SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

MåBra granskar: Myten om att man måste gå 10000 steg om dagen

01 mar, 2020 
Undrar du också varifrån siffran 10 000 steg om dagen kommer? Vi med. Här är sanningen om de 10 000 stegen – och vad forskarna menar att du ska sikta på istället!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Varifrån kommer rekommendationen om 10 000 steg om dagen?

Ursprungligen kommer det från en japansk reklamkampanj för stegräknare. Siffran togs fram av företaget som tillverkar dem och när det har gjorts efterforskningar har det visat sig att den är slumpmässigt utvald för att den ”ser bra ut”, inte för att den stöds av forskning.

Så hur många steg per dag behöver vi gå för att må bra?

Svaret är att ingen vet. Det finns ingen officiell rekommendation för hur många steg om dagen det krävs för att hålla sig friskare. Men forskare försöker ta reda på det nu. Det man hittills sett är att det sannolikt räcker med cirka hälften. Redan vid 4700 steg om dagen har man sett att risken att dö minskar för äldre kvinnor. Gick de mer, minskade risken att dö lite till. Men efter 7500 steg per dag minskade inte risken längre. Det tycks alltså inte ge någon extra hälsoeffekt att gå mer än så. Men om det här även gäller yngre kvinnor vet man inte, de kan behöva mer. Eller mindre – beroende på hur mycket de tränar i övrigt.

Annons

Vad säger de senaste rönen?

Preliminära resultat visar att det kan räcka med cirka 5000 till 6000 steg om dagen. Sedan kan det skilja 1000 uppåt eller neråt, beroende på ålder och hur mycket man tränar i övrigt. Men det är inte heller skadligt att gå 10 000 steg om dagen, om man vill det. Men tittar man på stillasittande kvinnor, som i genomsnitt går 2700 steg om dagen, räcker det faktiskt att lägga till 2000 steg per dag för att förbättra hälsan!

Om man vill gå ner i vikt då, hur många steg behövs då?

De siffror forskarna rekommenderar gäller enbart hälsan. Hur många steg man behöver gå för att tappa kilon är individuellt och beror på hur mycket man väger, vad man äter och om man motionerar. För att gå ner i vikt krävs det troligen långt mer än 10 000 steg om dagen för de flesta.

Men om man tränar nästan varje dag, behöver man ändå gå flera tusen steg om dagen?

Nej, åtminstone inte för hälsans skull. Rör du redan på dig mycket får du troligen bara små, ytterligare hälsovinster av det. Vi sitter visserligen stilla för mycket men det behöver inte vara farligt om man tränar regelbundet och sträcker på kroppen då och då. Enligt Ulf Ekelund, professor vid Norges Idrottshögskola och en av experterna som tar fram de nya rekommendationerna, räcker det att cykla en halvtimme till och från jobbet för att neutralisera stillasittandet.

Spelar det någon roll hur snabbt man går?

Det beror på din ålder. Vuxna kan gå i ganska måttlig hastighet och ändå få en minskad risk för dödlighet. Det krävs alltså inget hysteriskt tempo. Barn tycks däremot behöva få upp flåset mer.

Källor: Harvard Health, SvD mfl  Foto: TT

Läs mer:

Michael Mosley: Vanan som är bättre än 10 000 steg om dagen

Nej, du måste inte gå 10 000 steg om dagen

Test: Får du tillräckligt med vardagsmotion?

 

 

Annons