Artikeln innehåller reklamlänkar
SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Därför fryser vissa alltid och andra inte alls

15 dec, 2021 
Därför fryser du mer än andra
Har du också undrat varför maken alltid har så varma händer medan dina är iskalla? Eller varför du alltid går med kofta hemma medan gästerna vill öppna fönstret? Nu finns förklaringen på varför vi alla reagerar så olika på samma temperatur.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

KÖN – Därför fryser kvinnor mer än män

Generellt fryser kvinnor mer än män. Anledningen till det är fett och kvinnor har – oberoende av storlek – mer underhudsfett än män. Dessutom är kvinnornas underhudsfett mer jämnt fördelat över kroppen. När en person fryser drar kärlen i huden ihop sig och mer blod forslas till kroppens vitala organ. Eftersom kvinnorna har ett tjockare fettlager hamnar blodet djupare vilket förstärker köldupplevelsen. Kvinnors ytliga hud, till exempel på händerna, är också tre grader kallare än mäns. En rapport har dessutom visat att kvinnor är känsligare för omgivningens temperatur.

Läs också: Fryser du ofta? Här är fem vanliga orsaker

STRESS – En stressad person får en varm kropp men kalla händer

Stressnivån kan påverka hypotalamus – området i hjärnan som reglerar kroppstemperaturen vid nervsystem och hormoner. När en person stressas aktiveras det autonoma nervsystemet, som transporterar blod till kroppens organ. Det får kroppstemperaturen att stiga. Däremot blir händerna och fötterna kalla eftersom blodet förflyttas från dem till viktigare delar i kroppen.

Annons

HUMÖR – En deprimerad person fryser mer än en lycklig

Forskning visar att humöret har stor inverkan på hur personer upplever värme respektive kyla. En lycklig person som trivs med sin partner och har många sociala kontakter känner sig oftare varm. En person som är ensam, deprimerad och lever ett isolerat liv fryser mer.

SJUKDOM – Kroppen signalerar när något är fel

Att ofta känna sig väldigt frusen eller het kan vara tecken på någon sjukdom – till exempel anemi (blodbrist), undernäring eller infektion. Det kan också handla om övervikt eller undervikt.

ÅLDER – När cirkulationen saktar ned kommer frusenheten

Äldre människor får ofta långsammare cirkulation och ett långsammare blodomlopp, vilket gör att de fryser lättare. Det är alltså inte sjåpighet som gör att vissa pensionärer fryser när ni svettas i deras 25-gradiga lägenhet, eller att de förblir påpälsade under sommaren.

HJÄRNAN – Kan lura dig att tro fel om temperaturen

Hjärnan kan ”lura” dig att tro att det är varmare eller kallare än vad det faktiskt är. En person kan klaga på värmen i ett rum. När temperaturen sedan mäts och visar sig vara helt normal upplever personen inte samma värme som innan mätningen. ”Det är en psykologisk aspekt på detta. Du hittar aldrig en arbetsplats där alla mår exakt likadant och du hittar heller aldrig en arbetsplats där alla är helt eniga om temperaturen”, säger Michael Lynch, neuropsykolog vid universitetet i Washington, USA.

Annons

8 tips och smarta köp för dig som alltid fryser

Sitter du och fryser på kontoret, är det kallt utomhus eller har du det kyligt hemma? Här är 8 saker som kommer att rädda dig som fryser inifrån och ut!

Värmedyna, Beurer

Låt den här värmedynan göra dig sällskap på kontorsstolen eller under filten för extra värme! Den har 3 olika temperaturinställningar samt ett överhettingsskydd och stänger av sig själv efter 90 minuter. ANNONS Läs mer och köp den här.

fryser alltid – värmedyna hem eller till kontoret
Klicka på bilden för att komma direkt till värmedynan.

Värmefilt, Champion

Vad är mer värmande än en filt? En filt med extra värmeeffekt! Den här värmefilten har 6 olika temperaturlägen och stänger av sig själv efter 3 timmar. Dessutom kan den tvättas i maskin! ANNONS Läs mer och köp värmefilten här.

Annons
fryser alltid – värmefilt som går att tvätta
Klicka på bilden för att komma direkt till värmefilten.

Termos, Stelton

En värmande dryck eller soppa värmer snabbt upp kroppen inifrån. Den här snygga termosen håller innehållet varmt i upp till hela 12 timmar och passar lika bra till utflykten som morgonkaffet. ANNONS Läs mer och köp termosen här .

fryser alltid – termos som håller varmt länge
Klicka på bilden för att komma direkt till termosen.

Muggvärmare, Amazon

Vill du fortsätta anända favoritmuggen? Koppla in den här i ett USB-uttag och håll drycken varm vid skrivbordet! Läs mer och köp den här.

Annons
fryser alltid – muggvärmare som håller kaffet varmt
Klicka på bilden för att komma direkt till muggvärmaren.

Fotbad, Beurer

Förutom att fotbad känns riktig lyxigt så hjälper det också till att värma upp kalla fossingar. Det här bubbelfotbadet kommer med både massageeffekt och pedikyrtillbehör. ANNONS Läs mer och köp fotbadet här.

fryser alltid – fotbad med massage och bubblor
Klicka på bilden för att komma direkt till fotbadet.

Handvärmare, Hot Spot

Den här portabla värmekällan passar perfekt att ta med ut i kylan (eller ha nära till hands i soffan) att värma händer eller fötter på då den avger 54 grader när den aktiveras. Dessutom kan du återanvända den över 100 gånger! ANNONS Läs mer och köp den här.

Annons
fryser alltid – handvärmare
Klicka på bilden för att komma direkt till handvärmaren.

Värmesulor, Therm-ic

För riktigt frusna fötter eller kalla äventyr kan du integrera de här värmelementen i dina sulor. Någon mer som gärna skulle vilja använda dem hemma? ANNONS Läs mer och köp dem här.

fryser alltid – värmesulor till skorna
Klicka på bilden för att komma direkt till värmesulorna.

Portabel bastu, Amazon

En bastu i ens eget hem? Ja tack! Den här ångbastun värmer till 60 grader och kommer garanterat att göra dig varmare. ANNONS Läs mer och köp bastun här.

Annons
fryser alltid – portabel ångbastu att ha hemma
Klicka på bilden för att komma direkt till bastun.

Oväntade anledningar till att du alltid fryser

7-ovantade-anledningar-till-att-du-alltid-fryser

Läs också: Oväntade anledningar till att du alltid fryser

Annons

Källa: buzzit.no, Expressen hälsoliv

Av Erika Svernström

(MÅBRA) Så skyddar du ditt hår i kylan - 5 vårdande tipsBrand logo
(MÅBRA) Så skyddar du ditt hår i kylan - 5 vårdande tips
Annons