Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Experten om värmeböljan: 3 misstag de allra flesta gör när de ska svalka sig

18 jun, 2021 
Vänster: Fötter i en säng. Höger: Kvinna som duschar.
Sommaren är här och värmeböljan breder ut sig över Sverige, härligt tycker nog många. Att gå och lägga sig kokhet är ju dock ingen höjdare. Sömnforskaren Christian Benedict berättar om tre misstag de flesta gör i värmen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Här är 3 misstag de allra flesta gör när de ska svalka sigBrand logo
TV: Här är 3 misstag de allra flesta gör när de ska svalka sig

Den ultimata sovtemperaturen är mellan 18 och 20 grader, inte det lättaste att uppnå när temperaturmätaren visar på över 30 grader på många håll i landet.

Så sover du bättre i sommarvärmen

I en intervju med SVT Nyheter berättar Christian Benedict, som är docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet och som forskar på sömn, om vad vi ska göra för att hålla oss svala – och vad som får oss att somna lättare i värmen.

Här är några vanliga missar vi gör när vi ska svalka oss:

Misstag 1: Vi duschar kallt

Att duscha kallt när det är varmt ute för att kyla ner sig känns ju fullkomligt logiskt. Faktum är dock att det bästa sättet att svalka sig faktiskt är att duscha varmt.
– Man tror att det är en motsägelse med tanke på att det är så varmt ute. Men det är så, när varmvattnet rinner över huden öppnar kärlen i huden sig och kan lättare släppa ut värme. Det är en förutsättning för kroppens nedkylning och en god natts sömn och då kan vi också somna snabbt, säger Christian Benedict.

Annons

Se ocksåså överlever du i värmen – sjuksköterskans 3 bästa tips.

Misstag 2: Vi vädrar under dagen

Många av oss vädrar vårt hem under dagen och tänker att det är bra att släppa in frisk luft så att hemmet är svalt och vädrat när vi väl ska gå och lägga oss. Christian Benedict menar dock att detta är kontraproduktivt. Det är mycket bättre att vädra på kvällen.
– När man gör det på dagen och varm luft kommer in i huset eller lägenheten värms den verkligen upp i dina rum, säger han.

Misstag 3: Vi tror att vi behöver sova lika mycket under sommaren som under vintern

Många av oss är noga med att få vår nattliga sömn, lika många timmar på sommaren som på vintern. Detta behövs dock inte, på sommaren behöver vi nämligen sova kortare än vad vi behöver göra på vintern.
– Det finns skillnader mellan sommaren och vintern med tanke på hur länge vi sover. Det är inte så överraskande, dagarna är längre och nätterna är kortare, säger Christian Benedict.

Annons