Se Min hälsaSömnStressKlimakterietTarmfloraHuvudvärkErgonomiFråga experternaOm MåBra

Därför ska du ALLTID ta trappan! Professorn: ”Större effekt än vi trott”

22 sep, 2021
kvinna tar trappor, Mai-Lis Hellenius
Att gå i trappor kan vara viktigare än man tidigare trott, dessutom kan det vara riktigt bra träning. Mai-Lis Hellenius och Mattias Sunneborn jobbar med organisationen 100 trappsteg, här förklarar de varför du alltid ska välja trappan framför hissen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
HIIT-träning i trappa – 6 övningar för hela kroppenBrand logo
HIIT-träning i trappa – 6 övningar för hela kroppen

Att ta trappan varje gång du har möjlighet att välja det kan göra stor skillnad för din hälsa. Det menar bland andra professorn och överläkaren Mai-Lis Hellénius.

– Trappor ger mycket effektiv träning, såväl konditionsträning som styrketräning av kroppens största muskler. Lår och rumpa. Idag vet vi att vi har kraftigt underskattat vardagsrörelsen och att varje steg, varje rörelse räknas och ger större effekter på hälsan än vi trodde.

Forskning tyder på att vi blir allt mer stillasittande. Både på jobbet och fritiden.

– Nyligen uppdaterade riktlinjer och rekommendationer om fysisk aktivitet för hälsan från WHO, och även från Sverige (juni 2021), lyfter nu vardagsrörelsens betydelse och att vi måste bryta stillasittandet och röra oss mera i vardagen.

Annons

Professorn: Att ta trappan gör oss piggare och gladare

Mai-Lis Hellénius vill slå ett slag för just trappor. Hon är själv ordförande i organisationen 100 trappsteg, vars målsättning är just att förbättra folkhälsan. Bland annat genom att uppmuntra till mer trappgång.

– Trappor finns överallt, är lättillgängliga och kräver ingen som helst förberedelse. Dom finns både inomhus och utomhus. Hälsoeffekterna är många. En del effekter kommer omedelbart och andra kommer lite långsammare eller mera på sikt.

Att ta trappan direkt på morgonen kan till exempel ge en bra början på dagen.

– När muskelcellerna börjar arbeta (det vill säga när vi rör oss), till exempel går i trappor, sätter musklerna igång att producera tusentals olika proteiner som omedelbart sprids med blodet. Några av proteinerna har uppiggande effekt, några har smärtstillande effekt, några har antidepressiv effekt osv. Vi blir omedelbart piggare och gladare.

kvinna får hälsoeffekter av att gå i trappa
Några trappsteg om dagen kan göra stor skillnad i längden.

På sikt har trappgång effekt på hälsan i stort

Ser man till den större bilden, och längre framåt, så kan det verkligen vara värt att ta det där stegen några gånger om dagen.

Annons

– På sikt har fysisk aktivitet effekter på energiförbrukning, dvs minskar risken för viktuppgång. Fysisk aktivitet har positiv effekt på blodfetter, blodsocker, blodtryck och rörelsen är ”antiinflammatorisk”.

Det kan alltså i förlängningen göra väldigt gott för hälsan i det långa loppet.

– Fysisk aktivitet kan bidra till att minska risken för alla våra stora folkhälsoproblem som övervikt, bukfetma, hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2 diabetes, vanliga cancerformer, minnesstörningar, depression osv …

kvinna får hälsoeffekter av att träna i trappa
Man kan också använda trappan till ett effektivt träningspass.

Mattias Sunneborn: Mest effektiva vardagsmotionen

Någon annan som är inblandad i organisationen 100 trappsteg är före detta friidrottaren Mattias Sunneborn. Han menar att trappträning går att se som träning.

Annons

– Det gör det absolut! Det finns ingen vardagsmotion som är mer effektiv än trappgång, säger Mattias Sunneborn.

Själv använder han ofta trappor till lite tuffare träning än vardagsmotion.

– Ja! En gång i veckan brukar mina kompisar och jag springa och hoppa 15 min i trappor.

Vill du också göra trappgången till ett mer effektivt träningspass så har Mattias Sunneborn ett tips.

– Prova att ta dubbla trappsteg om du vill ha en vältränad rumpa.

Trappans dag uppmärksammas 22 september

Trappans dag är en temadag som uppmärksammas den 22 september, på initiativ av organisationen 100 trappsteg, Karolinska Institutet, Hjärnfonden, Hjärt-lungfonden, Cancerfonden och Suicide Zero.

Foto: TT, pressbild 100 trappsteg

Annons