Så överlever du i värmen – sjuksköterskans 3 bästa tips

Kvinna som fläktar sig och stänger fönstret i värmen.
Så klarar du värmen – sjuksköterskans tre bästa tips
1:10

Efter reklamen: Så klarar du värmen – sjuksköterskans tre bästa tips

(1:10)

Slå på ljud

Flera är vi nog som känner oss dåsiga av värmen. De första dagarna brukar vara värst innan kroppen har vant sig, men det kan ta upp till två veckor.

Många passar på att ägna sig åt sol och bad när temperaturerna kryper uppåt. En bra kombination av värme och svalka kan tyckas, men var försiktiga!

Alla är i riskgrupp vid höga temperaturer

I en intervju med SVT Nyheter Dalarna berättar sjuksköterskan Johanna Holmkvist att vi alla är riskpatienter när temperaturen ligger närmare 30 grader. Annars brukar det framför allt vara personer med hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det kan vara bra att ta vätskeersättning då kroppen tar upp vätskan bättre med det. Dricker du bara vatten kan det rinna rakt igenom dig, säger hon till SVT.

Här följer hennes tre bästa tips på hur du klarar av värmen.

Läkarens varningar för kommande vädret – ”extrema temperaturer”

Stäng fönstren för att kontrollera värmen inomhus

Under dagen när det är som varmast är det bäst att hålla fönstren stängda för att inte släppa in den varma luften. Även om man gärna vill släppa in frisk luft när det är varmt så blir det kontraproduktivt. Det är bättre att vädra på kvällen när det är svalare.

Många gånger är det faktiskt svalare att hålla sig inne och du undviker på så sätt också den starka solen.

6 viktiga saker att tänka på när du tränar i värme

Sola inte när det är som varmast

Sitt inte direkt i solen när det är som varmast. Sola alltså inte alls då oavsett om du gör det medvetet eller omedvetet.

Det går åt mycket energi och man förlorar mycket vätska om man kämpar i solen under varma dagar. Det kan leda till värmeslag om man inte är försiktig.

Sitt hellre i skuggan för att minska påfrestningen på kroppen och bär gärna luftiga plagg som andas bra.

Experten om värmeböljan: 3 misstag de allra flesta gör när de ska svalka sig

Drick mycket vatten och gärna vätskeersättning

Vi har hört det förr men det går inte att poängteras nog!

Hur mycket vatten man ska dricka beror på en rad olika faktorer som ålder, aktivitetsnivå och sjukdomar. Men en riktlinje är att vi bör få i oss runt 1,5 liter per dygn.

När det är varmt behöver vi både mer vätska och vi svettas också ut mer salter. Om du känner dig yr eller uttorkad kan det vara bra att dricka vätskeersättning.

Foto: TT

Utvald läsning