TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

6 viktiga saker att tänka på när du tränar i värme

05 aug, 2020 
viktigt att tänka på när du träna i värme
Låt inte en varm dag hindra dig från träning, men det finns några saker du ska tänka på för att det ska bli ett bra och hälsosamt pass!
Annons

7 Enkla träningsformer på hemmaplanBrand logo
7 Enkla träningsformer på hemmaplan

De flesta kanske tänker på svalare temperaturer när det kommer till ideala träningsförhållanden utomhus. Men när värmen slår till kan vi faktiskt dra fördel av att träna i den.

Studier visar till exempel att idrottare som tränar i värme kan få samma effekt av det som av att träna på högre höjder. Kroppen bildar mer hemoglobin, proteinet i röda blodkroppar, som gör att syretransporten till musklerna ökar.

När kroppens syreupptagningsförmåga ökar så kan vi prestera bättre. I en studie på cyklister såg man att efter att de tränat i 40 grader så orkade de sedan cykla både snabbare och längre när de sedan cyklade i svalare temperaturer.

Viktigt att tänka på när du tränar i värme

De studier som gjorts hittills är dock gjorda på elitidrottare, så hur stor effekten blir på oss vanliga motionärer är svårt att säga. Men vill du ta tillfället i akt så är det några saker som är extra viktigt att tänka på när du tränar i värme.

Annons

1 Kroppen behöver anpassa sig

Det kan ta upp till två veckor för kroppen att acklimatisera sig till att träna i värme, så dra ner på tempot, ta det lite lugnare med träningen i början och vänj kroppen gradvis.

I värme stiger pulsen och det kan vara svårt att hålla samma tempo som du är van vid.

2 Träna rätt tider

Schemalägg dina träningspass för att så långt det går undvika för hög värme, luftfuktighet och direkt solljus om du vill ta i mer. Vill du träna hårdare så kan det vara en bättre idé att använda tidigare morgnar till det.

3 Tänk extra mycket vätska och salt

När det är varmt behöver vi både mer vätska och vi svettas ut mer salter. Se till att få i dig det, inte bara när du tränar utan även uppdelat jämnt över dygnet. Planerar du för ett längre pass är det extra viktigt att dricka ordentligt dygnet före, eller gärna två dygn före.

4 Lyssna extra noga på kroppen

Värmeslag och uttorkning är inte att leka med. Lyssna på kroppen, känns det tungt så kanske du hellre ska satsa på något lugnt för stunden. Får du kramp när du tränar så avbryt passet direkt, samma sak om du får huvudvärk, känner dig yr, mår illa eller känner att pulsen rusar.

Annons

5 Välj rätt solskydd

Smörj in dig med solkräm som har hög solskyddsfaktor och som håller för svettningar. När man är ute och rör på sig kan det vara lätt att missa solskydd, och vanlig solkräm rinner i regel av när du börjar svettas.

På längre pass kan det vara bra att ha med lite extra solkräm att smörja på särskilt utsatta delar.

6 Klä och utrusta dig rätt

Undvik kläder som stänger inne värmen och fukten, satsa på luftiga plagg som andas bra så din kropp får bättre möjlighet att svalka ner sig. Täck de områden på kroppen som är utsatt för sol och glöm inte att skydda huvudet med en sval keps.

Är det soligt kan det också vara bra att utrusta sig med solglasögon med bra UV-filter.

Foto: TT

LÄS MER:

De här dagarna bör du hoppa över träningspasset

Träna mage, rumpa och lår – i en enda övning

9 enkla sätt att göra träningen till ren njutning

Annons