SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Forskarens hälsorecept: 6000 transportsteg och "förundranspromenader"

27 okt, 2022 
Par promenerar i naturen med sin hund
Länge har vi gått i tron om att 10 000 steg är det optimala. Nu visar en svensk studie att närmare hälften är nog. Här ger forskaren bakom den sina bästa hälsotips – för ett långt och välmående liv.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En nyligen publicerad studie föreslår att vardagsmotion är ännu bättre för vår hälsa än man tidigare trott. Forskare förespråkar också vikten i att använda sin egen kropp som färdmedel, det vill säga att promenera i stället för att ta cykeln eller annat färdmedel. Men det finns också andra ganska enkla vanor du med fördel kan implementera i din vardag – för ett friskare liv.

Se också: 4 träningsformer som bevisat gör dig gladare

4 träningsformer som bevisat gör dig gladareBrand logo
4 träningsformer som bevisat gör dig gladare

Så många steg bör du gå om dagen

Studien bekräftar det MåBra tidigare skrivit om här: Att 5000 och 6000 steg minst fem gånger i veckan kan vara tillräckligt för att uppnå optimala hälsoförhållanden – och undvika sjukdom och förtida död. Man kan förstås gå mer än så om man vill – men det studien nu bekräftar är att det inte gör någon avsevärd skillnad på hälsan i de lägen då du i övrigt är frisk och normalviktig.

Annons

– Går man 6 000 transportsteg om dagen fem dagar i veckan och har normal vikt kommer man upp till optimal nivå av aktivitet för att nå hälsoeffekter, säger Peter Schantz, professor vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, till SVT.

Detta betyder "transportsteg"

Med transportsteg menas förhållandevis snabba steg, där vi ämnar att ta oss från "punkt a till b". Den exakta uppgivna genomsnittliga hastigheten för transportsteg är 5,7-5,8km/h, men det skiljer sig förstås mellan individer. Det viktigaste är att man kommer upp i en för sig själv rask takt.

peter schantz
Peter Schantz, professor vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, foto: SVT.

– De här stegen kan man dela upp i små sjok. Typ tusen steg sex gånger om dagen. Man behöver inte ta allting samtidigt. Då har du signalerat in i kroppen att du fyller på med jämna mellanrum, säger Peter Schantz, denna gång till Aftonbladet.

Annons

Fyra simpla och sunda hälsotips – som alla kan göra

I en intervju med SVT ger Peter Schantz också sina fyra bästa tips för att hålla sig frisk. De lyder som följande, och kan anpassas efter egen förmåga:

1. Utför morgongymnastik 10-15 minuter

Att få upp pulsen på morgonen är bra för oss av flera anledningar, menar han. Se till att aktivera stora muskelgrupper som buk, rygg, armar och ben.

2. Kom upp i 5-6000 transportsteg om dagen

Om du har en 25-30 minuters promenad till jobbet (som du går fram och tillbaka till) är det en perfekt sträcka för att komma upp i tillräckligt många transportsteg i veckan.

3. Gå "förundranspromenader" – långsamma promenader

För att bryta mot transportstegen i raskare takt rekommenderar Schantz att du varvar med mycket långsamma promenader, där man öppnar upp sig för omgivningen och ger tid för reflektioner och lugn.

4. Var i naturen minst två timmar i veckan

Ett regelbundet naturmöte kommer också med hälsofördelar, det menar Schantz att mycket tidigare forskning pekar mot. Testa exempelvis hälsotrenden stubbsittning, som MåBra skrivit om tidigare.

Källa: Frontiers in Public Health, SVT, Aftonbladet
Foto: TT

Annons