Anette fick vuxenastma: "En attack kan göra mig medvetslös"

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

De första symtomen på att något inte stod rätt till kom när Anette Torvidsson Eriksson arbetade i frukt- och grönsaksdisken i en affär. Hennes ansikte svullnade, hon fick svårt att andas och kroppen kändes konstig.

– Jag blev så dålig att jag gick hem – och kom aldrig tillbaka, säger hon.

Det visade sig att hon drabbats av en allergi mot bland annat latex, julstjärnor och vissa frukter.

– När jag rensade bort fula blad från julstjärnorna i butiken fick jag svårare och svårare att andas. Hela kroppen kändes förgiftad.

Astmaattack av ballong som smällde

Efteråt fick hon veta att fruktsaften i julstjärnor är besläktad med latex. Men det var en lång resa innan någon kunde förklara vad det var Anette hade drabbats av, nämligen svår astma orsakad av allergi. Innan hon fick sin diagnos svimmade hon oförklarligt vid flera tillfällen, bland annat på sin mans 50-årsfest:

– Det enda jag minns var att en ballong smällde, sedan fick jag en så kraftig allergisk reaktion att jag svimmade. Innan det hade jag kräkts i en papperskorg, men det minns jag inte själv. Nu vet jag att jag har en luftburen allergi mot ballonger och den gör att jag får kraftiga astmaattacker.

Samma sak gäller fisk: Anette reagerar med att svullna upp och får svårt att andas. Därför undviker hon att gå i till exempel köpcentrum och på vissa restauranger. Mellan attackerna har hon ofta ont i bröstet och är oerhört trött. Hon är ofta hes och det piper i bröstet när hon andas.

– Men det värsta är att jag, som är en gammal idrottstjej, inte kan träna på samma sätt längre. Jag kan inte springa längre på grund av astman, däremot går jag varje dag, säger hon.

Blir sämre av pollen, mögel och kyla

Astman gör också att hon lättare drabbas av infektioner och de varar också längre än normalt. Under våren blir hon sämre i sin astma av all pollen. På vintern reagerar hon på kylan och på hösten på mögelsporer som finns i marken.

– Sommaren är den enda period på året när jag får återhämtning. I övrigt har jag fått anpassa livet efter sjukdomen. Men jag har lärt mig att leva med den.

När Anette äntligen fick sin diagnos kunde hon också få behandling, som gör till varon mycket enklare.

– I dag finns det bra behandling och det kommer nya läkemedel hela tiden. Men om astma inte behandlas ordentligt kan man få KOL som följd. Så det är viktigt att man får en diagnos och tar sina mediciner.

Även om sjukdomen är nog så jobbig att leva med finns det en sak som Anette tycker är värre: Att hela tiden bli ifrågasatt.

– Min sjukdom syns ju inte utåt och andra kan ha lite svårt att förstå varför jag inte kan hänga med på alla aktiviteter. Jag har bland annat fått höra att jag ”bara är lite känslig”.

Symtom på vuxenastma

Misstänker du att du har vuxenastma? Då ska du låta en läkare utreda det. Här är några symtom som kan tyda på att du är drabbad:

  • Du har pip i bröstet
  • Du har andnöd
  • Du får en ansträngd andning när du motionerar
  • Du får besvär av kall luft eller under pollensäsongen
  • Du är känslig för dofter.

OBS! Om du får andnöd tillsammans med torrhosta och feber ska du ringa 11313. Symtomen kan tyda på att du smittats med coronavirus.

Anette Torvidsson Eriksson

Anette Torvidsson Eriksson fick vuxenastma som 37-åring.

Anette Torvidsson Eriksson

Ålder: 50.

Bor i: Alfta.

Familj: Man och två barn.

Yrke: Ombudsman på Astma- och allergiförbundet.

Foto: Privat, TT

Läs mer:

Du kan ha vuxenastma – utan att veta om det

Coronaviruset: Är astma en riskfaktor? Så säger experten

Experten: 200 000 svenskar har fått astma i onödan

Redaktionens tips
Dela på: