Min pojkvän mår för dåligt för att ha sex – vad ska jag göra?

04 apr, 2023 
äldre kvinna och man i sängen missnöjda
Experten svarar
Bittans 17 år yngre pojkvän lider av psykisk ohälsa, vilket gör att han inte vill ha sex. Kan hon göra något för att hjälpa honom? Nina Ljungberg, vår expert på sex- och samlevnad, ger råd.
Annons

Fråga: Jag är en kvinna på 68 år med en 17 år yngre pojkvän. Han har en del jobbiga saker bakom sig. Hans stora problem nu är oro, ångest och deppighet emellanåt.

VIDEO: Vad gör man när ens partner inte vill ha sex längre?
VIDEO: Vad gör man när ens partner inte vill ha sex längre?

Han klarar inte av att ha sex och det börjar kännas rätt trist. Jag kräver inte det och pushar inte på, utan väntar. Kan jag göra något för att det ska vända? Han vill absolut inte ta nån medicin och inte gå till läkare med just detta problem. Hur kan jag hjälpa honom?
/Bittan

Relationsexperten Nina Ljungberg svarar: "Slösa med kärlek"

Nina Ljungberg

  • Nina Ljungberg arbetar som kurator. Hon är socionom med vidareutbildning i sexologi och svarar på läsarfrågor om sex, samliv och relationer.

Att ett par hamnar i sexuell obalans är nog lika vanligt som det är trist. Ibland kan passionen återuppväckas relativt snabbt med lite extra ansträngning och positiv bekräftelse. Medan andra gånger krävs det mer och andra insatser. Av din beskrivning låter det som att det är din pojkväns psykiska ohälsa som skapar hinder i ert samliv och då måste han ta hand om sina känslomässiga problem för att sexualiteten ska fungera.

Annons

Dilemmat är att han inte vill söka läkare och för att få behandling måste han vilja detta själv. Är det mediciner han vill undvika är lösningen samtal och terapi, vilket även kan fås digitalt.

Det du som partner kan göra är att stötta din pojkvän att söka hjälp. Förmedla dina känslor runt hela situationen. Var tydlig, omtänksam, respektfull och förklara att din önskan är att ni ska få det bättre tillsammans. På så sätt kan du påverka din sambos förändringsvilja.

Du gör helt rätt som inte tjatar om sex och tills dess att din partner mår bättre kan du inte förvänta dig att ni ska ha sex tillsammans, så du får helt enkel ta ansvar för din egen tillfredställelse ett tag och göra detta utan att läcka missnöjda känslor eller underförstådda krav på sex med din partner.

Men slösa med din kärlek, avdramatisera det sexuella och var hans samtalspartner även om du inte ska gå in i rollen som ”behandlare" utan överlåta det till professionella. Däremot är det extra viktigt att ni kommunicerar och förstärker känslomässig närhet och intimitet, utan att det handlar om sex.

Annons

De flesta problem är som värst innan de läggs upp på bordet, men genom att öppna upp och sätta en plan för att ni ska få det bättre börjar förändringsresan. När din partner läkt känslomässigt, är det dags att arbeta på att väcka åtrå mellan er för att sedan låta dessa känslor övergå i sex.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

SE OCKSÅ: saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla
SE OCKSÅ: saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla
Annons