HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

5 saker du ska göra på morgonen – för att vara gladare hela dagen

04 maj, 2021 
En glad kvinna i en säng.
Tycker du morgnarna är jobbiga? Du är inte ensam. Många är trötta, lättretliga och har svårt att komma upp ur sängen. MåBra har samlat experternas fem bästa tips på vad du ska göra på morgonen för att vara gladare hela dagen.
Annons
6 enkla knep för att bli en morgonmänniskaBrand logo
6 enkla knep för att bli en morgonmänniska

Morgonen lägger grunden för dagen. En dålig morgon kan få dig ur balans hela dagen precis som en bra morgon kan bidra med positiv energi och göra din dag bättre. Hur får man den bästa morgonen då? Experterna har koll.

Se också6 lugna övningar som får dig att vakna till på morgonen.

1. Koppla en bra vana till en redan befintlig rutin

Hitta en bra vana som du vill börja med, det här kan ta tid så testa dig fram. Det kan handla om att meditera en stund på morgonen, att läsa tio sidor i en bok eller något annat som får dig att må bra.
– Det finns många vanor som kan bidra till att du får en bättre dag, säger psykiatrikern Murray Zucker till HuffPost.

För att den nya vanan ska bli en del av din morgonrutin ska du koppla den till en rutin om du redan har, till exempel att bädda sängen. Genom att addera den nya vanan till en redan befintlig rutin är det större chans att du fortsätter med den i längden.

Annons

2. Ta ut din mobil ur sovrummet

En viktig punkt för att få en gladare och bättre dag är att inte ha din mobil i sovrummet, det menar livscoachen Allison Task.
– Genom att sträcka sig efter sin mobil, dator eller platta det första man gör på morgonen tillåter man direkt världen utanför att diktera ens humör, säger hon.

Det finns faktiskt studier som visar att skärmar gör dig mindre lycklig. Till exempel kopplar en studie ett frekvent användande av sociala medier till dåligt humör. En annan studie visar att en strid ström av mail kan kopplas till att känna sig olycklig.

3. Prata med dig själv

Murray Zucker har under sitt jobb som psykolog märkt att många människor pratar med sig själv på morgonen, tankarna är dessutom ofta självkritiska.

För att få en bättre dag menar Zucker att man ska ta kontroll över sina tankar genom att prata högt med själv. Ett bra knep för att ta kontrollen är genom att säga sitt namn.
– Om du säger ditt namn högt är det större sannolikhet att du följer råden du ger till dig själv, säger han.

Annons

Ponera till exempel att du ska ha en viktig presentation på jobbet och att du hela morgonen matat dig själv med självkritiska tankar – Ta då kontrollen över tankarna och prata högt med dig själv. Gesten kan göra dig gladare hela dagen.

– Säg till exempel “Murray. Du har gjort det här förut. Du gillar att göra det här”, säger Murray Zucker.

4. Prata med någon annan

Ta kontakt med någon som ger dig ett positivt utbyte och energi, till exempel en kompis, kollega eller familjemedlem. Det kan handla om att skicka ett sms, prata i telefon eller kanske mötas upp för en promenad innan jobbdagens start. Upplägget beror på din personlighet och ditt schema.

Forskning visar dock att det ibland kan räcka med att skicka positiva tankar till någon du tycker om. Tänk på någon du tycker om och fokusera på vad du verkligen uppskattar med dem.
– Det är en enkel tacksamhetsövning. Det säger Cortland Dahl, forskare på University of Wisconsin-Madison’s Center for Healthy Minds.

Annons

5. Integrera tacksamhet i ditt liv

Det finns många morgonvanor som kan få dig att bli gladare hela dagen. Det finns dock en som forskare återvänder till om och om igen – tacksamhet

En forskningsstudie visar att människor som skriver ner vad de är tacksamma för blir mycket gladare än de som skriver ner saker som irriterar dem. Att dagligen skriva ner vad man är tacksam för kan också förbättra ens psykiska hälsa, vilket bidrar till att man känner dig lyckligare.

Hur gör man då för att göra tacksamhet till en del av ens morgonrutin? Det finns olika sätt att göra det på men livscoachen Allison Task tipsar om ett sätt.
– Ta en paus och uppskatta att du lever. Säg till exempel till dig själv: “Jag är så glad att jag lever och att jag får leka med min tvååriga dotter/ gå ut med min hund/ umgås med mina vänner”, eller något annat som gör dig lycklig, säger hon.

Bild: TT

Annons