SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Hälsa & medicin: 5 saker det snackas mycket om just nu

06 mar, 2023 
En kvinna som sitter på en säng i pyjamas och Vivvi Alström
Vad pratas det om i hälso- och medicinvärlden just nu? Vi har gjort ett nyhetssvep som visar på sömnturism, maskar som rengör sår och träning för reumatiker.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vad snackas det om inom hälsa och medicin just nu? Vad säger den senaste forskningen? Det har vår expert och redaktör på området, Vivvi Alström, tagit reda på. Här kommer ett kort nyhetssvep – hade du koll på det här?

Se 4 medicinska fördelar med att nå klimakterietBrand logo
Se 4 medicinska fördelar med att nå klimakteriet

1. Hotell där du ska sova gott

Att sömnen är viktig för hälsan har snappats upp av reseföretag som nu lanserar begreppet sömnturism. Det betyder att man bland annat kan ta in på hotell med ljudisolering, boka en sömnsvit med sövande te och kuddmeny – samt personal som kan guida gästen i en sömnmeditation. Vissa hotell har till och med samarbeten med medicinska sömnkliniker.

Annons
Ett par som ligger på en säng

2. Sänk blodsockret snabbt

Såväl friska personer som personer med prediabetes och diabetes kan sänka sitt blodsocker efter måltid – med en promenad på bara två till fem minuter. Det visar en sammanfattning av flera studier, där man jämförde effekten av att sitta, stå eller gå skriver Sports Medicine, något MåBra tidigare skrivit om. Att stå upp efter måltid sänker också blodsockret mer än att sitta ner.

En kvinna som formar händerna som ett hjärta

3. Hälsa för reumatiker

Reumatiska sjukdomar kan ge smärta, stelhet och trötthet. Samtidigt är rörelse viktigt, även för reumatiker. Så vad, och hur, ska man träna, om man har problem med till exempel fötter och fingrar? Hur knyter man skorna när man har ont? Webbsidan ”Din hälsa” har tagits fram med hänsyn till de behov som personer med reumatisk sjukdom kan ha, men passar även andra! Läs mer här: reumatiker.se/din-halsa/

Annons
En kvinna som håller i hadleden

4. Maskar i stället för medicin

Maskar används allt mer i vården i Storbritannien i stället för antibiotika vid exempelvis sårinfektioner. Man låter helt enkelt maskarna rengöra såret från bakterier och äta upp död vävnad. Maskarna, vars saliv innehåller enzymer som bryter ner bakterier, hjälper också läkningen på traven. Maskmetoden har ökat med 50 procent de senaste tio åren skriver Journal of Wound Care. Den användes flitigt bland annat mot kallbrand i första världskriget.

Annons

5. Äldre och alkohol

Tio procent av kvinnor över 75 år har ett riskbruk av alkohol. Drickandet minskar i alla åldersgrupper, utom bland personer över 65 år rapporterar Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Personer som skålar med vin

Foto: TT

Annons