Forskare: Hälsorisk att vara på jobbet före klockan 10

Forskare föreslår förskjutna arbetstider för att slippa sömnbrist

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Diskussionen om kortare arbetsdagar har varit på tapeten länge – och ska man tro sömnforskaren Paul Kelley vid Oxfords Universitet är den bästa vägen att gå att helt enkelt börja arbetsdagen lite senare.

När vi ignorerar våra naturliga mat- och sovklockor för att gå till jobbet kan det i längden ge negativa effekter. Sömnbrist medför en hel rad risker för vår hälsa.

Depression, psykiska sjukdomar, övervikt, fysiska sjukdomar som orsakas av virus och bakterier – till och med cancer – ökar i och med att vi sover dåligt och fel.

Helst borde vi följa våra personliga inre klockor menar Paul Kelley, och i boken Body Clocks identifierar han fem olika sorters sömnvanor. Utifrån dem anser han att just klockan 10 är den bästa tiden att börja arbetsdagen för att så många som möjligt ska störa sin cirkadiska rytm, som det heter, så lite som möjligt.

”Effekten på vår sömnbrist skulle vara omedelbar – den skulle minska med upp till 70 procent. Många västerländska människor sover inte mer än 6,5 timmar” säger han i en intervju i The Sunday Times.

kvinna använder mobil på natten

Surfandet är en av våra största sömnfällor.

Problemen började med glödlampans intåg på 1800-talet och har bara ökat i takt med teknik som TV, surfplattor och telefoner. Förutom att vi har svårare att gå och lägga oss lurar dess blåa ljus våra kroppar att det fortfarande är dag så att insomningshormonet melatonin uteblir.

– Förr sov vi när det var mörkt och var vakna och ute när det var ljust. I dag är samhället vaket dygnet runt och det har gjort att vår dygnsrytm är helt sabbad, säger Minna Tunberger, som skrivit boken Sömn, sömn, sömn, som hon tillsammans med sömnforskaren Christian Benedict.

De senaste åren har allt fler experter propagerat för att skolorna borde börja senare. Forskning har visat att tonåringar, som ju ofta tenderar att vara lite extra morgontrötta, presterar bättre om lektionerna börjar senare. Och en hel del skolor har följt råden med goda resultat. I England finns till och med rekommendationer om att gymnasieelever, som har en biologiskt förskjuten insomningstid, borde börja skolan först klockan 11!

Nu återstår att se vad arbetsgivarna tycker om liknande förslag.

 

Källa: Daily MailThe Times  Bildkälla: IBL

Läs mer:

Så räddar du din livsviktiga inre rytm

Så påverkas din vecka av att sova ikapp på helgerna

Så mycket stryk tar din kropp av sena nätter 

MåBra krossar 13 vanliga myter om sömn

 

Dela på: