitaminer och mineraler som när de precis skördats. Observera dock att du rekommenderas koka vissa frysta bär innan du äter dem, kanske framför allt om du har känslig mage.

2. Ärtor, spenat, broccoli

Likt bär är många grönsaker bra att köpa fryst av anledningen att den fryses ned då de skördas när de nått sin fulla mognad. Dessutom riskerar du inte på samma sätt att behöva slänga mögliga grönsaker för att du inte hunnit äta dem i den takt du tänkt.

Frysta ärtor
Stoppa frys-skammandet! Många frysvaror är mer näringsrika än de färska varianterna i butik.

3. Fisk

Även fiskfångst fryses in när den är som färskast och i absolut bäst skick. Det har också visat sig kunna minimera förekomsten av parasiter och andra patogener som kan göra oss sjuka. Det finns också risk att fisk som säljs färsk en gång varit fryst – för att sedan tinas på nytt.

Annons

4. Köttfärs

Nötfärs, blandfärs, kycklingfärs kan hålla riktigt länge i frysen om du paketerar det väl. I kylen kan du dock ganska snabbt se hur den blir brun (vilket visserligen inte betyder att den är dålig, men det ser inte så kul ut).

5. Bröd

Finns det något bättre än färskt bröd? Tyvärr är det ju en väldigt kort period som bröd man köper färskt håller sig så där härligt nybakt. Fryser man dock in brödet ganska omgående efter att man köpt/bakat det – kan du vid upptining snabbt nå lyxiga bagerikänslan igen.

Person håller i tre nybakta limpor bröd
Baka en dubbel sats bröd och frys in i antingen hela limpor eller färdiga skivor!

6. Mango

Denna tropiska härlighet är ju så svår att pricka in att äta då den är som godast. Är den minsta omogen är den närmast oätbar, och är den övermogen tappar den all sin smak. Med frysta alternativ behöver du inte tänka på detta – du får alltid mogna mangobitar att använda i smoothies eller varför inte sallader.

7. Kyckling

Detta är framför allt en fråga om pris (vilket stundvis kan skilja ganska rejält!) då näringsinnehållet inte nödvändigtvis skiljer sig mellan fryst och färsk. Däremot kan det skilja mellan märken hur många procent av produkten som faktiskt är ren kyckling.

Källa: WebMD, SuperSynbiotics
Foto: TT/Unsplash

Annons